Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö Dragon Mining tuomittiin maksamaan neljälle työntekijälle irtisanomisesta yhteensä 40 000 euron korvaukset

Kaivosyhtiö joutuu korvaamaan myös työntekijöiden oikeudenkäyntikulut.

Oriveden kultakaivos suljettiin vuonna 2019. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaivosyhtiö Dragon Miningin maksamaan neljälle irtisanotulle työntekijälle korvauksia. Kaivosyhtiön tulee maksaa jokaiselle työntekijälle 10 000 euron korvaus sekä viivästyskorot. Kaivosyhtiö tuomittiin maksamaan myös työntekijöiden oikeudenkäyntikulut.

Työntekijöiden alkuperäinen vaatimus kaivosyhtiöltä oli henkilöä kohti 25 000 euron korvaus irtisanomisesta.

Oikeudessa käytiin kiistaa siitä, milloin yritys päätti keskeyttää louhinnan Oriveden kaivoksella. Yritys aloitti maaliskuussa 2019 yt-neuvottelut Oriveden ja Huittisten kaivoksissa.

Entiset työntekijät syyttivät yhtiön tehneen liiketoiminnallisen päätöksen ennen neuvotteluiden alkua tai ainakin ennen neuvotteluiden päättymistä.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että louhostoiminnan keskeyttäminen kaivoksessa tarkoittaa käytännössä toiminnan olennaista muutosta, joka johtaa joko työsuhteiden vähentämiseen, lomauttamisiin tai ainakin työtehtävien olennaisiin muutoksiin.

Tämän vuoksi yhteistoimintaneuvottelut olisi tullut käydä ennen tosiasiallisen päätöksen tekemistä.

Ylen uutisen mukaan Dragon Mining ilmoitti huhtikuussa 2019 Hongkongin pörssissä, että Oriveden kaivoksen toiminta keskeytetään. Pirkanmaan ely-keskuksen tiedossa oli jo helmikuussa, että Oriveden kaivoksen louhinta keskeytyy.

Oriveden kaivoksesta löytyi salattu kaatopaikka, mikä nosti sen otsikoihin. Korkein hallinto-oikeus on määrännyt yhtiön sulkemaan kaivoksen. Oriveden kultakaivoksen toiminta on aiheuttanut viranomaisten mukaan esimerkiksi vesistöjen pilaantumista.

Käräjäoikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa Turun hovioikeuteen.

Suosittelemme sinulle