Hyppää sisältöön

Suomen Pankin Olli Rehn: EU:n on saatava rivinsä järjestykseen energiakriisissä – inflaatiokierre johtaisi rujoihin työttömyyslukuihin

Energian hintojen nousu on ratkaisevassa asemassa euromaiden ennätysinflaatiossa. EKP aikoo laittaa hintojen nousun kuriin yhä jatkuvilla koronnostoilla, jotta hintojen ja palkankorotusten nousukierre ei käynnisty.

Suomen Pankin tiedotustilaisuus euroalueen talousnäkymistä
Suomen Pankin tiedotustilaisuus euroalueen talousnäkymistä
Antti Parviala

Hintojen nousuvauhti euroFsmaissa on rikkonut ennätyksiä kuukausi toisensa jälkeen. Hintojen nousun taustalla on erityisesti energian raju kallistuminen. Se puolestaan heijastuu kaikille talouden alueille.

– Venäjä käyttää kaasuasetta energiasodan välineenä. Euroopan unionin on saatava uudelleen rivinsä järjestykseen energiakriisin ratkomiseksi, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Hänen mukaansa yksi ydinkeinoista hillitä energiakriisiä on energian kulutuksen vähentäminen.

Mutta Rehn varoittaa myös siitä, että valtioiden lupaama tuki kansalaisille energialaskujen keventämiseksi ei saisi tehdä tyhjäksi keskuspankin taistelua inflaatiota vastaan.

– EU-maiden pyrkimys löytää keinoja kotitalouksien energialaskujen rajoittamiseksi on ymmärrettävä, mutta summittainen menojen lisäys ei sitä olisi, eikä auttaisi inflaation vastaisessa kamppailussa.

Rehnin mukaan vain “räätälöidyt ja tilapäiset” toimet kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tukemiseksi ovat paikallaan.

Palkkojen ja hintojen nousukierre uhkaa

Erityisen tarkasti keskuspankissa seurataan toisiaan ruokkivan hintojen ja palkkojen nousukierteen riskiä. Sen todennäköisyys kasvaa kun hintojen nousu pitkittyy. Toistaiseksi palkat ovat kuitenkin nousseet Euroopassa maltillisesti.

Jos palkansaajat odottavat hintojen nousun jatkuvan pitkään sen kattamiseksi halutaan myös suurempia palkankorotuksia. Hinta-palkka -kierteen alettua sen katkaiseminen vaatisi entistä kovempia keinoja ja talouskasvun hidastamiseksi.

– Jos inflaatio-odotukset irtoavat ankkuristaan se edellyttäisi vielä voimakkaampaa kokonaiskysynnän supistamista. Se iskisi rujommin työllisyysteen ja kasvuun, Rehn luonnehti.

Euroopan keskuspankki on jo nostanut heinä- ja syyskuun korkokokouksissaan ohjauskorkojaan yhteensä 1,25 prosenttiyksikköä. Syyskuussa korkoasetta käytettiinsuuremmalla voimalla kuin koskaan ennen. Nyt asuntovelallisilla menot kasvavat kun 12 kuukauden euribor rikkoi jo 2,6 prosentin rajan.

Tästäkin huolimatta viimeisin tilastotieto kertoo hintojen nousseen elokuussa jo yli yhdeksän prosenttia vuotta aiemmasta.

Koroilla ei voida suoraan vaikuttaa energian hintaan, mutta keskuspankki jarruttaa hintojen nousua korkoaseellaan.

Rehn on sanonut kannattavansa "etupainoitteista" korkojen nostamista.

Siinä tavoitteena on hidastaa hintojen kiitoa mahdollisimman nopeasti, jotta inflaatiokierre voidaan katkaista ennenkuin se pääsee vauhtiin vuoroin palkkojen, vuoroin hintojen kilpajuoksuna.

– Kiihtynyt inflaatio on toistaiseksi näkynyt vain maltillisesti euroalueen palkkakehityksessä. Inflaation hidastuminen lähivuosina edellyttää, että epäsuotuisa palkkojen ja hintojen kierre vältetään ja inflaatio-odotukset pysyvät vakaina, Rehn sanoo.

Suosittelemme sinulle