Hyppää sisältöön

Poliisin hallussa olevien savannikissojen kohtalo ratkennee jo ensi viikolla – kissojen lopettamiselle etsitään vaihtoehtoja

Asiantuntijat selvittävät parhaillaan kissojen taustoja. Pohjois-Karjalan ely-keskus tiedottanee päätöksestään jo ensi viikolla. 

Tämä kissaeläin tallentui riistakameraan Joensuun Hammaslahdessa. Poliisin hallussa on nyt kaksi tällaista savannikissaa. Kuva: Pasi Kinnunen
Anne-Pauliina Rytkönen

Pohjois-Karjalassa Niiralan raja-asemalla muutama viikko sitten pysäytetyt savannikissat ovat edelleen poliisin hallussa. Kissojen omistaja oli viemässä niitä rajan yli Venäjälle, kun Niiralan tulli otti kaksi kissaa haltuunsa.

Esitutkintaa johtava rikoskomisario Petri Tirronen kertoo, että kissat ovat edelleen elossa. Yle uutisoi viikko sitten, että vieraslajeiksi luokiteltujen eläinten lopettaminen on yksi vaihtoehto.

– Kissat ovat elossa ja takavarikossa. Teemme viranomaisyhteistyötä ely-keskuksen kanssa siitä, milloin kissat siirretään mahdollisesti ely-keskuksen haltuun, Tirronen kertoo.

Kissojen kohtalosta päättävä toimivaltainen viranomainen on Pohjois-Karjalan ely-keskus. Huomioon on otettava niin vieraslajeja käsittelevä laki kuin luonnonsuojelulakikin.

Ely-keskus selvittää vaihtoehtoja, jotta kissoja ei tarvitsisi lopettaa

Asiantuntijat selvittävät parhaillaan kissojen alkuperää ja taustaa. Savannikissa tarkoittaa kissarotua, joka on kehitetty risteyttämällä afrikkalaisia servaaleja ja kesykissoja. Ratkaisevaa on, kuinka läheltä kyseisten kissojen taustalta löytyy villieläimiä.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan savannikissan pitäminen lemmikkinä on lähtökohtaisesti laitonta. Ennen vuotta 2016 syntyneitä tai vähintään viidennen sukupolven risteytyksiä saa kuitenkin pitää lemmikkeinä, jos ne on hankittu laillisesti.

Savannikissojen kohtalo on herättänyt suomalaisissa huolta, ja niiden pelastamiseksi kerätään nimiä adressiin. Adressin saatesanoissa kerrotaan, että Venäjän federaation eläin- ja kasvinsuojeluministeriö olisi antanut luvan eläinten palauttamiseen Venäjälle.

– Sitä tässä selvitetään, koska toivottavaa olisi, että eläimet eivät joutuisi kärsimään tarpeettomasti, sanoo Pohjois-Karjalan ely-keskuksen asiantuntija Hanna Keski-Karhu.

Tilanne pyritään ratkaisemaan nopeasti, sillä kyse on elävistä eläimistä. Pohjois-Karjalan ely-keskus tiedottanee päätöksestään jo ensi viikon aikana.

Ely-keskus on saanut paljon palautetta siitä, onko kissat pakko lopettaa. Keski-Karhu korostaa, että mitään lopettamispäätöstä ei ole tehty.

– Yritetään löytää joku muu ratkaisu kuin lopettamispäätös. Tätä nyt selvitellään, Keski-Karhu sanoo.

Ely-keskuksen puntaroimista vaihtoehdoista kirjoitti torstaina myös sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Riistakameran paljastamia savannikissoja yritettiin viedä Venäjälle – Tulli nappasi ne kiinni rajalla

Poliisi vahvistaa esitutkinnan Joensuun harvinaisesta kissaeläimestä – epäillystä rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin

Suosittelemme sinulle