Hyppää sisältöön

Saamenkäsityön kuluttamisesta halutaan vastuullisempaa: tuotteet voisi jakaa identiteetin ja vapaan käytön mukaan, ehdottaa käsityöyhdistys

Keskustelu kulttuurisesta omimisesta on johtanut siihen, että ihmiset epäröivät ostaa saamenkäsityötä. Aiheeseen perehtyneessä hankkeessa pohdittiin ratkaisuja tilanteen selkiyttämiseksi.

Saamelaisia käsitöitä pöydällä.
Saamenkäsityö sisältää laajasti erilaisia tuotteita, kuten käyttötavaraa ja erilaisia asusteita. Kuva: Susanna Guttorm / Yle
Linda Tammela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuka saa käyttää saamelaista käsityötä ja miten? Saamenkäsityö, duodji, pitää usein sisällään erilaisia viestejä muun muassa kantajansa identiteetistä. Käsityöt voivat olla esimerkiksi selkeästi alueeseen kytkeytyviä, mutta on myös tuotteita, jotka sopivat vapaasti käytettäväksi.

Keskustelu kulttuurisesta omimisesta ja toisaalta saamen käsityön tekemisen kannattamattomuudesta kävi kiivaana etenkin vuosi sitten. Tuolloin oli tullut ilmi, etteivät ihmiset uskalla ostaa enää minkäänlaista saamelaiskäsityötä sen pelossa, että rikkovat jonkinlaisia kulttuurisen omimisen rajoja.

Saamelaiskäsityön yhdistys Sámi Duodjin tuoreissa hanketuloksissa ehdotetaan, että saamelainen käsityö jaettaisiin kahteen eri kategoriaan: identiteettituotteisiin ja sellaisiin tuotteisiin, joita voi vapaasti käyttää.

Viestinnällä tuotteiden käyttötarkoitus selkeämmäksi

Ehdotus toisi ratkaisun siihen, miten saamelaista käsityötä voitaisiin kuluttaa vastuullisesti. Jos identiteettituotteet erotettaisiin selkeästi, voisi myynti elpyä, arvelee hankevetäjä Outi Paadar Ylen haastattelussa.

Outi Paadar
Hankevetäjä Outi Paadar on tyytyväinen, että keskustelu saamenkäsitöiden myymisestä ja vastuullisesta käyttämisestä on herännyt. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Käytännössä ratkaisu olisi sellainen, että esimerkiksi verkkokaupassa saamenkäsityötä ostaessa ponnahdusikkuna ilmoittaisi, että kyseiselle tuotteelle voi saamelaisilla olla omat säännöt ja odotukset.

– Henkilön, joka sen ostaa, täytyy tavallaan hyväksyä se, että mikäli ostan nämä paulat kenkiini, niin joku saattaa siihen reagoida, Paadar sanoo.

Saamenkäsityö kiinnostaa, mutta ihmisiä mietityttää, kuka tuotteita saa käyttää

Saamelaisen luovan käsityöalan kehittämishankkeessa haastateltiin saamenkäsityön tekijöitä eli esimerkiksi opettajia ja käsityöläisiä, jotka saavat sivu- tai päätulonsa duodjista, saamenkäsityöstä.

Hankevetäjänä työskennellyt Outi Paadar kiersi ympäri Saamenmaata keskustelemassa tekijöiden kanssa. Kävi ilmi, että erityisesti tietynlaisten käsityötuotteiden käyttö pohditutti.

– Käsityöt, jotka ilmentävät identiteettiä, aiheuttivat eniten keskustelua. On hyvä, että tämä keskustelu on lähtenyt käyntiin.

Elinkeinonharjoittajien näkemyksen mukaan identiteettiä ilmentäviä tuotteita voivat olla esimerkiksi lakit, kenkien paulat tai muut tuotteet, jotka kuuluvat nimenomaan saamenpukuun. Toisaalta taas vaikkapa koruissa käyttö voi olla vapaampaa.

Paadar sanoo, että sekä Sámi Duodji -yhdistys että saamenkäsitöitä myyvä Duodji Shop -verkkokauppa saavat runsaasti kyselyitä saamenkäsitöiden käyttämisestä. Eniten ihmiset pohtivat sitä, kuka saamenkäsitöitä saa käyttää, kertoo Paadar.

– Sen sijaan, että kielletään, mitä saa myydä ja kuka saa mitäkin käyttää, pitäisi selvittää, miten vastuullisesti ja kulttuurisensitiivisesti voisi myydä tuotteita, Paadar sanoo.

Suosittelemme