Hyppää sisältöön

Merikotka pelästytti tuhatpäisen hanhiparven lentoon – bongarin kameraan taltioitui Suomessa harvinainen lintu

Valkoposkihanhien parvessa lensi Pyhtäälle harvinainen lintu, eskimohanhi.

Merikotka pelästytti 2000-3000 hanhen parven lentoon. Jouko Hiltunen sai napattua lentoon lähteneistä linnuista kuvan. Eskimohanhi on lähes samankokoinen kuin valkoposkihanhi. Kuva: Jouko Hiltunen

Maanantaina Pyhtäälle saapui harvinainen vieras, eskimohanhi. Kyse on hanhilajista, jota on tavattu Suomessa vain muutaman kerran aiemmin. Eskimohanhi liikkui valkoposkihanhien parvessa Pyhtään Heinlahdessa.

Kotkalainen lintubongari Jouko Hiltunen kuuli harvinaisesta linnusta kaveriltaan.

– Kaverini Klaus Laine soitti lintutornista, että nyt taisin nähdä eskimohanhen. Otin kameran mukaan ja lähdin katsomaan, vaikka normaalisti bongausreissuille en kameraa otakaan, kertoo Hiltunen.

Eskimohanhi erottui muista hanhista täysin valkoisen höyhenpuvun perusteella. Päästyään paikalle Hiltusella kävi tuuri. Merikotka pelästytti 2000–3000 hanhen parven lentoon.

– Sain siitä hienon kuvan, kun parvi nousi ilmaan. Ja valokin tuli juuri oikeasta kulmasta.

Lintu on ollut harvinaisen pitkään Pyhtäällä. Hiltunenkin kävi katsomassa tiistaina eskimohanhea uudestaan, mutta aamuvalossa linnusta ei saanut edellispäivän kaltaista kuvaa. Keskiviikkoiltana lintubongari Mikko Pöyhönen kertoi Ylelle, että lintu on edelleen Pyhtäällä.

– Ei se lintu lähde ennen kuin muukin parvi lähtee, kertoo Hiltunen.

Lintu kiinnostaa bongareita, vaikka pinnoja linnusta ei saakaan

Lintubongarit keräävät pinnoja. Pinnoja kertyy sen mukaan, onko jokin lintu ns. pinnakelpoinen. Esimerkiksi villit ja vapaat linnut ovat pinnakelpoisia.

Bongatulla eskimohanhella on rengas jalassa, joten se ei kerrytä bongaajien pinnoja. Rengastetusta linnustakin saa pinnoja, mikäli lintu on rengastettu Kanadassa tai USA:ssa.

– Kyllä sillä näkyy kuvassakin rengas jalassa, mutta mitään selvää siitä ei saa, linnun kuvannut Hiltunen toteaa.

Vaikka lintu ei olekaan pinnakelpoinen, paikalla on käynyt kymmeniä bongareita harvinaisuutta katsomassa.

–Olihan se hieno näky. Olen nähnyt eskimohanhen kolme kertaa elämässäni, kertoo eläkkeellä oleva Hiltunen.

Edelliset havainnot eskimohanhesta Suomessa on tehty vuonna 2020 Parikkalassa ja Porvoossa. Tätä ennen harvinaisesta linnusta on havainto vuonna 2012 Ahvenenmaalla ja 2006 Iitissä.

Pesii Kanadassa ja talvehtii Yhdysvaltojen eteläosissa

Eskimohanhi pesii arktisella tundralla Kanadassa ja talvehtii Yhdysvaltojen eteläosissa.

Eskimohanhia eksyy joskus Koillis-Kanadassa pesivien ja Luoteis-Euroopassa talvehtivien tundra- ja sepelhanhien joukkoon, jolloin niitä päätyy vanhalle mantereelle.

Euroopassa talvehtivat eskimohanhet voivat taas siirtyä toiseen talviparveen, joka lähtee keväällä kohti Venäjän tundraa. Suomi osuu näiden hanhien muuttoväylälle.

Suosittelemme sinulle