Hyppää sisältöön

Kirpputoritarjonta kasvaa Rovaniemellä – yrittäjät ja asiakkaat uskovat että kävijöitä riittää

Yrittäjä Katja Laukkanen uskoo, että kallistuneet elinkustannukset tuovat jatkossa lisää asiakkaita kirpputoreille. Asiakkaat kokevat kirppiksellä onnistumisen riemua halvoista löydöistä.

Yrittäjä Katja Laukkanen perusti Rovaniemelle uuden kirpputorin Kansaskirppiksen maanantaina 26.9. Asiakkaita on piisannut ja Laukkanen uskoo että asiakkaita piisaa jatkossakin, se vetää kasvot hymyyn.
Yrittäjä Katja Laukkanen aukaisi Rovaniemelle uuden kirpputorin Kansaskirppiksen maanantaina 26.9. Asiakkaita on piisannut ja Laukkanen uskoo että asiakkaita piisaa jatkossakin, se vetää kasvot hymyyn. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle
Juha Mäntykenttä

Kirpputorit pitävät vuodesta toiseen suosionsa. Rovaniemellä avautui maanantaina Kansankadulla uusi kirpputori Kansaskirppis.

Kaupungissa on ennestään useita kirpputoreja ja kirpputorityyppisiä liikkeitä. Tuhat-Tori, Vintikki, Varastotien Kirppis, Kontti, Toivon Tori ja reilu vuosi sitten keskustassa aloittanut SMUK.

Kansaskirppiksen yrittäjä Katja Laukkanen uskoo, että väkeä riittää kaikille kirpputoreille.

– Vaikka saman alan yrityksiä on useampia, uskon että se tuo vilinää lisää. Nämä tukevat toinen toisiaan. Kaikki ovat kuitenkin erilaisia.

Myymällä rahaa, ostamalla säästöjä

Eläminen on kallistunut tänä vuonna hurjaa vauhtia. Katja Laukkanen uskoo että kallistuneet elinkustannukset, sähkön- ja ruuanhinta, tuovat asiakkaita.

– Kun hinnat nousevat, kirpputori on keino ansaita rahaa eli myydään sitä omaa tarpeetonta pois.

– Viiden lapsen äitinä sanon, että ei minun rahat ainakaan riitä, jos pitää ostaa viidelle lapselle uusia luistimia. Kyllä minä kierrän kirppareita.

Yrittäjä on tyytyväinen ensimmäiseen viikkoon. Ensimmäisten päivien asiakasmäärä sekä asiakkailta tullut palaute lisäävät uskoa tulevaisuuteen.

– Ensimmäisenä päivänä oli 350 kävijää , toisena päivänä yli parisataa. Myös asiakkailta ja ihmisiltä tuli sellaista kommenttia että Rovaniemelle kaivataan uutta kirpparia.

Tarkkaan mietitty konsepti

Yrittäjä Katja Laukkanen uskoo että reilusta kirpputoritarjonnasta huolimatta ihmiset löytävät uudelle kirpputorille. Uuden kirpputorin konseptia ja rakennetta on mietitty ennen perustamista.

– Meillä on pikkuisen erilainen tämä meidän konsepti. Menemme perinteisellä viikkovuokraussysteemillä. Meille on rakennettu erikseen viidentoista pöydän lastevaatepuoli. Tämä palvelee ostajaa ja myyjää. Esimerkiksi kiireinen äiti ja isä löytävät yhdestä nurkasta vaatteet, luistimet ja muut.

Maija Ärväs perusti SMUK. -kirpputorin kesällä 2021 Rovaniemen keskustaan. Vuoden yrittämisen jälkeen hän tyytyväinen asiakasmääriin ja hän luottaa yrityksen tulevaisuuteen jatkossakin. Kuvassa Maija Ärväs seisoo liikkeessään. Täysien vaaterekkien ympäröimänä 28.9.2022.
Maija Ärväs perusti SMUK. -kirpputorin kesällä 2021 Rovaniemen keskustaan. Vuoden yrittämisen jälkeen hän tyytyväinen asiakasmääriin ja hän luottaa yrityksen tulevaisuuteen jatkossakin. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Kirpputori SMUK:n yrittäjä Maija Ärväs uskoo, että kaupunkiin mahtuu kirpputoreja ja kirpputoreille asiakkaita.

Uuden Kansaskirppiksen aukeaminen on näkynyt myös heillä asiakasvirtoina. Ihmiset tykkäävät vierailla samalla useilla kirpputoreilla.

– Kyllä näyttää että kysyntää riittää. Tuntuu että tämä viikko meilläkin lähti vilkkaasti käyntiin. Varmaan ihmiset harrastavat kunnon kirpputorikierroksia, Maija Ärväs kertoo.

Kirpputoriasiakkaat Nuppu Nurmi (vas.), Elina ja Martta Ruotsala ovat tulleet Rovaniemen uusimmalla kirpputorille Kansaskirppikselle tekemään löytöjä.
Kirpputoriasiakkaat Nuppu Nurmi (vas.), Elina ja Martta Ruotsala (oik.) ovat tulleet Rovaniemen uusimmalla kirpputorille Kansaskirppikselle tekemään löytöjä. Martta Ruotsala on erittäin tyytyväinen kirpputorilta löytyneeseen korvapuustiin. Ilme kertoo että puustin maku ja suutuntuma olivat erinomaiset. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Lukiolainen Nuppu Nurmi vierailee säännöllisesti kirpputoreilla. Kirpputoreille hänet saavat halvat hinnat, ja myös kierrättämisen ajatus viehättää Nurmea.

– Tykkään käydä kirpputoreilla vierailemassa kun saa niin paljon halvemmalla ja kierrätys on ideana mahtava. Siinä säästää luonto ja ihminen itsekin.

Kirpputoriterapiaa ja upeita löytöjä

Kirpputoritarjontaa Rovaniemellä piisaa. Nuppu Nurmen mukaan on vain hyvä asia että kirpputoreja on kaupungissa useita. Kirpputorikierrokset ovat hyvää ajanvietettä.

-Minun mielestä on ihan mahtava että näitä tulee lisää. Itse tykkään aina käydä kiertelemässä joka kirpputorilla. Kirpparikierrokset ovat parasta

Kirpputori ei ole Nuppu Nurmella pelkästään ostamista ja ajanvietettä vaan myös mieli lepää, suorastaan parantuu, kirpputoreja kiertäessä. Hyvä kirpputorilöytö on Nuppu Nurmen mielestä terapeuttinen kokemus.

- Se on vähän kuin terapiaa kun kiertää kirpputoreja. Se on aivan mahtava mennä eri kirppiksille ja sitten sieltä löytää halvalla ihania vaatteita ja muuta kivaa. Se on niin terapeuttista, Nuppu Nurmi kertoo hymy huulilla kirpputorikierroksen aiheuttamista tunteista.

Suosittelemme sinulle