Hyppää sisältöön

Ainakin seitsemän metsästyskoiraa on käväissyt Venäjän puolella Lapissa

Lapin rajavartiosto toivoo omistajilta ryhtiä koirien kiinnipidossa. Metsästyskoirien rajanylitykset ja rajavyöhykkeelle menot ovat viime viikkoina lisääntyneet huomattavasti.

Metsästyskoirien rajanylitykset ovat viime viikkoina lisääntyneet huomattavasti, kertoo Lapin rajavartiosto. Kuvituskuva. Kuva: Laura Valta / Yle
Mia Sivula

Rajaliikennettä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on seurattu tarkkaan sen jälkeen kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta viikko sitten.

Lapin rajavartiosto seuraa rajalla paitsi ihmisten, myös eläinten, kuten porojen ja koirien, liikkeitä.

Metsästyskoirien rajanylitykset ja rajavyöhykkeelle menot ovat viime viikkoina lisääntyneet huomattavasti, kertoo Lapin rajavartiosto. Sen mukaan ainakin seitsemän metsästyskoiraa on ylittänyt Suomen ja Venäjän rajan viime viikkojen aikana. Kaikkiaan metsästyskoirien rajanylityksiä tiedetään tältä syksyltä toistakymmentä.

Suomen ja Venäjän välisen rajajärjestyssopimuksen mukaan kaikki rajatapahtumat, mukaan lukien kotieläinten valtakunnanrajan ylitykset, tulee estää. Vaikka metsästyskoirilla on muutoin lupa kulkea maastossa irrallaan, ukaasi koskee myös niitä.

Rajavyöhykkeellä seikkailevasta koirasta tulee ilmoittaa rajavartiostolle

Lapin rajavartioston johtokeskusvalvoja Jyrki Karjalainen sanoo, että metsästyskoiran liikkumisesta rajavyöhykkeellä ei kuitenkaan koidu rangaistusta, ei koiralle eikä sen omistajalle.

– Yleensä se menee niin, että koira menee rajavyöhykkeelle ja me annamme omistajalle luvan hakea se pois, tai sitten omistaja itse ilmoittaa, että hän on käynyt hakemassa koiransa pois rajavyöhykkeeltä.

Poroesteaidan itäpuolelle ei kuitenkaan ole lupa mennä koiraa hakemaan, Karjalainen sanoo.

– Jos koira on mennyt Venäjälle saakka, sen noutamisesta tulee vaikeaa.

Rajavyöhykkeellä tavatut irtokoirat Lapin rajavartiosto toimittaa löytöeläintarhaan tai omistajalle, jos sellainen on tiedossa. Kaikista Venäjällä käyneistä koirista tehdään ilmoitus eläinlääkärille.

Lapin rajavartiosto toivoo, että koirien kulkeutumisesta Venäjän puolelle tai rajavyöhykkeelle tehtäisiin viipymättä ilmoitus Lapin rajavartioston johtokeskuksen numeroon 0295 412 510.

Päivitetty kello 18.28 otsikkoa ja ingressiä.

Suosittelemme sinulle