Hyppää sisältöön

NYT julkaisi venäläissotilaiden puhelinkeskusteluja: sotilaat puhuivat siviilien surmaamisesta, ryöstelystä ja pettymyksestä sodanjohtoon

Ukrainan poliisiviranomaiset ovat kuunnelleet tuhansia venäläissotilaiden käymiä puheluita. The New York Times on saanut puhelutallenteet haltuunsa ja kääntänyt runsaasti alatyyliä sisältävät keskustelut englanniksi.

Joukkohauta kuvattuna Butšassa, toimittajia näkyy taustalla.
Butšasta on löydetty joukkohaudoista yli 300 ihmiset ruumiit. Kuva: Vojtech Darvik Maca / AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Meille kerrottiin, että siellä minne menemme, on paljon siviilejä. Meidän käskettiin ampua kaikki jotka näemme.

Näin kertoi Butšan alueella sotinut venäläissotilas Sergei tyttöystävälleen puhelimessa. Sergein esimiehet perustelivat käskyä sillä, että jos siviilejä ei surmata, he voivat paljastaa venäläisten asemat.

– Sitä me vittu näköjään teemme. Tapamme ohikulkevia siviilejä ja raahaamme metsään. [...] Olen jo nyt murhaaja. Siksi en enää halua tappaa enää yhtään ihmistä, varsinkin jos joudun katsomaan heitä silmiin, Sergei jatkoi.

Sergei paljasti joukko-osastonsa syyllistyneen sotarikoksiin. Samanlaisia tekoja paljastivat läheisilleen lukuisat muutkin Butšan alueella toimineet sotilaat Ukrainan poliisin salaa tallentamissa puheluissa, jotka The New York Times -lehti on saanut haltuunsa.

Puhelut soitettiin alueelta 22 puhelimella, joita käyttivät kymmenet sotilaat. He kuuluivat alueella sotineisiin ilmakuljetus- ja kaartin rykmentteihin.

Osastot ovat kärsineet suuria miestappioita.

Nikita-niminen sotilas kertoi äidilleen, että 60 prosenttia hänen rykmentistään on menetetty.

– Laskuvarjomiehiä oli 400. Vain 38 heistä selvisi. [...] Vain koska komentajat lähettivät heidät teurastettaviksi, kertoi Sergei äidilleen.

Puheluissa korostui pettymys ja suuttumus sodanjohtoon. Sotilaille oli kerrottu heidän lähtevän harjoituksiin, mutta kyseessä olikin täysi sota. Ukrainasta ei löytynyt myöskään fasisteja, vaikka niin oli väitetty Venäjän TV:ssä.

Perheen jäsenet halaavat toisiaan ja itkevät.
Kadonnutta perheenjäsentään surevia ukrainalaisia Butšassa joukkohaudan lähellä. Kuva: Narciso Contreras / AOP

Osansa sai myös presidentti Vladimir Putin.

– Putin on typerys. Hän haluaa ottaa Kiovan. Mutta ei ole mitään keinoa vallata sitä, puuskahti Aleksander.

Vaikka kyseessä ovat eliittijoukot, heidän varusteensa ja huoltonsa tuntuvat olevan surkeita. Johtajat kehottavat heitä etsimään tarvikkeita vallatuista kaupoista.

Sotilaiden puheissa korostuu laaja ryöstely. He kyselevät, mitä kotiväki haluaisi tuliaisiksi.

Monet sotilaat ilmaisevat halunsa lopettaa sotiminen ja he etsivät keinoa päästä pois armeijasta. Osa miettii, että voi jatkaa sotimista hyvän palkan takia.

– He eivät anna ihmisten erota. Sanovat, että jos teen sen, olen viisi vuotta vankilassa, sanoo Sergei.

Moni on lopen kyllästynyt sotaan.

– Minä eroan helvetti vieköön! Otan siviilityön. Ja poikani ei ikinä mene armeijaan, se on satavarmaa. Kerro hänelle, että hänestä tulee lääkäri, Vadim puuskahti puolisolleen.

Ukrainan sodan seuranta

Suosittelemme