Suomen viranomaiset eivät anna oikeusapua Tampereella asuvan turkkilaismiehen oikeudenkäynnin loppuun saattamiseksi.
Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan oikeusapua ei voida antaa, koska miehen mahdollisuus saada oikeudenmukainen oikeudenkäynti Turkissa ovat heikommat kuin tavanomaisessa rikosasiassa.
Käräjäoikeus pitää miehen väitettyä tekoa poliittisena rikoksena.
Syytteen mukaan mies on jakanut Turkin presidenttiä loukkaavia ja kiroilua sisältäviä julkaisuja Facebookissa vuonna 2016.
Julkaisuissa on käräjäoikeuden mukaan kysymys varsin alatyylisestä kirjoittelusta, joka on suunnattu Turkin hallintoa ja poliittista järjestelmää vastaan.
Oikeuden arvion mukaan julkaisuja voidaan arvioida poliittisiin erimielisyyksiin liittyvänä provokatiivisena tekona, poliittisten tavoitteiden vuoksi tehtynä.
Oikeus: suurta kärsimystä ei ole aiheutettu
Käräjäoikeus katsoo, ettei kirjoituksilla ole aiheutettu suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa Turkin presidentille.
Tekoa ei näin voida rinnastaa Suomessa törkeään kunnianloukkaukseen, korkeintaan kyse olisi kunnianloukkauksesta. Näin teko olisi jo vanhentunut.
Oikeus toteaa, että tekoa ei muutenkaan voida poliittisen luonteen vuoksi pitää erityisen vakavana.
Turkissa teosta rangaistaisiin vankeudella. Käräjäoikeus katsoo, että tämä ei ole yhdenmukaista Suomen oikeusjärjestyksen kanssa.
Oikeusavun antaminen oikeudenkäynnin loppuun saattamiseksi Turkissa olisi käräjäoikeuden mukaan ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa.
Turkki on pyytänyt Suomesta oikeusapua miehen Facebook-sivuilla julkaistujen kirjoitusten vuoksi kaksi kertaa aiemminkin, mutta sitä ei ole annettu.
Mies on Turkin ja Suomen kaksoiskansalainen ja asunut Suomessa vuosikymmeniä.
Oikeusministeriössä on vireillä useita Turkista tulleita oikeusapupyyntöjä, joista osa on tullut presidentti Erdoğanin esittämien vaatimusten jälkeen ehtona Suomen Nato-jäsenyydelle.
Lue myös:
Turkki haluaa Suomen arvioivan uudelleen kuuden ihmisen luovutuspäätökset
Aiheesta keskustelivat 25.8.2022 Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta ja Ylen rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen.