Hyppää sisältöön

“Liikaa naisia on kuollut” – Ihmisoikeusliiton asiantuntija uskoo iranilaisten saaneen tarpeekseen vapauden tukahduttamisesta

Mielenosoituksia on ollut aiemminkin paljon, mutta suuremman yleisön tietoon ne eivät ole tulleet, sanoo Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta.

Ihmisoikeusliiton asiantuntija Iranin mielenosoituksista: “Naiset ovat saaneet kyllikseen”
Ihmisoikeusliiton asiantuntija Iranin mielenosoituksista: “Naiset ovat saaneet kyllikseen”

Iranissa hallinnon vastaiset protestit ovat jatkuneet lähes kaksi viikkoa. Tilanne sai alkunsa, kun 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amin kuoli siveyspoliisin käsiin maan pääkaupungissa Teheranissa.

Sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta kommentoi Ylen Aamussa, että on vaikea arvioida, miksi juuri tämä tapaus sai näin suuret mittasuhteet.

– Voi olla, että kaikki, mitä Iranissa on tapahtunut vuosien aikana, on tuonut pisteeseen, että nyt pitäisi toimia, Ghazi sanoo.

Ghazi pohtii, että voi lisäksi olla, että sosiaalisen mediankautta on levinnyt tietoa ja videoita, jotka ovat voimaannuttaneet muita ihmisiä maailmalla, että näin ei saisi tapahtua enää.

– Nyt on monesti myös sanottu, että naiset ovat saaneet kyllikseen. Että nyt halutaan toimia. Liikaa naisia on kuollut, Ghazi sanoo.

Ghazi lisää, että ihmisoikeuspuolustajan tilanne Iranissa on todella huono, ja naisten oikeuksia ja itsemääräämisoikeutta puolustavia ihmisoikeusaktivisteja vangitaan.

Hannu Juusola Helsingin yliopistosta: “Kun hallinto muuttuu jyrkemmäksi ja ihmiset vapaamielisemmiksi, niin jossain vaiheessa räjähdys on väistämätön”

Lähi-idän asiantuntija, professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta tuo esiin, että naisten kontrolli on ollut keskeinen osa Iranin islamilaisen tasavallan ajattelumallia.

– Se on hyvin patriarkaalinen järjestelmä, jopa naisvihamielinen. Mutta nyt viimeisen vuoden aikana, presidentti [Ebrahim] Raisin aikana, näitä sääntöjä ja niiden noudattamista on kiristetty entisestään. Tähän liittyy paljon muitakin kysymyksiä, kuin pukeutuminen, Juusola sanoo.

Juusola täsmentää, että kysymykset ulottuvat myös naisten ja miesten kättelemiseen, naisten laulamiseen ja aborttioikeuden tiukentamiseen. Hän tuo esiin, että huivipakolla ei ole juurikaan kannatusta iranilaisen yhteiskunnan keskuudessa.

– Samalla kun hallinto muuttuu jyrkemmäksi ja ihmiset muuttuvat vapaamielisemmiksi, niin jossain vaiheessa räjähdys on väistämätön, sanoo Juusola.

Kuinka yhtenäiset tavoitteet mielenosoittajilla on?

Ghazin mukaan näyttää siltä, että mielenosoittajien ryhmä on yhtenäinen.

– Kaikki ajavat samaa asiaa. Ihmisoikeuksia, vapautta. Vapautta kokoontua, vapautta ilmaista, sananvapautta. Naisten oikeuksia, Ghazi sanoo.

Juusolaa silmään pistää erityisesti se, kuinka konservatiivisissa kaupungeissa on osoitettu mieltä.

– Kun tällaisissa kaupungeissa kuin Mashhad ja Qom, jotka ovat hyvin konservatiivisia kaupunkeja, naiset alkavat polttaa huntujaan, niin silloin on tosi kyseessä, Juusola sanoo.

Juusola muistuttaa, että myös miehet antavat tukeaan laajalti, eikä kyseessä ole vain naisten liike.

– Kyllä tässä on paljon yhtenäisyyttä ainakin nyt, Juusola sanoo.

Lue myös:

Suomen iranilaiset osoittivat Helsingissä mieltään Iranin hallintoa vastaan – "Ihmiset vaativat naisille oikeuksia ja se lämmittää sydäntäni"

Iranin mielenosoituksissa on kuollut kymmeniä – viranomaiset ovat pidättäneet satoja mielenosoittajia

Suosittelemme sinulle