Hyppää sisältöön

Herätys: Päiväkotien opettajien pätevyydet puhuttavat taas | Pian joka kymmenes sote-työläinen tulee ulkomailta | Inflaatio laukkaa Virossa

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Varhaiskasvatuksen opettajien pätevyysvaatimuksia pohditaan jälleen. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Keskusta haluaa sosionomit taas päiväkodin opettajiksi

Varhaiskasvatuksen opettajien pätevyysvaatimuksia tiukennettiin neljä vuotta sitten niin, että sosionomiksi opiskelevat eivät enää pätevöidy opettajiksi. Keskusta haluaisi nyt perua muutoksen, sillä päiväkodit kärsivät pahasta työntekijäpulasta. Idea ei innosta muita puolueita, jotka uskovat, että se heikentäisi opetuksen laatua.

Ulkomaalaiset lisääntyvät sote-alalla, mutta pelisäännöt on määrittämättä

2030-luvulla arviolta vähintään joka kymmenes hoitaja tulee ulkomailta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomeen rekrytoidaan hoitajapulassa jatkuvasti tekijöitä myös muualta, 2030-luvulla arvion mukaan vähintään joka kymmenes hoitaja tulee ulkomailta. Filippiineiltä on tänne tultu opiskelemaan ja töihin jo lähes 15 vuotta. Yksi tuore kohdemaa on Itä-Afrikan Kenia. Rekrytointeihin liittyy eettisiä ongelmia, ja tutkijat peräänkuuluttavat kansainvälisessä rekrytoinnissa kestäviä pelisääntöjä.

Inflaatio laukkaa Virossa EU:n ennätystahtiin

Elokuussa sähkölasku oli viime vuoteen verrattuna kolminkertainen, vaikka kulutuksemme laski kolmanneksen, Hannes Sarv manaa. Kuva: Jan Erik Kooli / Yle

Kuluttajahinnat olivat Virossa elokuussa 25 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Erityisesti sähkön ja kaasun hinta on moninkertaistunut, mutta myös ruoka on kallistunut nopeasti. Esimerkiksi tallinnalaisessa Sarvien perheessä yritetään säästää, syksyn kylmääkin torjutaan villapuseoroilla ja -sukilla ja ruokakaupoissa etsitään tarjouksia.

Hallituksen periaatepäätös turistiviisumeista luvassa tänään

Periaatepäätös venäläisten turistiviisumeista on tulossa tänään valtioneuvoston käsittelyyn. Asiasta on tarkoitus järjestää myös tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan päätöksen yksityiskohdista. Yle seuraa itärajan tapahtumia tässä jutussa.

Etelässä sadetta, pohjoisessa poutaa

Sadetta tai sadekuuroja tulee maan etelä- ja keskiosassa. Iltapäivällä runsaimmat yhtenäiset sateet painottuvat lounaaseen. Pohjoisessa on pääosin poutaa ja Lapissa osin aurinkoistakin. Lämpötilat ovat koko maassa 5–10 astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle