Hyppää sisältöön

Rajatarkastusaseman päällikkö kertoo Imatran rajanylityspaikan erikoisuudesta: "Miehiä on tullut polkupyörällä reppu selässä"

Imatran raja-aseman liikennemäärä on tavanomainen, mutta rajanylittäjät ovat aiempaa useammin läpikulkumatkalla.

Imatran raja-asemalla oli keskiviikkoaamuna liikennettä, mutta ei ruuhkaa. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ilona Pesu

Imatran raja-asemalla kulkee keskiviikkoaamuna tasaisesti liikennettä Venäjältä Suomeen.

Rajalle on tulossa linja-auto ja viitisentoista henkilöautoa. Polkupyöräilijöitä ei juuri nyt näy, vaikka heitäkin on viikon mittaan näkynyt.

Rajatarkastusaseman päällikön Antti Vahen mukaan meneillään on ajankohtaan nähden tavanomainen aamu.

– Liikennettä on koko ajan, ja se on kohtuullisen vilkasta, mutta ei missään nimessä ruuhkautunutta, Vahe kertoo.

Imatran rajanylityspaikka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä kaupungista. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Esimerkiksi eilen tiistaina Imatralla kirjattiin noin 2 200 rajanylitystä. Se vastaa hiljaisen arkipäivän liikennettä koronapandemiaa edeltäneenä aikana – mutta rajanylittäjät poikkeavat jossain määrin aiemmasta.

– Ehkä tavaraa on mukana enemmän, kun tullaan maahan. Moni meidän asiakkaista matkustaa myös Suomesta eteenpäin. Se on ehkä sellainen konkreettinen muutos, minkä pystyy suoraan sanomaan, Vahe kertoo.

Imatran rajanylityspaikka on ollut itärajan kolmanneksi vilkkain rajanylityspaikka. Kuva: Laura Merikalla / Yle

Polkupyöräilijöitä liikkeellä – muttei suurissa määrin

Imatran rajanylityspaikka tunnetaan myös pyörämatkailijoiden suosikkina. Tämä johtuu siitä, että Imatran keskustasta on vain muutama kilometri Venäjän puolelle Svetogorskiin. Polkupyörillä on myös päässyt mahdollisten autojonojen ohi.

Pyöräilijöitä kulkee rajan yli myös tällä hetkellä. Viimeksi kuluneen viikon aikana on Imatran rajanylityspaikan kautta tullut Venäjältä Suomeen noin 350 pyöräilijää. Se on Vahen mukaan yhtä paljon kuin viime kesänä ja vähemmän kuin ennen koronaa.

– Tarkistin vuosien 2018 ja 2019 luvut, ja silloin oli 25 000 ja 28 000 rajanylitystä polkupyörällä vuositasolla. Nyt meillä on tilanne rauhallisempi sen suhteen, Vahe kertoo.

Imatran rajanylityspaikka on myös polkupyöräilijöiden suosiossa. Keskiviikkoaamuna pyöräilijöitä ei näkynyt. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan rajan yli pyöräilisi tällä hetkellä miesporukoita Venäjältä Suomeen.

– En pysty sanomaan, että olisi miesporukoita, mutta on se minunkin silmääni pistänyt, että miehiä on tullut polkupyörällä reppu selässä, Vahe kertoo ja kuvailee matkatavaroita suuremmiksi kuin kauppareissulle tullessa.

Rajaliikennettä seuraaville ja siitä kenties huolestuneille ihmisille Vahe lähettää rauhoittavan viestin.

– Tiedän, että tämä mietityttää kovasti. Sen voin sanoa, että meidän työ on varautua ja sitä tehdään koko ajan – on aina tehty ja tullaan tekemään, jotta tilanne valtakunnan rajalla pysyy hallinnassa.

Lue seuraavaksi:

Suosittelemme sinulle