Hyppää sisältöön

Omavastuu sähkölaskuissa on hallituksen tukimallissa 400 euroa – pienituloiselle yksinasujalle kipuraja tulee vastaan jo paljon aikaisemmin

Yksinasuvat ry:n puheenjohtajan mukaan pienituloiset omakotiasujat ovat vaarassa jäädä hallituksen tukimallin väliinputoajiksi. Hän toivoo, että Kela tulisi vastaan tarkistamalla toimeentulotuen perusteita.

Opiskelijaa haastatellaan.
Opiskelija-asuntojen vuokrasopimuksiin sisältyy lämmitys, joten pelkoa todella suurista sähkölaskuista ei ole. Mutta jo kulutussähkön kallistuminen muutamalla kympillä tuntuu opiskelijan budjetissa. Toimittaja ja kuvaaja: Kaje Komulainen. Leikkaus: Kalle Niskala.

Hallituksen linjauksiin sähköntuista on varattu yhteensä noin 600 miljoonaa euroa.

Sähkölaskun perusteella on mahdollista saada kotitalousvähennystä, jos lasku neljän kuukauden ajalta ylittää 2 000 euroa. Kotitalousvähennykset koskevat lähinnä suuria omakotiasujia.

Pienituloisille kotitalouksille hallitus on kehittänyt Kelan suoraan maksaman sähkötuen. Omavastuuosuus pienituloisille sähkölaskusta on 400 euroa kuukaudessa.

Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Raija Eevan mielestä hallituksen linjaukset sähköntuesta rajaavat kaikki pienituloisimmat heti kättelyssä ulos.

Hyvin harvan kerrostalossa vuokralla asuvan sähkölasku ylittää 400 euron omavastuurajaa.

– Kyllähän se [tukimalli] selkeästi on suunnattu keski- ja hyvätuloisille perheille, jotka asuvat isommissa taloissa, joissa lämmityskustannukset ovat muutenkin korkeat, Eeva toteaa.

Yksinasuvien määrä on viime vuosikymmeninä tuplaantunut (siirryt toiseen palveluun).

Yksinasuvia on eri taustaisia ja -ikäisiä, mutta yksi asia heidän joukossaan korostuu: yksinasuvista on kaikissa ikäryhmissä enemmän pienituloisia kuin muissa väestöryhmissä.

"Käytännössä pienituloiset eivät saa tukea ollenkaan"

Muutaman kymmenen euronkin ylitys sähkölaskuissa voi olla Eevan mukaan huomattava osa tuloista pienituloiselle.

– Jos toimeentulotuki on esimerkiksi 540 euroa ja siitä joutuu maksamaan muutaman kympinkin enemmän sähkölaskuihin, niin kyllä se on huomattava lovi.

Yksi vaihtoehto pienituloisille olisi hakea tukea sähkölaskuihin perustoimeentulosta. Sähkölaskujen "hintakatto" voi kuitenkin vesittää myös tämän mahdollisuuden.

– Kelallakin on sähkölaskuihin enimmäismäärät, ja jos ne eivät nykytilanteessa poistu tai muutu, niin käytännössähän pienituloiset eivät saa tähän tilanteeseen tukea ollenkaan, Eeva sanoo.

Perustoimeentulotuki voi kattaa asumismenoja kaiken kaikkiaan kunnasta riippuen 300-600 euroa. Tähän sisältyy sekä vuokra- että lämmitysmenot.

Lisäksi Kela voi myöntää perustoimeentulotukea erikseen vesi-, taloussähkö- ja kotivakuutusmaksuihin.

Kelan mukaan tukea taloussähköön on mahdollista hakea, kunhan hinta pysyy "kohtuullisen suuruisena" (siirryt toiseen palveluun). Sähkön noussut hinta aiotaan Kelan mukaan ottaa huomioon tukipäätöksiä tehtäessä. Tarkkaa rajapyykkiä kohtuulliselle hinnalle ei kuitenkaan anneta.

Muutaman kymmenen euronkin ylitys sähkölaskuissa voi olla pienituloiselle kova hinta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Opiskelijan kipuraja tulee vastaan jo muutamassa kympissä

Opiskelijoista iso osa asuu yksin. Heistäkin yksi kolmasosa pienituloisia.

Useimpien opiskelija-asuntojen vuokrasopimuksiin kuitenkin sisältyy lämmitys, joten pelkoa todella suurista sähkölaskuista ei ole.

Kulutussähkön kallistuminen muutamalla kympilläkin voi silti Opiskelijaliitto Pro:n puheenjohtaja Sonja Tikkasen mukaan tuntua opiskelijan kukkarossa.

– Kyllä se kuitenkin vaikuttaa myös opiskelijoihin, jos sähkön hinta nelinkertaistuu. Niillä kympeilläkin on väliä pienituloiselle.

Tikkasen mukaan opiskelijoilla on jo ennen energiakriisiä ollut vaikeuksia saada tuet riittämään pakollisiin menoihin, kun indeksikorotukset on jäädytetty ja tuet ovat laahanneet samalla tasolla jo useita vuosia.

Toinen pelko opiskelijoille on Tikkasen mukaan taloyhtiöiden vuokrien nousu ensi vuonna. Tikkanen toivoisi, että hintojen nousua kompensoitaisiinkin esimerkiksi asumistuen tai opintorahan korotuksen kautta.

– Tuntuu kyllä vähän hassulta, että jos kyseessä on pienituloisille suunnattu tuki, niin siinä on 400 euron omavastuu kuukaudessa.

– Ihan kaikkia pienituloisia ajatellen, eihän tuo hirveän tarkoituksenmukaiselta kuulosta, Tikkanen toteaa.

Hintojen nousun huomioiminen asumistuessa voisi olla yksi keino helpottaa pienituloisia talouksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pienituloiset omakotiasujat vaarassa jäädä tukimallin väliinputoajiksi

Yhden positiivisen asian Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Eeva kuitenkin näkee hallituksen linjauksissa yksinasuville.

Sähkön kotitalousvähennys on kotitalouskohtainen, eikä henkilökohtainen, joten yksinasuva saa tässä tapauksessa tukea samalla tavalla kuin pariskuntakin, kunhan 2000 euron raja ylittyy.

– Mutta miten sitten vanhat ihmiset, jotka asuvat yksin vaikka suuressa omakotitalossa pärjäävät, kun heillä ei ole edes mitään verotettavaa tuloa, Eeva kysyy.

Eevan mukaan väliinputoajiksi tukimallissa uhkaavat jäädä ne yksinasuvat pienituloiset, jotka eivät ole toimeentulotuen varassa, ja joilla 400 euron raja laskuissa ei ylity.

– Yksinasuva joutuu kuitenkin maksamaan laskut täysin omasta pussistaan. Tämä tulisi huomioida, kun mietitään tukijärjestelmää, hän sanoo.

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 02.10.2022 kello 23.00 asti.

Juttua korjattu 6.10.2022 kello 18:19. Jutussa on täsmennetty sitä, että perustoimeentulotukea voidaan myöntää lämmitysmenoihin ja harkinnan mukaan taloussähköön, ja että Kela aikoo ottaa nousseet hinnat huomioon tukipäätösten teossa jatkossa.

Lue lisää:

Näin kansalaisille aiotaan maksaa tukia sähkölaskujen maksamiseen – hallituksen linjaukset valmistuivat

Viisinkertainen sähkölasku vie opiskelijalta monen viikon budjetin – näin sähkön hintojen kanssa voi kikkailla

Suosittelemme sinulle