Hyppää sisältöön

Hurjassa voittoputkessa liitävä Max Verstappen lähestyy kovaa F1-ennätystä – voi yltää jo viikonloppuna harvinaiseen saavutukseen

Uransa toiseen MM-titteliin ajava Red Bullin Max Verstappen, 25, voi varmistaa maailmanmestaruuden jo tänä viikonloppuna Singaporessa.

Max Verstappen on ollut tällä kaudella täysin omassa luokassaan. Hän juhli Monzassa viidettä peräkkäistä voittoaan. Kuva: Getty Images

Formula ykkösten kautta on vielä kuusi kisaa ajamatta, mutta MM-sarjaa ylivoimaisesti 116 pisteen erolla johtava ja viiden voiton putkessa liitävä Red Bullin Max Verstappen voi varmistaa toisen maailmanmestaruutensa jo viikonloppuna Singaporen katuradalla. Sauma on kuitenkin pieni, ja on todennäköisempää, että mestaruus ratkeaa viikkoa myöhemmin Japanin Suzukassa.

Singaporessa Verstappen tarvitsee mestaruuden varmistamiseen voiton. Hänen pitää saada 22 pistettä lisää MM-kakkosena olevaan Charles Leclerciin verrattuna.

Verstappen on maailmanmestari, mikäli hän voittaa kisan nopeimmalla kierrosajalla ja Leclerc sijoittuu kahdeksanneksi tai huonommin ja MM-kolmonen on Sergio Perez on neljäs tai sitä huonompi. Myös pelkkä voitto riittää, mikäli Leclercin sijoitus on yhdeksäs tai sitä huonompi ja Perez on enintään neljäs eikä aja nopeinta kierrosta.

Mestaruuden varmistuminen Singaporessa vaatii siis muilta todella heikkoa kisaa tai keskeytystä.

Mestaruuden varmistuminen viisi kisaa ennen kauden loppua on harvinaista herkkua. Mikäli Verstappen voittaa maailmanmestaruuden Singaporessa, hänestä tulisi nopeiten MM-tittelin varmistanut kuljettaja sitten Michael Schumacherin (2002). Schumacherin lisäksi ainoastaan Nigel Mansell on pystynyt ajamaan mestariksi vähintään viisi kisaa ennen kauden päättymistä.

Tänään 25 vuotta täyttänyt Verstappen lähestyy myös yhtä hurjaa F1-ennätystä. Tällä kaudella 11 kertaa voittanut hollantilainen on enää kahden voiton päässä Schumacherin (2004) ja Sebastian Vettelin (2013) yhden kauden voittoennätyksestä.

Kumpikin saavutti parhaimmillaan 13 voittoa yhden kauden aikana. Ennätyksen rikkominen on hyvinkin mahdollista, kun kuusi kisaa on ajamatta.

Viikonloppuun oman mausteensa voi tuoda se, ettei Singaporessa ole ajettu koronarajoitusten takia kahteen vuoteen. Kyseisellä katuradalla ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

– Singaporen rataa ei ole viime vuosina hirveästi muutettu. Mennään varmaan vanhalla datalla. Yksi radan haasteista on ollut auton matala ajettavuus ja iskut selkään. Tilanne on kuitenkin kaikille sama, Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh sanoo.

Red Bullin ja Ferrarin lisäksi radan pitäisi sopia myös Mercedekselle. Red Bull on itse luonnehtinut Singaporea heidän kauden haastavimmaksi radakseen.

– Ferraria ei pidä aliarvoida kuten ei myöskään Mercedestä, joka on noussut viime aikoina kovalla vauhdilla sekoittamaan pakkaa. Sillä voi olla suuriakin vaikutuksia siihen, ratkeaako mestaruus tänä viikonloppuna.

Max Verstappen saattaa suihkutella tuplamestarina jo Singaporessa. Kuva: Getty Images

Zhoun jatkosopimus hyvä Bottaksen kannalta

Tiistaina kuultiin hyvin odotettu uutinen, kun Valtteri Bottaksen edustama Alfa Romeo tiedotti tehneensä vuoden 2023 loppuun ulottuvan jatkosopimuksen kiinalaisen Zhou Guanyun kanssa. Tulokaskauttaan ajava Zhou aloitti kautensa kangerrellen, mutta on parantanut kauden edetessä selvästi otteitaan.

Zhou on saanut suorituksistaan kehuja tallipäällikkö Frederic Vasseurilta ja muulta tallin väeltä. Alfa Romeon tiedotteessa mainittiin, että Zhou on oppinut paljon myös Bottakselta.

– Zhou on tallissa hyvin pidetty. Häntä pidettiin ensin isona riskinä, mihin vaikuttivat talousasiat. Hän on kuitenkin vilpittömällä tavalla haastava ja avoin kyseenalaistamaan asioita. Sitä kautta hän on oppinut tosi paljon.

Kauden edetessä 23-vuotias kiinalainen on laittanut kampoihin kymmenettä kauttaan ajavalle Bottakselle. Tosin pistetaulukossa Bottaksen ja Zhoun ero on melkoinen. Bottas on kuljettajien MM-taulukossa kymmenentenä kerättyään 46 pistettä.

Zhoulla pisteitä on ainoastaan kuusi. Joskin seitsemässä edellisessä kisassa nastolalainen on jäänyt kokonaan ilman pisteitä.

– Kun otetaan Bottaksen epäonni huomioon, tasapaino on ollut ikään kuin kääntymässä. Zhou on myös selvinnyt erittäin kovasta onnettomuudesta. Hän on saanut erilaisia oppeja, joten hänestä luopuminen olisi ollut hukkaan heitettyä panostusta. On myös Bottakselle hyvä, että hänen rinnallaan on fiksusti toimiva ja avoin, nuori tallikaveri.

Juttua muokattu 30.9. klo 12.51: Max Verstappen täyttää perjantaina 25 vuotta, ei 30 vuotta kuten jutussa aluksi väitettiin.

Valtteri Bottas (oik.) on hyvä mentori Zhou Guanyulle. Kuva: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Lue myös:

Valtteri Bottaksen ele tallikaverille häkellytti urallaan paljon nähneen päällikön – Alfa Romeon pomo kertoi Ylelle vaikuttavasta hetkestä tiimipalaverissa

Piti olla varikolla haastattelijana, ajoikin F1-kisassa pisteille – Nyck de Vriesin sensaatiomainen suoritus saa asiantuntijalta ylistystä

Onko tässä Valtteri Bottaksen seuraava tallikaveri? Théo Pourchaire, 18, on huippulupaus, joka voi jatkaa ranskalaislegendan perintöä

Suosittelemme sinulle