Hyppää sisältöön

Ministeri Lindén: Hoitajamitoituksen lopullista voimaantuloa lykätään joulukuuhun – Sarkomaa: Tämä ei riitä, tarvitaan toimia hoitajapulaan

Hallitus vastasi eduskunnassa opposition välikysymykseen vanhuspalveluiden ja terveydenhuollon kriisistä. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

 Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 28. syyskuuta 2022.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoo, että hallitus siirtää hoitajamitoituksen lopullista voimaantuloa huhtikuusta joulukuuhun.
Terhi Toivonen

Oppositiopuolueet vaativat eduskunnassa hallitukselta vastauksia, miten se aikoo saada kuntoon kriisiin ajautuneet vanhus- ja terveyspalvelut.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoo välikysymyskeskustelun aluksi, että hallitus on päättänyt porrastaa hoitajamitoitusta siten, että ensi huhtikuussa tulee voimaan 0,65 hoitajan mitoitus.

Ensi joulukuussa vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa tulee olla seitsemän hoitajaa 10 vanhusta kohden. Tällä hetkellä vaaditaan kuusi hoitajaa 10 vanhusta kohden.

Alun perin 0,7 hoitajamitoituksen piti tulla voimaan jo huhtikuussa. Lindén perustelee muutosta hoitajapulalla. Mitoitukseen varattu rahoitus, 128 miljoonaa euroa tullaan säilyttämään ennallaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén sanoo, että hallitus on tehnyt useita toimia, joilla on parannettu terveydenhuollon tilannetta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ministeri Lindén luettelee vastauksessaan hallituksen toimia, joilla on parannettu terveydenhuollon tilannetta hoitajamitoituksen säätämisen lisäksi: Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituksen kasvattaminen, vammaispalveluiden, lastensuojelun ja oppilashuollon lisärahat sekä vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen.

Lisäksi hallitus on päättänyt seitsemän päivän hoitotakuusta ja 2 500 hoiva-avustajan kouluttamisesta sekä lisännyt muutenkin hoitoalan koulutuspaikkoja.

– Hallitus on myös panostanut koronakriisin hoitoon 2 miljardia euroa vuosina 2020 ja 2021, ja silti oppositio arvostelee, että hallitus ei ole tehnyt mitään, Lindén hämmästelee.

Vanhustenhoivaa ja terveyspalveluita koskevassa välikysymyksessä ovat mukana kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Oppositio vaatii välikysymyksessä hallitukselta pikaisia toimia terveydenhuollon kriisin ratkaisemiseksi.

Kokoomus: Tarvitaan toimia hoitajapulaan ja alan vetovoiman parantamiseksi

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Sari Sarkomaa (kok.) toteaa vastuuministerille, että hoitajamitoituksen lykkääminen ei vain riitä vaan se on vastuun pakoilua.

Hallitus on säätänyt vanhusten hoivaan henkilöstömitoituksen, mutta ei ole tehnyt riittäviä toimia hoitajien saamiseksi, Sarkomaa arvostelee. THL:n mukaan 0,7 hoitajamitoitus vaatisi 3 400 hoitajaa lisää.

Sarkomaa toteaa, että jos ei ole hoitajia, ei ole palveluja.

– Hoitajamitoituksen siirtäminen ei ratkaise terveydenhuollon kriisin juurisyytä, hoitajapulaa. Hallituksen pitää tehdä jotain hoitoalan veto- ja pitovoiman parantamiseksi, Sarkomaa vaatii.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa vaatii hallitukselta toimia terveydenhuollonkriisin juurisyyn, hoitajapulan ratkaisemiseksi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sarkomaan mukaan vanhusten hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan kesällä, koska hoitajia ei ole riittävästi. Vanhukset ruuhkauttavat tämän takia terveydenhuollon päivystyksiä. Kotihoidossa tehdään myös töitä vajaalla miehityksellä.

Sarkomaa muistuttaa, että Marinin hallituksen ohjelmassa luvattiin palauttaa luottamus vanhuspalveluiden laatuun ja saatavuuteen. Sarkomaan mukaan hallitus on jättänyt tämän asian hoitamatta omalla vahtivuorollaan.

PS: Hyvinvointialueilla ei tarpeeksi rahaa, joten tilanne ei parane

Arja Juvosen (ps.) mukaan Suomessa on kansallinen häpeätila. Suomea vaivaa krooninen vanhustenhoidon kriisi, joka ulottuu myös kotihoitoon. Lisäksi terveydenhuollon kriisi koettelee sairaaloita ja päivystyksiä.

– Näihin kriiseihin Marinin hallitus ei ole tehnyt yhtään ratkaisuehdotusta. On perustettu työryhmä, mutta mitä konkreettista tämä ryhmä on tehnyt? Juvonen tivaa.

Juvonen muistuttaa, että jo ennen koronaan Suomessa oli mittava hoitovelka, joka on pahentunut entisestään. Perusterveydenhuoltoon ei saa aikoja, hammashuollossa muhii aikapommi ja erikoissairaanhoitoon on pitkät jonot, Juvonen luettelee.

Perussuomalaisten Arja Juvosen mukaan terveydenhuollon kriisi ei helpota, koska hyvinvointialueilta puuttuu suuri summa rahoitusta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Juvosen mukaan ensi vuoden alussa aloittavilta hyvinvointialueilta puuttuu 1, 5 miljardia euroa rahaa, joten tilanne ei tule paranemaan uudistuksella.

Juvonen moittii sitä, että hallitus on antanut hoitajille vain keppiä, ei kiittänyt heitä koronakriisin aikana tehdystä hyvästä työstä. Siksi työmarkkinatilanne on nyt hoitoalalla pahoin tulehtunut.

KD: Hoitajamitoituksen rahoitus Kela-korvausten leikkauksilla lisää hoitojonoja

Sari Tanus (kd.) sanoo, että vanhustenhuollon tilanne on vain pahentunut Marinin hallituksen aikana.

– Juhlien aika on ohi. Me boomerit vaadimme hallitukselta toimia, lupaukset eivät enää riitä. Hallitus on tehnyt miljardipäätöksiä pikaisesti viikonlopunkin aikana, jos vain tahtoa on, mutta vanhusten hoivaan ei ole löytynyt rahaa. Ilman merkittäviä rahallisia panostuksia näitä ongelmia ei pystytä ratkaisemaan, Tanus sanoo.

Tanuksen mukaan hallituksen päätös leikata yksityisen hoidon Kela-korvauksista tulee vain pahentamaan julkisen puolen hoitojonoja. Hoitajamitoitus on tarkoitus rahoittaa leikkaamalla näitä korvauksia ja apteekkien tuottoja.

Välikysymyskeskustelun voi seurata loppuun Yle Areenassa.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina kello 13.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 29. syyskuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Hallituspuolueet: Hoitajamitoitus jää vajaaksi alkuvuodesta, toteutuu loppuvuodesta

Oppositio jätti välikysymyksen vanhus- ja terveyspalveluiden kriisistä – kokoomuksen Sarkomaa: "Jos ei ole hoitajia, ei ole palveluita"

Hallituksella on vaikeuksia sopia hoitajamitoituksen lykkäämisestä – sote-ministerit jatkavat neuvotteluja huomenna

Analyysi: Henkilöstömitoituksen lykkääminen vanhustenhoidossa on hallitukselta helpommin sanottu kuin tehty

Vasemmistoliitto suhtautuu "erittäin varauksellisesti" hoitajamitoituksen lykkäämiseen

Suosittelemme sinulle