Hyppää sisältöön

Kuusamon suurpetokeskus valittaa aluehallintoviraston päätöksestä hallinto-oikeuteen – päätös eläinten lopettamisesta voi siirtyä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto perui Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan maanantaina.

Kuusamon Suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen ulkoiluttaa Aina-karhua keväällä 2021. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon Suurpetokeskus valittaa hallinto-oikeuteen Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä, jossa virasto perui viime maanantaina suurpetokeskuksen eläintarhaluvan.

Asiasta uutisoi ensin Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Samalla suurpetokeskus hakee täytäntöönpanokieltoa avin päätökseen, jossa eläimet pitää joko siirtää eri eläintarhaan tai lopettaa lokakuun loppuun mennessä.

Läänineläinlääkäri Laura Karvonen aluehallintovirastosta sanoo, että hallinto-oikeus voi nopeallakin aikataululla tehdä täytäntöönpanokiellon, jolloin eläimiä ei tarvitsisi lopettaa tai siirtää vielä lokakuun loppuun mennessä. Karvonen muistuttaa, että hallinto-oikeuden käsittely avin päätöstä koskien voi kestää muutoin vähintäänkin kuukausia.

Suurpetokeskuksen tarhavastaava Pasi Jäntti sanoo, että eläimet voivat suurpetokeskuksessa tällä hetkellä hyvin ja ovat hyväkuntoisia.

– Esimerkiksi eläinten hammashuolto on ajan tasalla, Jäntti toteaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto perui Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan maanantaina 26. syyskuuta.

Aluehallintoviraston mukaan suurpetokeskus ei ole annetuista ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaiseksi. Avi katsoo, että suurpetokeskus rikkoo olennaisella tavalla eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia ja eläintarhaluvan ehtoja, eikä se myöskään täytä luvan myöntämisen edellytyksiä.

Eläimiä saa pitää avin mukaan vain eläintarhassa, joten suurpetokeskuksen eläimet tulee joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa. Siirrettävät eläimet tarvitsevat Euroopan unionin lainsäädännön mukaisen CITES-todistuksen, jolla säännellään eläinten ja kasvien kauppaa ja siirtoja.

Määräaika eläinten toisiin eläintarhoihin siirtämiselle tai lopettamiselle on lokakuun 31. päivä.

Korkeasaaren, Ranuan ja Ähtärin eläintarhat tiedottivat maanantaina, että niihin Kuusamon suurpetokeskuksen eläimiä ei ole mahdollista siirtää.

Lue lisää:

Kuusamon suurpetokeskuksen eläimiä ei voida siirtää Korkeasaaren tai Ranuan ja Ähtärin eläintarhoihin

Kuusamon suurpetokeskukselle aikaa korjata epäkohdat elokuun loppuun – viranomaiset päättävät eläintarhaluvasta sen jälkeen

Avi peruuttaa Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan – eläimet pitää siirtää toiseen eläintarhaan tai lopettaa lokakuun loppuun mennessä

Suosittelemme sinulle