Hyppää sisältöön

Sähkön hinta ajaa yrityksiä jopa tuotantotaukoihin ensi talvena – "Sellaista kassaa, millä talvesta selvitään, ei ole", sanoo yrittäjä

Voimakkaasti kallistunut sähkö ajaa yrityksiä sopeuttamaan toimintaansa tulevina talvikuukausina.

Sähkökustannusten nousu on ollut niin voimakasta, että siihen on ollut vaikea varautua. Keski-Suomessa jotkut yritykset harkitsevat jopa tuotantotaukoa talvella korkeiden sähkökustannusten takia. Arkistokuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Riina Mäentausta

Energian hinta on tällä hetkellä valtavan suuri huoli yrityksissä.

– Säästökeinoja etsitään koko ajan. Yrityksissä mietitään esimerkiksi, mihin vuorokauden aikaan tuotantoa on järkevää pitää käynnissä, ettei se mene tappiolle, kertoo toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski Keski-Suomen yrittäjistä.

Joissakin yrityksissä harkitaan jopa koko tuotannon pysäyttämistä talvikuukausiksi.

– Se on raju toimenpide ja viimeinen vaihtoehto, Jyräkoski arvioi.

"Talvi suorastaan hirvittää"

Yksi tuotantotaukoa talvikuukausille harkitseva yritys on Koskenpään Huopatehdas Jämsässä. Yli sata vuotta toiminut yritys tekee teollisuushuopien tukkukauppaa. Yrityksellä on myös omaa tuotantoa.

Toimitusjohtaja Emilia Koikkalainen kuvaa nykyistä energiatilannetta yritysten kannalta erittäin vakavaksi.

– Talvi suoraan sanoen hirvittää. Näyttää siltä, että sellaista kassavarantoa, millä sähkölaskuista talvella selvitään, ei ole olemassa.

Talven sähkölasku voi olla viidesosan vuoden liikevaihdosta

Koikkalainen on viime ajat tehnyt laskelmia, miten korkealle sähkölaskut voivat marras-maaliskuun välisenä aika nousta.

Esimerkiksi pelkästään viiden kuukauden sähkölasku saattaa nousta nelinkertaiseksi aiempiin talviin verrattuna.

Koikkalainen on laskenut, että sähkö saattaa pahimmillaan maksaa 50 senttiä kilowattitunnilta. Parhaassa tapauksessa hinta olisi puolet tästä.

– Eli sähkö maksaisi marras-maaliskuun välisenä aikana yhteensä noin 27 000-55 000 euroa. Kun tähän lisää päälle arvonlisäverot ja sähköverot, täytyy kassasta löytyä 5000-15 000 euroa lisää, Koikkalainen selventää.

Alle puolen vuoden sähkölasku voi siis nousta veroineen noin 70 000 euroon. Summa vastaa noin viidesosaa yrityksen nykyisestä vuosittaisesta liikevaihdosta.

– Sellaista kustannusnousua ei pysty mitenkään siirtämään hintoihin.

Osa tiloista kylmilleen ja tuotanto tarvittaessa tauolle

Koskenpään Huopatehtaalla on lämmitettävää tuotantotilaa yhteensä tuhansia kuutiometrejä.

Viime ajat Koikkalainen on etsinyt yhdessä työntekijöiden kanssa kuumeisesti keinoja vaikean tilanteen helpottamiseksi. Esimerkiksi tilojen käyttöä tehostetaan ja lämmitysjärjestelmää säädetään niin, että osa rakennuksista voidaan jättää ylläpitolämmölle.

– Joulun aikaan, jolloin pörssisähkö on oletettavasti kallista, tuotanto pannaan muutamaksi viikoksi tauolle. Talvilomat pidämme keskitetysti, Koikkalainen kertoo.

Jos sähkön hinta kipuaa korkealle, tuotanto ollaan valmiita keskeyttämään pitemmäksi ajaksi.

– Olemme varautuneet odottamaan, että pakkashuiput menevät ohi. Sitten palaamme työn äärelle.

Lue lisää:

Oululainen Mammuttihirsi siirsi tuotantonsa yöaikaan sähkön hinnan vaihtelun vuoksi – säästöä parhaimmillaan tuhansia euroja per talorunko

Kotimaisen kurkun ja tomaatin saatavuus heikkenee ensi talvena – osa viljelijöistä keskeyttää tuotannon kalliin sähkön takia

Sähkön hintanäkymät laskivat jyrkästi, mutta todellisista hinnoista se kertoo heikosti – futuurimarkkina on nyt poikkeustilassa

Miten yrityksiä kannattaisi auttaa sähkökriisin keskellä? Aiheesta voi keskustella perjantaihin 30.9.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle