Hyppää sisältöön

Kommentti: Yksi suomalaisen jalkapallohistorian kovimmista tempuista jäi maalin päähän – hölmöä, että KuPSin europelit eivät jatku missään

Vivianne Miedema ei pääse Mölymäelle tänä talvena, mutta kelpaisi tänne joku pienempikin tähti. Naiset ansaitsevat Mestarien liigan rinnalle toisen eurokilpailun, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Kuopion Palloseura voitti Suomen mestaruuden viime vuonna ja uusi temppunsa myös tällä kaudella. Kuva: Kansallinen Liiga / Juha Leskinen

Sankt Pöltenistä välittyvissä televisiokuvissa näky oli lohduton. Keltapaitaisen suomalaisjoukkueen pelaajat istuivat lyyhistyneenä maassa, moni oli peittänyt kasvot kädellään.

Kyyneleet valuivat poskilta, kun vieressä kotijoukkueen pelaajat hyppivät riemusta ringissä. Itävaltalaisjoukkue oli tehnyt hetki sitten historiaa etenemällä Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Vain hetkeä aiemmin Kuopion Palloseura oli ollut niin lähellä uskomatonta temppua tehdä suomalaista jalkapallohistoriaa ja edetä naisten Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Unelma murskautui, kun KuPSin kaatajana kunnostautunut Slovenian maajoukkuepelaaja Mateja Zver iski illan toisen osumansa 118. minuutilla. 2–2-tasoitusosuma riitti Pöltenille viemään otteluparin yhteismaalein 3–2.

Kuopiossa innokkaimmat olivat ehtineet jo hieroa käsiä yhteen, kuinka Lyonin, Barcelonan, Arsenalin ja Juventuksen kaltaiset suurseurat pääsevät kokemaan Suomen talven.

Lieke Martens Mölymäellä!

Se unelma mureni karmealla, mutta suomalaiselle jalkapallohistorialle tyypillisellä tavalla.

Mateja Zver osui KuPSia vastaan myös Kuopiossa. Kuva: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Jo Kuopiossa itävaltalaisten 1–0-voittoon päättyneessä ottelussa ilmeni, että St. Pölten on kaadettavissa oleva joukkue. Vaikka joukkueessa pelaa monia maajoukkuepelaajia, oli KuPSilla ottelussa lukuisia paikkoja.

Itävallassa ratkaisevassa osaottelussa KuPS tuhlaili jälleen maalipaikkoja. Joukkueen parhaat maalintekijät Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli olivat poissa toisesta ottelusta, toinen loukkaantumisen ja toinen pelikiellon takia, mutta joukkueesta löytyi Anni Hartikaisen ja Aino Krögerin kaltaisia ratkaisijoita.

Toisella jaksolla väsymys näkyi siipirikkoisen joukkueen otteissa. Päävalmentaja Olli-Pekka Ojala lupasi ennen ottelua, että kuopiolaiset jättävät kentälle kaikkensa ja sen he näyttivät todella tekevän.

Keskiviikkona se ei kuitenkaan riittänyt.

Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli ovat muodostaneet KuPSin tehoduon. Kuva: Kansallinen liiga / Kalevi Hämäläinen

Jossiteltavaa riittää aina.

Jos Uefa ei olisi päättänyt luopua vierasmaalisäännöstä kaikissa kilpailuissaan, KuPS pelaisi Mestarien liigan lohkovaiheessa. St Pöltenin osumaa edelsi vapaapotku, jota ei olisi koskaan pitänyt viheltää.

Maalitykit Rochi (22) ja Begolli (25) ovat kahdestaan tehneet enemmän maaleja Kansallisessa liigassa kuin suurin osa sarjan joukkueista. Yli 47 maalin tekemisessä ovat onnistuneet KuPSin lisäksi vain HJK ja Åland United.

Ken tietää, olisivatko kuopiolaiset onnistuneet ilman epäonnea lisämaalien teossa.

Päävalmentaja Ojala myönsi Yle Urheilulle ottelun jälkeisessä haastattelussa, ettei penkiltä löytynyt riittävästi laajuutta.

KuPS juhli mestaruutta myös kaudella 2021. Kuva: Emil Hansson / All Over Press

Kotimaan kenttiä Kuopion Palloseura on hallinnut lähes suvereenisti. Lauantaina joukkue varmisti toisen peräkkäisen Suomen mestaruutensa kaksi kierrosta ennen loppua.

Maaleja kuopiolaiset ovat 21 ottelussa tehneet 91 ja välillä taululle on taottu kaksinumeroiset lukemat.

Mestarien liigan lohkovaiheen paikka olisi lihottanut kuopiolaisten tilipussia lähes puolella miljoonalla eurolla. Solidaarisuusrahan myötä myös muut Kansallisen liigan joukkueet olisivat saaneet KuPSin menestyksestä osansa, mutta silti: tasoerot kotimaan liigassa olisivat varmasti kasvaneet ensi kaudeksi entisestään.

Ollipekka Ojala on ollut KuPSin päävalmentaja kaudesta 2019. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ei tarvitse mennä kovin monen vuoden taakse, kun Kuopiossa oli määrä pelata vielä Naisten Ykköstä. Pallokissojen kanssa fuusioituneelle KuPSille paikka liigasta järjestyi kuitenkin kaudeksi 2019, kun PK-35 Vantaan liigalisenssi hylättiin.

Kuopiossa seurattiin ison maailman mallia, kun naisten edustusjoukkue pääsi ensimmäisenä joukkueena Suomessa miesten osakeyhtiön alle. Muutamaa vuotta myöhemmin Kuopion Palloseura on erittäin lähellä tilannetta, jossa se voi pelata Barcelonan kaltaisia maailman parhaita seurajoukkueita vastaan.

KuPSin pääomistaja Ari Lahti on miljoonillaan mahdollistanut Kuopioon suomalaisittain historiallisen joukkueen, jossa myös naisilla on mahdollisuus pelata jalkapalloa ammatikseen.

Kuva: Tom Seiss/SPP/Shutterstock/All Over Press

Ojala jaksoi pysyä ottelun jälkeisessä haastattelussa positiivisena: ensi vuonna europeleihin lähdetään astetta kokeneempana. Monelle joukkueessa Mestarien liigan karsintaottelut olivat ensimmäisiä laatuaan. Suomen mestaruuden myötä KuPS pääsee kamppailemaan Mestarien liigan lohkopaikasta myös ensi vuonna.

Ensimmäisen karsintavaiheen turnauksen finaalissa ennalta vahvemman belgialaisen Anderlechtin kaataminen oli kuopiolaisilta upea venyminen. Toisessa karsintavaiheessa KuPSilla oli hieman onneakin matkassa: joukkue vältti Juventuksen, Benfican ja Rosengårdin.

Sormet ristiin, että arpaonni pysyy yhtä suosiollisena myös ensi kesänä.

Koska olisihan se nyt hienoa nähdä Vivianne Miedema nautiskelemassa Suomen pakkassäästä.

Ja Alexia Putellaskin lienee toipunut polvivammastaan.

Vivianne Miedemaa ei vielä nähdä Suomessa. Kuva: Offside via Getty Images

Totuus on, että KuPS joutuu odottamaan seuraavia europelejään lähes vuoden. Toki tilanne olisi voinut olla huonompikin, ja ilman upeaa venymistä Anderlechtiä vastaan KuPSin pelit olisivat päättyneet jo elokuussa Puolan turnaukseen.

Jos kyseessä olisi KuPSin miesten joukkue, ei odotus kestäisi kuukauttakaan. Miesten Mestarien liigan karsinnoista pudonneet joukkueet pääsevät karsimaan Eurooppa-liigaan ja nykyisin tarjoutuu mahdollisuus pelata europelejä vielä Konferenssiliigassakin.

Naisten toista eurokilpailua vielä odotellaan. Keskustelut kulisseissa on aloitettu, ja toivottavasti kilpailu näkee päivänvalon pian. Sen jalkapalloilevat naiset ympäri Euroopan ansaitsevat.

Barcelonan tähtisikermää olisi mukava katsella Suomessa, mutta kelpaisi tänne joku Rosengårdin alapuolella oleva joukkue Damallsvenskanistakin.

Alta voit katsoa KuPSin ja St. Pöltenin toisen osaottelun maalit.

St. Pölten siirtyy johtoon.
KuPSin tasoitusmaali.
Aino Kröger vie KuPSin johtoon.
St. Pöltenin ratkaisumaali jatko-ottelussa.

Lue myös:

KuPSin unelma Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutui niukasti – yksi pelaaja oli liikaa: "Ottelupari olisi ansainnut rankit"

KuPS kärsinyt huonosta onnesta huipputärkeän pelin alla – molemmat maalitykit sivussa ratkaisevasta ottelusta, päävalmentajalle kävi tapaturma kotona

KuPS uusi jalkapallon naisten Suomen mestaruutensa – dramaattinen loppuratkaisu Helsingissä sai Kuopiossa aikaan riemastuneen reaktion

Suosittelemme sinulle