Hyppää sisältöön
Rallin MM-sarja

Kaikki Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen mestaruusjuhlista – katso Ylen erikoislähetys

Yle seurasi Kalle Rovanperän maailmanmestaruuteen huipentunutta Uuden-Seelannin MM-rallia.

Tekijät
Micke SuopuroSimo ArkkoSakari LundMatti LehtisaariJoska SaarinenEmma HyyppäJoel HolmaJoel SippolaOssi SaarinenGreta Virranniemi

Kalle Rovanperä maailmanmestariksi!

  • Toyotan Kalle Rovanperä ajoi Uuden-Seelannin rallin voittoon ja varmisti maailmanmestaruuden. Rovanperä, 22, on kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari.
  • Rovanperän mestaruus sai sinettinsä, kun hän nappasi täyden viiden pisteen potin Power Stagelta.
  • Rovanperän MM-pistejohto Ott Tänakiin on nyt 64 pistettä, kun jäljellä ovat enää Espanjan ja Japanin osakilpailut, joista voi saada 60 pistettä.
  • Suomen 20 vuotta kestänyt odotus on ohi! Edellinen suomalainen maailmanmestari oli Marcus Grönholm, joka vei tittelin vuonna 2002.
  • Yle Urheilun erikoislähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 11.30. Power Stage uusintana TV2:ssa kello 10.00.

LOPPUTULOKSET

1. Kalle Rovanperä Toyota 2.48.01,4 2. Sebastien Ogier Toyota +34,6 3. Ott Tänak Hyundai +48,5 4. Thierry Neuville Hyundai + 1.58,8 5. Oliver Solberg Hyundai + 3.55,3

Greta Virranniemi

"Hetki oli puistattava ja pysäyttävä", kuvaa Rovanperän kaveri

Tunnemyrsky oli valtava. Kahdeksan kaverusta huusi ja taputti jyväskyläläisellä sohvalla aamuyön pikkutunteina, kun Kalle Rovanperä ajoi rallin maailmanmestariksi Uuden-Seelannin osakilpailussa. Ääntä lähti niin paljon, että naapureillekaan tuskin jäi epäselväksi, mitä oli tapahtunut.

Näin kuvaa varhaista sunnuntaiaamua Anssi Tarvainen. Hän on Rovanperän pitkäaikainen kaveri ja toimii tuoreen maailmanmestarin päämekaanikkona drifting-kisoissa.

– Hetki oli puistattava ja pysäyttävä. Siinä tilanteessa oli hankalaa tajuta, mitä kaikkea on tapahtunut ja kuinka suuresta asiasta on kyse. Mestaruus on mahtava homma ja kansainvälisestikin iso juttu, Tarvainen sanoo.

Maailmanmestaruus on hänen mukaansa siintänyt Rovanperän haaveissa jo pitkään. Tarvainen ei kuitenkaan uskonut kauden alussa, että kaveri nappaisi sitä vielä tänä vuonna.

– Mitä pikemmin, sen parempi. Lisää menestystä on luultavasti tulossa, tuskin se tähän jää, hän hymäilee nyt.

Reilun parin viikon päästä Tarvainen suuntaa avopuolison ja ystäväpariskunnan kanssa kannustamaan Rovanperää Katalonian osakilpailuun. Hän toivookin, että loppukausi sujuisi yhtä mallikkaasti.

– Olimme sopineet, että Kalle voittaa maailmanmestaruuden vasta Kataloniassa, mutta hän päräyttikin sen jo nyt. Eipähän tarvitse jännittää niin rajusti paikan päällä, Tarvainen naurahtaa.

Rauhallinen sivustaseuraaja ja rento kaveri

Tarvainen tutustui rallikuskiin autojen kautta. Molemmat tykkäävät hänen mukaansa erityisesti japanilaisista autoista.

Ystävyys on hänen mielestään vähän erikoinenkin, sillä kaksikolla on yli yhdeksän vuotta ikäeroa.

Rovanperä on Tarvaisen mukaan siviilissä hyvin samanlainen kuin median haastatteluissa.

– Hän on rauhallinen ja vähän enemmän sivustaseuraaja kuin mölisijä. Hän on hyvin rento kaveri. En usko, että maailmanmestaruus muuttaa persoonaa millään tavalla, koska tämä on ollut tavoitteena pienestä asti. Sitten vain kohti seuraavia tavoitteita, Tarvainen sanoo.

Joel Sippola

Kalle Rovanperän Tiina-äiti oli pimeällä mökkitiellä, kun poika ajoi mestariksi – "Naapurin mökistä ovi avautui ja kuului jes-karjahdus"

Kalle Rovanperä pääsi juhlimaan ensimmäistä kertaa maailmanmestarina. Kuva: HANNU RAINAMO

Kalle Rovanperän äiti Tiina katsoo poikansa kisat yleensä jälkilähetyksenä. Äidin mukaan poika joutuu odottamaan suosikkiruokaansa vielä pitkään.

Koko juttu on luettavissa täältä.

Micke Suopuro

Hyppää Kalle Rovanperän kyytiin! Katso koko ratkaiseva Power Stage kuljettajan silmin

Katso videolta Kalle Rovanperän päätöserikoiskoe kokonaisuudessaan.
Matti Lehtisaari

Häkeltynyt Harri Rovanperä pyyhki silmäkulmiaan poikansa uroteon jälkeen – Sebastien Ogier täräytti osuvan vertauksen nuoreen mestariin

Entinen rallihuippu, Kallen isä Harri Rovanperä seurasi läheltä, kun mestaruus varmistui Uuden-Seelannin vehreissä maisemissa. Edellinen suomalaismestari oli Marcus Grönholm vuodelta 2002.

– Ei ole sanoja. Ei pysty sanomaan mitään. Tämä viikonloppu ja koko vuosi oli mieletön suoritus. Ei mitään rajaa, Harri Rovanperä kertoi tuoreeltaan Yle Urheilulle.

Kokenut ranskalaistähti Sebastien Ogier ajoi toiseksi Uudessa-Seelannissa. Ogier oli omalta osaltaan petaamassa Rovanperää mestariksi.

Ogier uskoo, että Rovanperällä on käsissään vielä upeita hetkiä rallin parissa. Ogier korostaa, kuinka nuori maailmanmestari Rovanperä on.

– Potentiaali on suuri tehdä vielä isoja asioita tässä lajissa. Kun olin itse 22-vuotias, en ollut edes ajanut ralliautoa. Tällä hetkellä jokainen tiimi haluaa signata hänet.

Lue lisää täältä.

Matti Lehtisaari

Tämä selittää historiallisen saavutuksen – Kalle Rovanperän kasvun nähneet kertovat nuoren mestarin poikkeuksellisista kyvyistä

Alkaako nyt Kalle Rovanperän aikakausi rallin MM-sarjassa? Kuva: IMAGO / PanoramiC / All Over Press

Kalle Rovanperällä on rahkeet tulla kaikkien aikojen rallikuskiksi. Vain yksi seikka saattaa hankaloittaa matkaa kohti Sebastien Loebin uskomattomia saavutuksia.

Lue lisää täältä.

Sebastien Ogierin tullessa maaliin kaikki ei ollut vielä varmaa – jännitä Kalle Rovanperän Power Stage uudestaan!

Eläydy uudelleen Kalle Rovanperän vetoon Power Stagella!
Matti Lehtisaari

Tältä näyttää rallin MM-tilanne: Rovanperän mestaruus varma!

Matti Lehtisaari

Katso tästä tunteikas hetki, kun Rovanperä ja Halttunen saivat tietää olevansa maailmanmestareita

Matti Lehtisaari

Rovanperän kartanlukijan pitkä tie maailmanmestariksi – "En olisi ikinä uskonut"

Jonne Halttusen nuoteilla juhlittiin maailmanmestaruutta. Kuva: HANNU RAINAMO

Kalle Rovanperän kartanlukija Jonne Halttunen muisteli mestaruusjuhlissa sitä hetkeä, kun hän aikoinaan hakeutui rallin maailmaan.

– Aloitin rallin vuonna 2006 ja ajoin F-cupissa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Siitä on pitkä matka tähän, että voittaa rallin maailmanmestaruuden. Siitähän on jo 15 vuotta, siis älyttömän pitkä aika, Halttunen kertoi Yle Urheilulle.

Halttunen ei olisi silloin 15 vuotta sitten uskonut olevansa vielä joskus rallin maailmanmestari. Mutta sunnuntaina siitäkin tuli totta.

– En olisi ikinä uskonut, mutta kai se on elämässä niin, että kun tekee paljon ja jaksaa uskoa itseensä, niin tulosta tulee.

Halttunen kuvailee rallia itselleen elämäntavaksi.

– Onhan tässä joutunut luopumaan paljosta, kun reissuja on paljon. Ei näe perhettä tai kavereita, mutta kyllä tästä saakin paljon. Minun on vaikea kuvitella, mistä saisin siviilielämässä samanlaista adrenaliinia ja hyvänolon tunnetta. En kyllä tekisi tällä hetkellä mitään muuta maailmassa, Halttunen painotti.

Halttunen kuvaili lämpimin sanoin yhteistyötään Rovanperän kanssa.

– Täytyy olla onnekas ja kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä työtä Kallen (Rovanperä) kanssa. Hän on erittäin hyvä rallikuski ja erittäin hieno ihminen, Halttunen kiitteli taistelupariaan.

Suosittelemme sinulle