Hyppää sisältöön

Venäläisten virta Suomeen väheni yllättäen – Pelästyttikö rajan lähelle tuotu kontti rajanylittäjät?

Venäläisten maahantulijoiden määrä on romahtanut noin puoleen siitä, mitä se on viime päivinä ollut. Syitä voi olla monia, mutta rajavartioston tiedossa on, että venäläisviranomaiset ovat lisänneet toimintaansa rajan toisella puolella.

Torstaiaamuna Vaalimaan rajanylityspaikalla oli selvästi hiljaisempaa kuin aiemmin tällä viikolla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Heini Rautoma,
Kiira Ikävalko

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Liikenne on yllättäen hiljentynyt kaakkoisrajalla. Viime vuorokauden aikana liikenne venäläisten maahantulijoiden osalta puolittui verrattuna aimpiin päiviin.

– Tiputus on merkittävä, ja se näkyy kentällä lyhyempinä jonoina, sanoo Vaalimaan rajatarkastusaseman päällikkö, kapteeni Jussi Pekkala.

Yhteensä Suomeen tuli keskiviikkona vajaat 4 300 venäläistä. Edellispäivänä venäläisiä tulijoita oli 2 200 enemmän.

Kaakkoisrajalla on kolme kansainvälistä rajanylityspaikkaa: Virolahden Vaalimaa, Lappeenrannan Nuijamaa ja Imatra. Kuva: Laura Merikalla / Yle

Syynä vähentyneeseen liikenteeseen voi Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan olla se, että Venäjä on tuonut omalle puolelle rajaa henkilöstöä, joka mahdollisesti tarkastaa maasta lähtevät venäläiset.

Tarkastuspiste on tuotu ainakin Vaalimaan rajanylityspaikan toiselle puolelle Torfjanovkaan. Muista mahdollisista tarkastuspisteistä Rajavartiostolla ei vielä torstaiaamuna ollut tietoa.

Yle kertoi eilen, miten viestipalvelu Telegramissa liikkuvan tiedon mukaan Venäjä on tuonut armeijan värväyskontin Torfjanovkaan lähelle Suomen rajaa.

Myös Ylen tapaamat neljä rajanylittäjää kertoivat nähneensä kontin. Kaksi eri autoilla liikkunutta rajanylittäjää arvioi, että kontti sijaitsee noin kilometrin päässä Torfjanovkan raja-asemasta. Muutamat puolestaan kertoivat, etteivät olleet nähneet konttia.

Värväyskonttiauto on pysäköity parkkipaikan reunaan. Kuva on kuvakaappaus Telegramista. Kuva: Telegram

Kapteeni Jussi Pekkalan mukaan tilannetta selvitellään. Rajavartiostolla on monesta eri lähteestä tietoa Torfjanovkantarkastuspisteestä, mutta varmuudella Pekkala ei asiaa kommentoi.

– Puhutaan toisen valtion asioista, joten varmaa yksittäistä syytä ei ole saatu määriteltyä. Yleisesti voin sanoa, että aina, kun jokin muuttuu, on hyvin tyypillistä, että tulee yhden tai kahden vuorokauden viive. Sitten liikenne yleensä palautuu vastaamaan pidemmän aikavälin trendiä.

Ylen toimittaja tapasi Vaalimaalla torstaiaamuna venäläismiehen, jonka mukaan Torfjanovkaan on tuotu todellakin venäläisviranomaisten kontti, mutta on epäselvää, mitä siellä tehdään.

Hallitus päättää tänään torstaina venäläisten turistiviisumien rajoittamisesta.

Yle seuraa itärajan tilannetta jatkuvasti päivittyvässä artikkelissa.

Lue lisää:

Venäläinen media kertoo värväyskontista lähellä Vaalimaan vastaista raja-asemaa – osa rajanylittäjistä vahvistaa Ylelle nähneensä sen

Ukrainalaisiakin tulee Suomeen Venäjän kautta enemmän kuin pari viikkoa sitten: "Monilla ei ole edes rahaa mennä pidemmälle"

Suosittelemme sinulle