Hyppää sisältöön

Suomen raja sulkeutuu torstaina keskiyöllä venäläisiltä lomamatkailijoita – Sisäministeri Mikkonen: "Vaikutus liikennemääriin on merkittävä"

Raja ei kuitenkaan sulkeudu kokonaan, koska päätös sisältää kymmenen kohdan listan välttämättömiksi katsotuista poikkeussyistä. Suomeen pääsee edellleen esimerkiksi tapaamaan perhettä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo venäläisille turisteille asetetuista rajoituksista
Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo venäläisille turisteille asetetuista rajoituksista

Hallitus päätti torstaina iltapäivästä rajoittaa merkittävästi Suomen itärajan matkustusliikennettä. Päätöksen mukaan toimet rajalla aloitetaan heti torstaina keskiyöllä.

Pelkästään turismiin perustuva matkustaminen Suomeen tai Suomen kautta muihin maihin ei pääosin ole tämän jälkeen enää mahdollista.

– Rajoitukset tulevat voimaan huomenna perjantaina ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Periaatepäätöksellä pyritään lähtökohtaisesti estämään kokonaan venäläisten turismi Suomeen ja siihen liittyvä kauttakulku Suomen kautta, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus perustelee päätöstään kansainvälisten suhteiden vaarantumisella. Käytännössä rajanviranomaisille luodaan Schengen-säännöstön perusteella mahdollisuus tulkintaan, että venäläinen turisti vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita.

– Rajaviranomainen ottaa tämän vaarantumisen huomioon ja tämän perusteella henkilön maahantulo voidaan evätä tai viisumihakemukseen tehdä kielteinen päätös, Haavisto totesi.

Rajavartiolaitoksella on Ylen tietojen mukaan valmius panna rajoitukset toimeen heti torstain ja perjantain välisenä yönä. Kansainvälisten suhteiden vaarantumista hallitus perustelee muun muassa sillä, että Ukraina on pyytänyt venäläisten turistiviisumien rajoittamista ja Baltian maat sekä Puola ovat jo rajoituksia asettaneet.

Haaviston mukaan arvioon rajoituksista ovat vaikuttaneet myös niin sanotut kansanäänestykset Itä-Ukrainassa ja Nord Stream -kaasuputkien vuodot Itämerellä.

Päätökseen liittyy poikkeuksia

Rajoituksen lisänä on kymmenen kohdan lista (siirryt toiseen palveluun) syistä, joiden perusteella turistiviisumillakin voi vastaisuudessa Suomeen tulla.

– Kussakin tapauksessa tehdään yksilöllinen kokonaisharkinta ja päätös. Harkinnassa otetaan huomioon erityisesti haavoittuvaisessa asemassa olevien tilanne ja Suomea sitovat kansainvälisoikeudelliset säännökset, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi.

Mikkosen mukaan tarkoituksena on rajoittaa nimenomaan turismimatkailua Suomeen ja Suomen läpi. Esimerkiksi perhettä tai sukulaisia pääsisi tapaamaan edelleen. Muita painavia syitä voi olla esimerkiksi osallistuminen pääsykokeeseen suomalaisessa opiskelupaikassa.

Peruste voi liittyä myös talouteen tai työhön, sellainen voi olla esimerkiksi välttämätön liikematka tai muu sovittu syy, kuten työhaastattelu.

Samalla rajalla sallitaan jatkossa Suomen kannalta välttämätön rekkaliikenne, jolla tuodaan Suomeen kriittistä materiaalia. Kiinteistön omistaminen ei enää jatkossa ole etu viisumin saannissa, mutta niiden välttämättömät korjaustoimet otetaan huomioon Suomeen pääsemisessä.

– Tässä vaiheessa on vielä vaikeaa arvioida tarkasti sitä, että miten päätöksenteon toimeenpano vaikuttaa liikenteen vähenemiseen. Arvio on kuitenkin, että vaikutus on merkittävä, Mikkonen totesi.

Hallituslähteet kertovat Ylelle, rajaliikenteen arvioidaan puolittuvan nykyisestä. Ylelle kuitenkin muistutetaan, että uusia viisumeita myönnetään tällä hetkellä noin kaksi prosenttia huippuvuosista ennen korona-aikaa.

Satojatuhansia viisumeita voimassa

Hallituksen mukaan ongelma on se, että aiemmin myönnettyjä viisumeja on voimassa satojatuhansia kappaleita.

Uudella säännöksellä voidaan mitätöidä Suomen aiemmin myöntämiä viisumeja, mutta sillä ei voida perua muiden Schengen-maiden myöntämiä viisumeja. Sen sijaan rajaviranomaiset voivat estää henkilön pääsyn Suomeen, jos hänellä on toisen maan myöntämä viisumi.

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että rajanylitysmäärät ovat viimeisten päivien aikana ollut 12 000 – 16 000 henkeä.

– Toissapäivänä rajanylityksiä oli reilut 13 000 ja eilen hieman yli 10 000, eli laskua oli noin 30 prosenttia. Meillä on viitteitä, että Venäjän viranomaisten toiminta on muuttunut, ja tällä on saattanut olla heijastuksia tilanteeseen, Laosmaa sanoi.

Presidentin ja hallituksen niin sanottu TP-utva linjasi viime viikolla, että valtioneuvosto antaisi Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävää rajoittamista koskevan periaatepäätöksen.

TP-utvan perusteena on Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittuminen, jos turismimatkailu edelleen jatkuisi. Peruste löytyy samasta Schengen-artiklasta, jolla koronapandemian aikana rajoitettiin Venäjän ja Suomen rajanylityksiä, silloin haittana oli tartuntatautivaara.

Katso koko tiedotustilaisuus Yle Areenasta:

Valtioneuvoston päätöksellä rajoitetaan voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen. Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), sisäministeri Krista Mikkonen ja rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit kommentoida sitä 30.9.2022 kello 23 asti.

Lue lisää:

Ylen kysely: Enemmistö eduskunnasta estäisi venäläisturistien maahanpääsyn välittömästi – muutama edustaja sallisi yhä turistiviisumin käytön

Voiko Suomeen tulla venäläisiä turvapaikanhakijoita, koska he eivät halua lähteä sotaan? Lue tästä viisi kysymystä ja vastausta turvapaikoista

Pääministeri Marin: "Venäläisten matkailu ja turismi on saatava loppumaan, miten tämä tehdään on mutkikkaampi kysymys"

Suosittelemme sinulle