Hyppää sisältöön

Näin karjalanpaisti taipuu katuruuaksi – kokkitiimi kisaa Euroopan mestaruudesta suomalaisella perinneruualla

Heinolalainen katuruokaravintola Kusmiku vei katuruoan Suomen mestaruuden karjalanapaistilla. Kusmikulla on vankka usko suomalaisuuteen, kun vastaan tulee Euroopan katuruokaeliitti.

Hirvenkäristyksestä tehty katuruoka-annos ravintolan tiskillä
Heinolalainen ravintola Kusmiku osallistuu katuruoan EM-kilpailuihin karjalanpaistilla. Keittiöpäällikkö Juha Silvennoinen näyttää, miten kisa-annos syntyy.

Harvalla tulee ensimmäisenä mieleen karjalanpaisti ja rieska, kun puhutaan katuruoasta. Heinolalainen katuruokaravintola Kusmiku vei katuruoan Suomen mestaruuden burgereiden, tacojen ja pizzojen nenän edestä.

Kusmikun yrittäjäpariskunta halusi lähteä liikkeelle suomalaisesta ruokaperinteestä.

– Annos syntyi kunnioituksesta suomalaista ruokaperinnettä kohtaan. Aloimme miettiä omia tuotteitamme ja sitä, edustavatko ne riittävän hyvin suomalaisuutta. Tämä sai meidät haastamaan itseämme ja kehittämään jotain uutta, kertoo yrittäjä Miku Leppälä.

Kusmikun tiimi valmistautuu kovalla kiireellä lähtemään Müncheniin, jossa Euroopan mestaruuskilpailussa tulee vastaan 16 maan voittajat. Kilpailu käydään 7.–9. lokakuuta. Kusmikun joukkueeseen kuuluvat yrittäjät Miku Leppälä, hänen vaimonsa Jenita Leppälä sekä keittiöpäällikkö Juha Silvennoinen.

Annoksen ainutlaatuisuuden takaavat hyvät kotimaiset raaka-aineet.

– Suomessa on tosi hienoja juttuja, joita ehkä väheksytään ja sanotaan, että suomalaisissa ruoissa ei olisi makua. Tosiasia on kuitenkin se, että suomalaiset raaka-aineet ovat niin maistuvia, että niitä ei tarvitse peittää chileillä ja pippureilla, hehkuttaa Leppälä.

Jenita ja Miku Leppälä palkintojen ääressä. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Suomalaisuudella pärjää myös Euroopassa

Kusmikun tiimillä on vankka usko siihen, että suomalaisuus on valttia, vaikka vastassa olisikin Euroopan katuruokaeliitti.

Kusmikun kilpailuannoksen lähtöajatuksena on törmäyttää perinneruoka nykyaikaiseen katuruokakulttuuriin. Annoksessa käytetään kotimaisia puhtaita raaka-aineita, joista osa tulee suoraan metsästä annoksen päälle, kuten puolukat ja jäkälä.

Yrittäjät kehittivät samalta pohjalta toista kilpailuannosta Müncheniin.

– Pallottelimme ideoita perinteisistä suomalaisista makkaroista, kuten ryynimakkarasta ja mustasta makkarasta. Sitten löysimme tosi hienon jutun: porosta tehdyn miniryynimakkaran! Siitä tuli sitten Petteri Punakuonon ryynimakkara-annos, nauraaJenita Leppälä.

Pelkkä pororyynäri ei tietenkään riitä, vaan seuraksi tarjotaan kotimaisia marjoja ja kasviksia.

– Siihen tulee lisäksi kevyt kaalisalaatti ja tyrniä, koska se on juuri nyt sesongissa. Tyrni tuo siihen lisää suomalaisuutta ja voimme samalla hehkuttaa kahta kotimaista marjaa, kertoo Jenita Leppälä.

Takki auki Eurooppaa valloittamaan

Münchenissä on järjestetty Euroopan katuruokamestaruuskilpailuja vuodesta 2017. Vastus tulee olemaan kova, uskovat Leppälät.

– En ole uskaltanut katsoa kilpailun nettisivuilta, mitä siellä on vastassa. Voi olla, että lähdetään takki auki voittoa hakemaan, sanoo Jenita.

– On mahtavaa päästä viemään suomalaista ruokakulttuuria Eurooppaan. Koska kyseessä on myös kilpailu, lähdemme nöyristelemättä hakemaan parhaan eurooppalaisen katuruoka-annoksen titteliä Saksasta, jatkaa Miku Leppälä.

Leppälät ovat ylpeitä kotikaupungistaan Heinolasta, ja mikäli voitto osuu kohdalle, saa koko kaupunki siitä osansa.

– Sen verran tuli paukuteltua henkseleitä, että lupasin järjestää Heinolan torilla Euroopanmestaruusjuhlat, kertoo Miku Leppälä.

Suosittelemme sinulle