Hyppää sisältöön

RKP älähti säästöistä: "Jos Hangossa sattuu vakavampi onnettomuus, lähin yhteispäivystys, josta löytyy enemmän asiantuntemusta, olisi Espoossa"

RKP:n mukaan HUS-yhtymän suunnittelemat säästöt merkitsevät myös Lohjan synnytysosaston toiminnan loppumista.

Lohjan sairaalan päivystyksen sisäänkäynti.
Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkauttamista on väläytelty yhtenä säästökohteena. RKP:n Henrik Wickström pitää asiaa selvänä, jos Lohjan sairaalan yhteispäivystys loppuisi. Kuva Lohjan sairaalan sisääntulosta kesältä 2020. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Varpu Helpinen

HUS-yhtymän kaavailemat säästöt terveyspalveluihin saivat jo Ruotsalaisen kansanpuolueen ja Vasemmistoliiton takajaloilleen. HUS-yhtymän hallitus käsittelee ensi maanantaina peräti 95 miljoonan euron säästöjä sote-palveluihin.

Ruotsalaisen kansanpuolueen RKP:n varapuheenjohtajan, inkoolaisen Henrik Wickströmin mukaan suunnitellut säästöt asettavat eri puolilla maakuntaa asuvat eriarvoiseen asemaan keskenään. Asia koskee yli 1,7:ää miljoonaa Uudenmaan asukasta (siirryt toiseen palveluun).

– Nyt me puhumme niin mittavista säästöistä, että se vaarantaisi perustuslaissa olevan oikeuden saada oikea-aikaista hoitoa, Wickström toteaa.

Hän antaa esimerkin Lohjan sairaalan yhteispäivystyksen loppumisesta. Hän tuntee alueen, koska hän on myös uuden Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja.

– Olen huolissani siitä, että jos Hangossa tapahtuu vakavampi onnettomuus, lähin yhteispäivystys, josta löytyy enemmän asiantuntemusta, olisi Espoossa. Sinne on kuitenkin huomattavasti enemmän matkaa kuin Lohjalle.

Wickström pitää selvänä, että myös Lohjan sairaalan synnytysosaston toiminta lakkaisi, kun yhteispäivystys sairaalassa loppuisi.

Samoja ongelmia tulisi myös itäisellä Uudellamaalla, jossa esimerkiksi suuronnettomuuden sattuessa Loviisassa lähin "täyden palvelun sairaala" saattaisi olla Helsingissä, jos yhteispäivystys myös Porvoon sairaalassa loppuisi.

Illalla myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tiedotti pitävänsä Porvoon sairaalan päivystyksen jatkumista välttämättömänä, koska muutoin välimatka hyvinvointialueen reuna-alueilta lähimpään HUSin päivystykseen olisi yli sata kilometriä.

RKP ja Vasemmistoliitto: Lisää rahaa valtiolta

Uusien hyvinvointialueiden aloittamiseen on enää alle sata päivää, joten Wickströmin mielestä sote-palveluihin ei pitäisi nyt tehdä HUS-yhtymän kaavailemia muutoksia.

– Ratkaisuksi näkisin, että Suomen hallituksen sisällä käytäisiin vielä keskusteluja siitä, voitaisiinko hyvinvointialueille antaa jotain erillisrahoitusta. Lisäksi HUS-yhtymän alijäämästä pitää keskustella nyt Uudenmaan hyvinvointialueiden kanssa, voivatko ne ottaa omaan alijäämäänsä HUS-yhtymän menoja, ja voisiko hallitus sitten tehdä myöhemmin tarkistuslaskelman ja maksaa takaisin hyvinvointialueille. Kaikki linkittyy lopulta valtioon, josta rahat hyvinvointialueille tulevat, Wickström sanoo.

Wickström toivookin valtiolta selkeämpää ohjeistusta hyvinvointialueille, millaisia kustannuksia ja miten paljon valtio pystyisi jälkikäteen kompensoimaan. Wickströmin oma puolue RKP istuu hallituksessa.

Yle Uutiset selvitti tämän kuun alussa, että uudet hyvinvointialueet tarvitsevat jopa 1,5 miljardia lisää rahaa ensi vuodelle.

Myös Vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmä vaatii valtiolta lisärahoitusta HUSille. Vasemmiston helsinkiläispoliitikkojen mielestä suunnitellut säästöt halvaannuttavat sairaanhoidon ja voivat entisestään vaikeuttaa henkilöstön saatavuutta ja potilaiden hoitoon pääsyä. Myös Vasemmistoliitto on hallituspuolue.

Seuraavalla videolla neljän pojan äiti kertoo pohtivansa jopa kotisynnytystä, jos kotikaupungin Lohjan synnytysosasto suljettaisiin.

Lohjalaisen Leena Hytin kaikki pojat ovat syntyneet niin vauhdikkaasti, että Hytti ei usko ehtivänsä yhtään kauempana sijaitsevaan sairaalaan synnyttämään.

Voit keskustella aiheesta huomisiltaan 29.9.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

HUSissa on tulossa iso 95 miljoonan säästö – hallitus koolla tekemässä päätöksiä ylimääräisessä kokouksessa maanantaina

Ylen selvitys: Hyvinvointialueet kertovat tarvitsevansa jopa 1,5 miljardia lisää rahaa ensi vuodelle

"Tämä on tullut vyörymällä päälle" – hyvinvointialueiden johtajat kertovat, miten hoitajapula kurittaa lähes kaikkia palveluita

Suosittelemme sinulle