Hyppää sisältöön

Kainuun leväkesä oli rauhallinen – loppukesästä suopursuruoste värjäsi vesistöjä ympäri Kainuuta

Sinilevää havaittiin eri puolilla maakuntaa. Jos sää vaihtuu poutaiseksi ja jatkuu pidempään tuulettomana, leväkukintoja esiintynee tulevina viikkoina useassa Kainuun järvessä.

Lumpeenlehtiä ja sinilevää järvessä
Kainuun ely-keskuksen mukaan erilaisia sinileviä on kaikissa vesistöissämme, mutta niiden säännölliset massaesiintymät keskittyvät reheviin ja mataliin vesistöihin. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun vesistöissä oli viime kesänä leväesiintymiä keskimääräistä vähemmän verrattuna aiempiin vuosiin.

Kainuun ely-keskuksen mukaan leväkukinnat alkoivat kesäkuun lopulla ja lisääntyivät hieman helteiden seurauksena. Loppukesän kylmentynyt sää vähensi levien esiintymistä.

Sinilevää havaittiin eri puolella maakuntaa: tähän mennessä ainakin Nuasjärven Karankalahdessa, Oulujärven Metelinniemessä, Sotkamojärvessä, Sokajärvessä, Vimpelinlammessa, Jumalisjärvessä, Korpijärvessä ja Rokuanjärvessä.

Levähaittahavaintoja on tehty tähän mennessä kahdeksan. Leväkukintojen aiheuttajina ovat olleet pääsääntöisesti Anabaena- ja Aphanizomenon-suvun sinilevät, jotka voivat muodostaa myös myrkyllisiä kukintoja. Ilmoitetuissa leväkukinnoissa levämäärät ovat olleet suurimmassa osassa kohtalaisen vähäisiä.

Ely-keskuksesta kerrotaan, että erilaisia sinileviä on kaikissa vesistöissämme, mutta niiden säännölliset massaesiintymät keskittyvät reheviin ja mataliin vesistöihin. Kukintoja voi esiintyä myös laadultaan hyvissä vesistöissä. Jos sää vaihtuu poutaiseksi ja jatkuu pidempään tuulettomana, leväkukintoja esiintynee tulevina viikkoina useassa Kainuun järvessä.

Osa alkukesän levähaittahavainnoista oli ilmoituksia männyn ja kuusen siitepölystä, joka kerääntyi lautoiksi ja kulkeutui tuulen mukana ympäri järviä. Siitepölystä ei ole terveydellistä haittaa, mutta paksut lautat voivat haista pahalle mädäntyessään.

Loppukesästä Kainuun vesistöissä havaittiin poikkeuksellisen runsaasti kuusen suopursuruosteen sieni-itiöiden muodostamia lauttoja. Oranssinruskeat lautat eivät ole myrkyllisiä, ja ne painuivat pohjaan muutamassa viikossa.

Lue lisää: Suopursuruoste värjää kuusia ja vesiä

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 30. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme