Hyppää sisältöön

Pilapiirtäjä Ville Ranta on ihmeissään häntä vastaan tehdystä rikosilmoituksesta – "Luulen, että kyseessä on trollaaminen"

Ville Rantaa vastaan on tehty rikosilmoitus. Rikosilmoitukseen liitetyt piirrokset käsittelevät muun muassa Iranin islamilaista hallitusta ja kirjailija Salman Rushdien puukotusta. 

Ville Ranta aloitti pilapiirtäjänä vuonna 2006 oululaiseen Kaltio-lehteen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Oululaislähtöistä pilapiirtäjä Ville Rantaa vastaan on tehty rikosilmoitus.

Rannan mukaan yksityishenkilö pyytää tutkimaan, onko Ranta syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Rikosilmoitukseen liitetyt piirrokset käsittelevät muun muassa Iranin islamilaista hallitusta ja kirjailija Salman Rushdien puukotusta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ranta itse kertoo olevan asiasta ihmeissään. Hän kuitenkin arvelee, ettei asiasta tulla nostamaan syytettä, sillä ilmoituksen perusteet eivät hänen mukaansa kohtaa piirrustusten sisältöjä ja konteksteja.

– Pilapiirrokset eivät lähtökohtaisesti ole kansanryhmää vastaan kiihottamista, vaan yhteiskunnallista keskustelua. Luulen, että kyseessä on trollaaminen.

Ranta ei ole tietoinen siitä, kuka ilmoituksen on tehnyt. Hän pitää todennäköisenä sitä, että kun hän käy antamassa piirustuksista lausunnon, asia ei mene eteenpäin.

– Olen käynyt vuosikymmenien ajan sananvapauskeskusteluja. Olen huomannut Päivi Räsäsen ja Johanna Vehkoon tapauksista sen, että oikeusprosessit voivat johtaa absurdeihin tilanteisiin. Sitä en toivoisi omalle kohdalle.

Juttua päivitetty 28.9. kello 17.01: Juttuun on lisätty Ville Rannan kommentit

Juttua päivitetty 28.9. kello 17.07: Lisätty Rannan kommentti Räsäsestä ja Vehkoosta.

Lue lisää:

Korkein oikeus kumosi toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion – Vehkoo: "Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani"

"Räsänen voi lisätä homofobiaa yhteiskunnassa", sanoo syyttäjä – Räsänen poistui oikeudesta rauhallisin mielin: "Syytteet oli helppo kumota"

Suosittelemme sinulle