Hyppää sisältöön

Sote-valiokunta päätti, että aborttiin tarvitaan enää yhden lääkärin lausunto – oma pyyntö ilman perusteita riittää ennen 12. raskausviikkoa

Nykyisin raskaudenkeskeytykseen vaaditaan kahden lääkärin lausunto. 1970-luvulta peräisin olevaa aborttilainsäädäntöä on moitittu vanhentuneeksi.

Henkilö katsoo raskaustestiä.
Nainen katsoo raskaustestin tulosta. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Abortin saamista ollaan helpottamassa Suomessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö katsoo, että laista voidaan poistaa nykyisin raskaudenkeskeytykseen vaadittava kahden eri lääkärin puoltava lausunto. Muutoksen jälkeen aborttiin riittäisi yhden lääkärin lausunto.

Raskaana olevan ei tarvitsisi myöskään esittää enää erityisiä sosiaalisia tai muita perusteita saadakseen abortin, vaan raskaus voidaan keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa hänen pyynnöstään.

Lisäksi valiokunta edellyttää, että valtioneuvosto käynnistää lain kokonaisuudistuksen välittömästi siten, että se vahvistaa naisten itsemääräämisoikeutta.

Hallituksen rivit rakoilivat äänestyksessä.

Muutoksen puolesta olivat valiokunnassa SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja kokoomuksen edustajat.

Keskustan ja osa perussuomalaisten edustajista taas oli muutosta vastaan. Edustajien äänet jakautuivat valiokunnassa 12–5.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut torstaina valmiiksi mietintönsä aborttilakiin muutoksia ajaneesta Oma Tahto 2020 -kansalaisaloitteesta. Samalla on käsitelty kansanedustajien tekemää lakialoitetta. Molemmissa aloitteissa on ehdotettu lukuisia muutoksia aborttilainsäädäntöön.

Keskusta ja perussuomalaiset on tehnyt mietintöön vastalauseen, joten se ei ole yksimielinen. Tämä tarkoittaa, että kun mietintö etenee täysistuntoon, siitä tullaan vielä äänestämään.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on vastustanut abortin helpottamista. Keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajien mielipiteet jakautuvat asiassa. Muut eduskuntaryhmät ovat kannattaneet muutoksia.

Muutosta lakiin ajaneiden mielestä nykyinen aborttilainsäädäntö on vanhentunut naisten itsemäärämisoikeuden näkökulmasta. Se on peräisin 50 vuoden takaa vuodelta 1970. Suomessa on voimassa Pohjoismaiden tiukin laki raskaudenkeskeyttämisestä.

Kahden lääkärin lausunnon poistuminen ja muut muutokset vähentävät myös ruuhkautuneen terveydenhuollon kuormitusta.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 30. syyskuuta kello 23:een saakka.

Päivitetty 30.9 kello 10, että sote-valiokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä.

Lue lisää:

Abortin saamista helpotetaan todennäköisesti syksyllä – "Näytämme, että edistyksen vaatimukset kohdistuvat myös Suomeen"

Nuoren naisen häpeää peittelevä toimenpide ja suurperheen äidin pelastus – aborttilainsäädännöllä on lyhyt historia Suomessa

Suomessa tehdään abortteja koko ajan vähemmän – taustalla muun muassa seksuaalikasvatus ja ilmainen ehkäisy

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Aborttilakia uudistetaan Suomessa, miten maailma reagoi siihen?

Suosittelemme sinulle