Hyppää sisältöön

Suolahden jäähallista halutaan maailman energiatehokkain – "Meillä on vahva usko siihen", sanoo kiinteistövastaava

Äänekosken jäähalli Suolahdessa valmistui syksyllä 2020. Hallin energiatehokkuutta lisäävat katolla olevat aurinkopaneelit, rakenteelliset ratkaisut sekä jäädyttämisestä syntyvän lauhdelämmön talteenotto.

Äänekosken energiatehokas jäähalli Suolahdessa.
Äänekosken kiinteistöyhtiön Proaveran toimitusjohtaja Antti Virmanen näyttää, kuinka järjestelmä toimii. Video: Jussi Lindroos/Yle
Jussi Lindroos

Suolahden jäähalli on Mestis-tason jäähalli. Ulkoa katsottuna se näyttää lähes miltä tahansa pienen paikkakunnan hallilta. Suolahden Urhon jääkiekkoilijoiden lisäksi sitä käyttävät monet muut eri jäälajien harrastajat.

Halli valmistui todelliseen tarpeeseen, kun vanha "rättihalli" oli tullut tiensä päähän.

Uuden hallin suunnittelu alkoi vuosia sitten, tähtäimenä energiatehokkuus. Nyt korkean sähkön hinnan aikana ratkaisuun ollaan erittäin tyytyväisiä. Aikana, jolloin jotkut jäähallit saattavat joutua pistämään ovet kiinni ja sulattamaan jään.

Jäähallin verkkosivuilla kerrotaan sen olevan Suomen energiatehokkain jäähalli. Tähän on olemassa perusteet, kertoo Äänekosken kaupungin kiinteistöyhtiön Proaveran toimitusjohtaja Antti Virmanen.

– Normaalisti jäähalleissa jäädyttämisestä syntyvä lauhdeilma puhalletaan taivaan tuuliin. Meillä se kaikki lämpö otetaan talteen, laitetaan vesisäiliöihin ja sen jälkeen maalämpökiertoon. Kaikki lämpö, mikä jää yli hallin tarpeiden, myydään viereisen koulukeskuksen lämmittämiseen, Virmanen kertoo.

Myös aurinkosähköä tarjolla

Hallin katolle asennettiin aurinkosähköpaneelit vuonna 2021. Syksyn tultua paneeleiden tuottaman sähkön määrä luonnollisesti vähenee, mutta kesällä tuotto vastasi tarpeita.

– Parhaimmillaan hallin kaikki tarvitsema sähkö tuli aurinkopaneeleista. Välillä myytiin sähköä myös takaisin verkkoon, Virmanen sanoo.

Antti Virmanen Suolahden jäähallissa. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Suolahden jäähallia käytetään ympäri vuoden. Energian säästämiseksi hallissa on optimoitu kaikki eristys- ja pintamateriaalit, joten energiaa kuluu vuodenajasta riippumatta tasaisesti.

– Materiaalivalinnoilla voimme minimoida ulkoa tulevaa lämpökuormaa tai talvella kylmäkuormaa, Virmanen kertoo.

Suolahden jäähallin energian vuosikulutus on noin 1800 MWh. Tämä sisältää sähkön ja itsetuotetun lämmön. Sähköä halliin ostetaan vuodessa 450 MWh, tämä on tällä hetkellä ainoa sisään ostettu energia.

Koulukeskukseen halliyhtiö myy vuodessa lämpöä 450 MWh. Lisäksi aurinkopaneeleiden vuosituotto on noin 120 MWh.

Tällä hetkellä energiansäästöön ollaan tyytyväisiä, mutta lisää halutaan.

– Meillä on vahva usko siihen, että pystymme myymään vuoden aikana energiaa ulos saman määrän, kuin ostamme watteja sisään. Välillä siihen päästään jo nyt, mutta lisää halutaan. Uskoisin, että vuoden-kahden päästä se on mahdollista, Virmanen toteaa.

Halliyhtiössä halutaan, että Suolahden jäähalli on tulevaisuudessa maailman energiatehokkain jäähalli. Virmanen uskoo, että olemalla täysin energiaomavarainen se toteutuisi.

Lue lisää:

Jäähalleilla seurataan huolestuneina sähkönhinnan nousua, kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja: "Tulevaisuudesta kukaan ei tiedä mitään"

Jäähallien kustannukset ovat rajussa nousussa sähkön hinnan takia – jopa hallien sulkemista pohditaan

Jäähallien kustannukset nousevat rajusti sähkön hinnan noustessa

Suosittelemme sinulle