Hyppää sisältöön

Helsingin Sanomien päätoimittajaa arvostellaan Viestikeskus-oikeudenkäynnistä, näin hän vastaa: "Vaikenemiseni on liittynyt muuhunkin kuin itseeni"

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Minna Holopainen kritisoi Kaius Niemen toimintaa poliisikuulusteluissa ja oikeudenkäynnin aikana. Niemi vastaa, että kaikkea ei tiedetä julkisuudessa.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi Helsingin käräjäoikeudessa 25. elokuuta alkaneessa oikeudenkäynnissä. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi muistuttaa, että Viestikoekeskus-oikeudenkäynti on täysin poikkeuksellinen tilanne Suomen mediahistoriassa.

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja ja STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen sanoi aiemmin tänään pitävänsä käsittämättömänä sitä, että päätoimittaja ei ole oikeudenkäynnissä vastaamassa alaistensa rinnalla jutusta, josta hän tiesi ennalta.

Holopainen on julkaissut asiaan liittyen useita twiittejä.

Holopainen muistuttaa, että päätoimittajan on kannettava vastuu lehtensä julkaisupäätöksistä. Holopaisen mielestä Niemen olisi Viestikeskus-juttua koskevissa poliisikuulusteluissa pitänyt avoimesti kertoa vastaavansa jutun julkaisusta.

Kaius Niemi sanoo olevansa samaa mieltä Holopaisen kanssa siitä, että vastaavan päätoimittajan pitäisi olla vastaamassa syytteisiin, kun syyte on osunut rivissä oleviin toimittajiin ja keskiportaaseen.

– Pitää muistaa, että olemme olleet siinä käsityksessä kun esitutkinta valmistui, että näyttö syytteiden nostamiseen ei ylipäätään riittäisi, Niemi vastaa.

Kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia lehden joulukuussa 2017 julkaiseman jutun takia. He kiistävät syytteet.

Niemi oli esitutkinnassa epäiltynä rikoksesta, mutta ei saanut syytettä. Syyttäjä ei löytänyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Sittemmin puolustuksen todistaja on kertonut, että Niemi on tiennyt artikkelista ennakkoon.

Syytteet yllättivät Hesarin

Niemi sanoo, että toimittajien syytteiden nosto tuli heille yllätyksenä. Hän sanoo seisovansa toimittajien rinnalla.

– Holopainen ajattelee, että päätoimittajan olisi heti alussa pitänyt ilmoittaa olevansa vastuussa. Miksi näin ei ole meillä tehty, se liittyy siihen että tapaus on hyvin poikkeuksellinen. Toimittajamme kotiin tehtiin kotietsintä ja hänen työkalujaan takavarikoitiin.

Niemi jatkaa, että neljä vuotta kestäneen esitutkinnan aikana heillä ei ollut näkymää siihen, mitä materiaaleja esitutkinnalla oli käsillä. Lisäksi epäillyllä oli poliisin asettama ilmaisukielto, eli asiasta ei voinut toimituksessa keskustella.

– Tämä tilanne on ollut poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen modernin ajan mediahistoriassa.

Niemi jatkaa, että päätoimittaja on tällaisessakin tilanteessa vastuussa toimituksesta.

– Jos puolustusstrategiassa päädytään olemaan lausumatta mitään esitutkinnan aikana, sillä on myös suojaamisfunktio muuhun toimitukseen. Meitä on ajanut tässä varovaisuusperiaate, joka liittyy siihen, ettei epäiltyjen määrä kasvaisi hallitsemattomasti. Tätä voi olla vaikea ymmärtää tämän päivän näkökulmasta, mutta takana on pitkä ja paineistettu ajanjakso.

"Vastuu kuuluu minulle"

STT:n Holopaisen kritiikin mukaan päätoimittajan pitäisi itse huolehtia siitä, että on on tietoinen julkaistavista jutuista, etenkin riskialttiista sellaisista. Niemi sanoo olevansa tässäkin samoilla linjoilla Holopaisen kanssa.

– Esitutkinnan loppulausunnossa tämä on ilmaistu. Vaikka kuulusteluissa olin hiljaa, loppulausunnossa olen kertonut, että vastuu kuuluu minulle, eikä muille toimituksen henkilöille. Tätä ei ole valitettavasti huomioitu esitutkinnassa, vaan vastuu on ulotettu muihin henkilöihin.

Tämäkin tuli Niemen mukaan yllätyksenä. Itsekriminointisuojaan vetoaminen liittyy hänen mukaansa juuri tähän.

– Vaikenemiseni kuulusteluissa on liittynyt muihinkin asioihin kuin itseeni, eli olemme halunneet suojella lähteitä ja välttää tilannetta, jossa merkittävä määrä toimituksesta joutuu erittäin raskaiden rikosepäilyjen kohteeksi.

Niemi sanoo olevansa vastuussa kaikkien toimittajiensa suojelemisesta, ja pyrkinyt vaikenemisellaan juuri tähän.

– Meidän tilanteemme on niin erityinen, että se ei noudata vastuunkannon normaalia kaavaa, mutta se ei tarkoita etteikö vastuuta olisi kannettu, Niemi sanoo.

Niemi väittää olennaisimmaksi asiaksi sen, että HS ei ole julkaissut mitään, mikä voisi vaarantaa kansallisen turvallisuuden. Hän toistaa HS:n näkemyksen, että kaikki Viestikoekeskus-jutun sisältö olisi löydettävissä julkisista lähteistä.

– Tämä on hyvin kriittinen tilanne Suomelle median mallimaana ja kansainvälisellä tasolla poikkeuksellista. Oikeudenkäynnissä on lopulta kyse siitä, mikä on julkisen ja salaisen keskinäinen suhde.

Niemi toteaa, että Holopaisen esittämiin kysymyksiin tulee vastauksia oikeudenkäynnin edetessä.

– Oikeutta ei käydä somessa, lehtien palstoilla tai keskusteluohjelmissa.

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen valittiin uudelle kaudelle Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtajakski viime maaliskuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Holopainen jää sivuun PTY:n puheenjohtajan paikalta

Minna Holopainen on ilmoittanut jäävänsä loppukaudeksi sivuun Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtajan tehtävästä.

Holopainen toteaa, että aikoo kommentoida päätoimittajavastuun toteutumista Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä, eikä siksi voi jatkaa tehtävässä.

– Jään oma-aloitteisesti sivuun PTY:n puheenjohtajan tehtävästä, koska aion kommentoida päätoimittajavastuun toteutumista Viestikoekeskus-oikeudenkäyntiin liittyen, Holopainen toteaa.

– Oma näkemykseni on, että puheenjohtajan asemassa minun ei kuulu puuttua julkisuudessa yhdistyksen jäsenten journalistisiin ratkaisuihin, hän jatkaa.

Minna Holopainen ei aio edustaa yhdistystä kautensa aikana eikä myöskään osallistua johtokunnan kokouksiin.

Holopaisen tilalla Päätoimittajien yhdistystä johtaa varapuheenjohtaja Jouni Kemppainen.

Vuonna 1972 perustettu Päätoimittajien yhdistys on uutismedioiden päätoimittajien yhdysside, joka edistää jäsentensä osaamista, yleissivistystä ja ammatillisia toimintaedellytyksiä. Yhdistykseen kuuluu päätoimittajia, pääkirjoitustoimittajia ja toimituspäälliköitä sekä vastaavissa tehtävissä toimivia journalisteja.

Yhdistyksessä on 207 jäsentä.

Päivitetty 29.9.2022 kello 13.29: Kaius Niemen kommentit

Aiheesta aiemmin:

HS:n entinen toimituspäällikkö kertoi kuulustelussa, että myös päätoimittaja sai tiedon Viestikoekeskus-jutusta ennen julkaisua

Puolustus vetoaa HS:n Viestikoekeskus-jutussa tasavallan presidentin lausuntoon – tietoturva-asiantuntija: jutussa ei ollut mitään uutta

Helsingin Sanomat hyllytti selvitysten ajaksi toimittajan, jonka epäillään vuotaneen tietoja puolustusvoimille

Todistaja: Helsingin Sanomien toimittaja paljasti toimitukselta salaa Puolustusvoimille, että lehdellä on hallussaan erittäin salaisia papereita

Suosittelemme sinulle