Hyppää sisältöön

Asiantuntijan mukaan Nord Streamin räjähdyksissä on kyse hybridioperaatiosta – "Meidän halutaan ymmärtävän, että pahempaa voi olla tulossa"

Tekijää ei ole saatu selville, mutta Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa epäilyt kohdistuvat Venäjään. Tavoitteena voi olla länsimaiden pelottelu ja Ukrainalle suunnatun tuen heikentäminen.

Mitä seurauksia kaasuputkiin kohdistuvilla hybridioperaatiolla voi olla?
Mitä seurauksia kaasuputkiin kohdistuvilla hybridioperaatiolla voi olla?
Matti Koivisto

Verkostojohtaja Jukka Savolainen Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta pitää Nord Streamin kaasuputkien räjähdyksiä selvänä hybridioperaationa. Tällä tarkoitetaan vastustajan horjuttamista erilaisilla keinoilla ilman, että niistä koituu tekijälleen sotilaallisia vastatoimenpiteitä.

Tekijää ei vielä tiedetä, mutta Savolaisen mukaan operaation mahdolliset seuraukset palvelisivat Venäjän etua.

Aiemmin muun muassa Länsi-Suomen merivartiostossa komentajana työskennellyt Savolainen sanoo, että merenpohjassa kulkevan kaasuputken vahingoittaminen ei onnistuisi muilta kuin valtiollisilta toimijoilta.

– Mikäli tuolla alueella liikkuisi sellaisia pinta-aluksia, jotka osuisivat putkeen syvyyspommilla, niin siitä olisi varmasti pintavalvonnasta saatu havaintoja. Muunlaiset välineet ovat valtiollisten toimijoiden hallussa, Savolainen sanoo.

Ruotsin ja Tanskan hallitukset ovat vakuuttuneita siitä, että putkivuodot johtuvat sabotaasista. Myös Suomessa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on todennut merkkien viittaavan sabotaasiin.

Savolainen arvioi, että Venäjä voi pyrkiä syyttämään länsimaita tapahtuneesta.

– Jos Venäjä alkaa syyttämään länsimaita niin nähdään ongelmien kärjistyminen ja sellaista propagandaa Venäjän väestölle, jossa voidaan näyttää, että länsi sotii Venäjää vastaan. Jos syytökset kohdistuvat Tanskaan tai Ruotsiin, voidaan myös sotilaallista jännitettä kärjistää alueella, Savolainen sanoo.

Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.
Verkostojohtaja Jukka Savolainen Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta arvioi, että kaasuputkien räjähdyksillä voidaan lähettää länsimaille viestiä otteiden kovenemisesta. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Pyrkimyksenä voi olla heikentää lännen tukea Ukrainalle

Venäjä on käyttänyt energiapolitiikkaa aseena jo pitkään. Räjähdysten jälkeen kaasun hinta on noussut entisestään ja Euroopan kansalaisten joukossa tunnelmien odotetaan kiristyvän talven lähestyessä.

Savolaisen mukaan pyrkimyksenä voi olla heikentää lännen tukea Ukrainalle ja lähettää viestiä siitä, että Venäjä on valmis koventamaan otteitaan.

– Jos peli on tässä kovenemassa niin tässä näytetään, että sitä konfliktia ei lännen kanssa juurikaan pelätä. Meidän halutaan ymmärtävän, että voi tulla lisää ja pahempia juttuja. Merialueella voi tapahtua monenlaista, mikä johtaa tietoliikenneyhteyksien haavoittumiseen tai meriliikenteen häiriintymiseen. Kaikilla suurmailla, myös Venäjällä, on kykyjä tähän, Savolainen sanoo.

Myös muut asiantuntijat ovat esittäneet samansuuntaisia huolia tilanteen kärjistymisestä alueella.

Aalto-yliopiston energiakysymyksiin erikoistunut professori Peter Lund viittasi Radio Suomen Päivän haastattelussa Venäjän ilmoitukseen siltä ajalta, kun putkia vasta rakennettiin. Venäjän mukaan sen laivastolla on oikeus puuttua Itämeren tilanteeseen, jos putkeen kohdistuu terroristi-iskuja.

Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä putkien räjähdyksen kanssa ja esittänyt vihjailuja, että Yhdysvalloilla voisi olla tekemistä asian kanssa.

Lisää aiheesta:

"Eivät putket itsestään räjähtele", sanoo ministeri Kaikkonen Nord Stream -räjähdyksistä – mutta ei vielä osoita syyllisiä

Merivartiosto otti Suomen lähivesien kaasuputket ja meriliikenteen erityisvalvontaan – selvitimme, miten Nord Streamin räjähdyksiin reagoidaan Suomessa

Puolustusvaliokunnan Häkkänen: "Ei ole sattumaa, että kohdealueena ovat Nato-maan lähivedet" – Näin suomalaispoliitikot arvioivat kaasuputken vaurioita

Suosittelemme sinulle