Hyppää sisältöön

Toista sataa pikavippiä, kymmeniä rahapelitilejä – nuorten on helpompi velkaantua kuin koskaan aiemmin, siksi heille on talousneuvola

Talousneuvoloiden toiminta on muutamassa vuodessa laajentunut koko maahan. Talousneuvontaa on nyt tarjolla nuorille yli kolmellakymmenellä paikkakunnalla. Velkaantuminen kannattaa katkaista ajoissa.

Lähikuvassa kaksi vaaleahkohiuksista naista, vasemmalla polkkatukkainen nainen sinisessä villatakissa ja oikealla hiukan nuorempi silmälasipäinen ja pitkätukkainen nainen. Molemmat hymyilevät.
Talousneuvolasta saa hyviä vinkkejä velkakierteen ehkäisemiseen ja katkaisuun, kertoo talous- ja velkaneuvoja Sirpa Paananen Päijät-Hämeen oikeusaputoimistosta (vas.). Vieressä on ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Annika Tyynysniemi Ulosottolaitoksesta. Kuva: Mika Moksu / Yle
Mika Moksu

Tarve nuorten talousneuvonnalle on kasvanut myös Päijät-Hämeessä, jossa Talousneuvoloiden toiminta alkoi tänä syksynä. Lahden keskustassa, vanhassa kivitalossa sijaitsee Nuorten tukipalvelut Domino, joka tarjoaa psykososiaalisen tuen keskusteluapua.

Matalan kynnyksen palvelussa on tarkoitus saada 17-25 -vuotiaat nuoret kertomaan huolistaan, joista kotona ei voi tai uskalla puhua. Ongelmia saattaa olla monenlaisia opiskeluvaikeuksista päihdeongelmiin. Varsin usein taustalta löytyy myös talousongelmia.

Vuosittain Dominossa asioi kolmisen sataa nuorta. Usein yhteydenotto liittyy mielialaan, masennukseen tai ahdistukseen.

– Nuorella voi jo olla riippuvuuksia pelaamiseen tai päihteisiin. Kun saamme hänet tänne, kysymme ensimmäisenä "miten voit". Se on tietysti iso kysymys. Useimmiten taustalla on myös huoli rahojen riittävyydestä, kertoo palveluohjaaja Taija Tamminen.

Vuoden alusta valtakunnalliseksi kasvaneen Talousneuvola-toiminnan taustalla on joukko viranomaisia ja yhteisöitä: muun muassa seurakuntia, talous- ja velkaneuvontaa ja Ulosottolaitos. Perusidea on ennaltaehkäistä nuoren talousongelmia.

– Talousneuvolaan voi tulla paikalle anonyymisti keskustelemaan tilanteestaan asiantuntijoiden ja sosiaalityöntekijöiden kanssa, sanoo ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Annika Tyynysniemi Ulosottolaitoksesta.

Vaalea, polkkatukkainen ja silmälasipäinen nainen hymyilee lähikuvassa. Kaulassa on vaaleanbeigen ja roosan sävyinen huivi.
Asioihin on tärkeää puuttua ennen kuin huolet muuttuvat ongelmiksi, korostaa Taija Tamminen Lahden kaupungin nuorisopalveluista. Tähän ajatukseen kiteytyy myös vuoden alusta valtakunnalliseksi kasvanut Talousneuvola-toiminta. Kuva: Mika Moksu / Yle

Velkaantuminen on äärimmäisen helppoa

Ulosotossa olevien nuorten määrä on laskenut hieman. Vuonna 2019 alle 29-vuotiaita asiakkaita oli runsaat 48 000, vuonna 2021 pari tuhatta vähemmän. Sen sijaan Päijät-Hämeen oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnassa nuorten asiakkaiden määrä on kasvanut muutamalla prosentilla.

Taloushuoliin on monta syytä. Ulosoton tilastoissa 15-18-vuotiaiden yleisimpiin velkoihin kuuluu muun muassa jäännösverot, hammashoitomaksut ja liikennevakuutukset. Talous- ja velkaneuvonnassa sekä Lahden Dominossa nähdään asiaa myös laajemmin.

Hurjimmissa tapauksissa nuorella voi olla jopa toista sataa pikavippiä ja kymmeniä pelitilejä erilaisille netin rahapelisivustoille, kertovat nuorten parissa työskentelevät. Päänvaivaa tuovat itsenäistymisen aiheuttamat kustannukset, esimerkiksi asuinkustannusten suuruus voi olla monelle yllätys. Lievemmässä päässä pienet heräteostokset voivat sotkea raha-asioita.

– Ylikuluttaminen on monen nuoren talousongelmien taustana, silloin laskut saattavat erääntyä ja tilannetta koetetaan paikata pikavipeillä. Talousneuvolassa pystymme tarjoamaan neuvoja ja ohjeita nuorille. Mihin hänellä oikeasti olisi varaa, mihin raha kuluu ja mikä on menojen tärkeysjärjestys, summaa talous- ja velkaneuvoja Sirpa Paananen.

Mauri Häkkisen saama 429,21 € perintälasku
Itsenäistymisen ja kotoa pois muuttamisen myötä rahaa kuluu paljon enemmän. Tämä yllättää osan nuorista. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Velkaantuminen on nykypäivänä helpompaa kuin kenties koskaan aiemmin, pohtii Dominon Taija Tamminen. Kännykällä saa pikavipin hetkessä, ja nopea maksaminen poikii spontaania kuluttamista.

– Esimerkiksi kuntosalilla on helppo ostaa kännykkämaksulla juoma, joka saattaa maksaa kolme kertaa niin paljon kuin kaupassa, sanoo Tamminen.

Nuori ei välttämättä ole vastuuton

Moni asia voi johtaa nuoren talousongelmiin. Tietämättömyys ja taitamattomuus ovat inhimillisiä syitä. Nuorten talousongelmien parissa työskentelevät kertovat, että yleisellä tasolla nykynuorten taloustaidot ja vastuullisuus on jopa paremmalla tolalla kuin vanhemmilla sukupolvilla.

– Osa haluaa hoitaa ulosottoasiansa kuntoon aktiivisesti, kun taas osa nuorista ei reagoi maksukehotuksiin eikä heitä tavoiteta. Kokemus on, että ehkä jätetään helpommin pieniä laskuja maksamatta, eikä oteta edes yhteyttä ulosottomieheen, kertoo Ulosottolaitoksen Annika Tyynysniemi.

Koska nuorilla henkilöillä on harvemmin ulosmittauskelpoisia tuloja, heidät joudutaan usein näissä tilanteissa toteamaan varattomiksi. Silloin he kaiken lisäksi menettävät luottotietonsa.

– On ilahduttavaa, että niin moni nuori uskaltaa hakea apua, painottaa palveluohjaaja Taija Tamminen Lahden kaupungilta.

Lisää aiheesta:

Velkaneuvontaa yhdeltä luukulta – Talousneuvola-kokeilu on jalkautunut jo yli kahteenkymmeneen kuntaan ja se on madaltanut kynnystä hakea apua

Suosittelemme sinulle