Hyppää sisältöön

Venäläisten saapuminen huipputärkeisiin kokouksiin aiheutti "kaaoksen", norjalaiset häipyivät – Suomen hiihtopomo selittää, miksi ei harkitse samaa

Sveitsin Zürichissä on käynnissä Kansainvälisen hiihtoliiton tärkeitä kokouksia. Useat norjalaiset poistuivat paikalta. Suomi ei boikotoi kokouksia, mutta vaatii, että venäläiset ja valkovenäläiset eivät jatkossa olisi paikalla.

Venäjän hiihtomaajoukkue ehti helmi-maaliskuussa saapua Osloon ennen kuin joukkue suljettiin maailmancupeista. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) kokoukset Sveitsin Zürichissä ovat käynnistyneet sekavissa tunnelmissa.

Vaikka venäläiset ja valkovenäläiset on suljettu ulos kansainvälisistä hiihtolajien kilpailuista, saavat heidän edustajansa olla mukana kattojärjestön erilaisissa kokouksissa.

FIS:n norjalaisjäsen Erik Röste sanoi NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että hänen mielestään pannan ei pitäisi koskea vain urheilijoita.

Venäjän edustajat eivät ole puheista välittäneet. FIS:n kokoukseen saapui norjalaisen VG:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 10–15 venäläistä, joukossa Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe.

Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Tove Moe Dyrhaug vastasi VG:lle keskiviikkoiltana, että menossa on "kaaos".

– Minulle tuli yllätyksenä, että he ovat täällä, sanoi Dyrhaug, joka keskiviikkona Norjan liiton tiedotteessa tuomitsi venäläisten saapumisen.

Zürichissä on tällä viikolla 60 erilaista kokousta. Niissä käsitellään useiden eri hiihtolajien asioita.

Venäjän edustajat matkasivat Zürichiin puheenjohtaja Jelena Välben johdolla. Arkistokuva. Kuva: Alexander Shcherbak/TASS/All Over Press

VG:n tietojen mukaan vielä keskiviikkoaamuna norjalaisia oli osallistunut kokouksiin, joissa oli Venäjän edustajia. Myöhemmin keskiviikkona Norjan liitto tiedotti, että sen edustajat eivät osallistu kokouksiin, joissa on venäläisiä tai valkovenäläisiä.

– Sain tämän tiedoksi (venäläisten osallistuminen), kun nousin koneeseen Norjassa. Sovimme, että meidän pitäisi kokoontua, kun laskeudun. Jotkut edustajat ovat jo täällä Zürichissä, jotkut ovat menossa kotiin, jotkut ovat matkalla tänne. Tämä on ollut kaaosta, onhan Norja edustettuna kaikissa komiteoissa, Dyrhaug päivitteli keskiviikkona.

Norjan maastohiihtomaajoukkueen manageri Espen Bjervig sanoi, että kaikki maastohiihtoa kokouksissa edustavat norjalaiset on kutsuttu takaisin kotimaahan.

– Tällainen ratkaisu on meille tärkeää tukena maailmanyhteisölle ja ihmisille, jotka kärsivät julmasta sodasta, Bjervig selitti.

Markku Haapasalmi: "Meidän on oltava pöydissä, joissa asioista päätetään"

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi laskeutui Zürichiin torstaina päivällä ja vastasi Ylen puheluun itsekin vielä hieman epätietoisissa tunnelmissa.

– Lyhyesti on ehditty tästä keskustella. Kun aikanaan päätettiin, että venäläiset urheilijat eivät saa osallistua kansainvälisiin kisoihin, ei tehty päätöstä, etteivät venäläiset saisi osallistua kokouksiin. Yksikään kansallinen liitto ei ole myöskään tehnyt koskaan sellaista päätöstä, Haapasalmi taustoittaa.

Haapasalmi sanoo, että Norjan tapa on yksi tavoista ottaa kantaa, mutta Suomi ei aio boikotoida kokouksia.

– Täällä on niin valtavan tärkeitä asioita meidänkin kannalta. Muun muassa kalenteriasioita tulevalle hiihtokaudelle. Meidän on oltava niissä pöydissä, joissa asioista päätetään.

Suomen hiihtoliiton toive on sama kuin Norjan, eli venäläiset ja valkovenäläiset suljettaisiin päättävistä elimistä.

– Lisäksi meidän täytyy nyt viestiä FIS:lle, että tähän asiaan pitää ottaa kantaa. Viestimme on, että haluamme, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset ole jatkossa mukana. Nyt, kun olemme täällä, meidän pitää valvoa omia etujamme, perustelee Haapasalmi erilaista ratkaisua kuin norjalaiset maastohiihtopäättäjät.

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi matkasi Zürichiin tänään, torstaina. Kuva: Tomi Hänninen

Zürichissä käsitellään muun muassa Rukan ja Lahden sekä Levin maailmancupien kohtaloa kilpailukalenterissa.

– Me tietysti olemme varmistamassa, että maailmancupit paikkansa säilyttävät. Niillä on valtavan iso kansallinen merkitys urheilullisesti sekä Hiihtoliitolle taloudellisesti. Se on konkreettisin esimerkki täällä käsiteltävistä asioista.

Ruotsi Suomen linjoilla – Välbe NRK:lle: "Urheilu on minulle urheilua"

Kaikki norjalaiset eivät Sveitsistä ole poistuneet. Norjalaiset aikovat osallistua muissa lajeissa kuin maastohiihdossa sellaisiin kokouksiin, joissa ei ole venäläis- tai valkovenäläisedustajia.

Ruotsalaisedustajien kanta oli samanlainen kuin Suomen. Ruotsin hiihtoliiton edustaja Ola Strömberg kertoi Expressenille (siirryt toiseen palveluun), että ruotsalaiset eivät ole suunnitelleet boikotoivansa kokouksia. Kuten Haapasalmi sanoi, Strömbergin mielestä kokouksissa tehdään niin merkittäviä päätöksiä.

Myös Strömbergin mielestä on kuitenkin väärin, että Venäjän ja Valko-Venäjän edustajat saavat osallistua.

– On outoa, että he saavat olla osa tämäntyyppistä edustusta. Olemme aiemminkin tehneet selväksi, että mielestämme se on väärin.

NRK oli tavoittanut Jelena Välben kommentoimaan asiaa.

– En ole reagoinut Norjan liiton lausuntoihin pitkään aikaan. Yleisesti ottaen urheilu on minulle aina ollut urheilua, ei politiikkaa, kuului Välben vastaus.

Venäläisten paluusta kisoihin ei keskustella nyt

NRK:n mukaan FIS on kertonut tekevänsä 22. lokakuuta päätöksen, voiko Venäjä tai Valko-Venäjä osallistua ensi talvena kisoihin.

Sitä asiaa ei käsitellä nyt Zürichissä. Syy on se, ettei nyt pidetä FIS:n hallitusten kokouksia (FIS Council). Asia on siis esillä korkeintaan käytäväkeskusteluissa.

Sen sijaan Zürichissä kokoontuvat nyt FIS:n eri komiteat, jotka päättävät lumilajien asioista, kuten mainittu kilpailukalenteri.

– Ydin on se, että täällä ovat erilaiset useat alakomiteat, kuten lääketieteellinen komitea, joka päättää koronajärjestelyistä, kertoo Haapasalmi esimerkin.

Pääsihteerin kommentit nostivat mediamylläkän viime viikolla

Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri, ranskalainen Michel Vion joutui selittelemään sanojaan viime viikolla. Vion on entinen alppihiihtäjä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Keskustelua venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisesta paluusta kisoihin on käyty niin Kansainvälisessä olympiakomiteassa kuin Kansainvälisessä hiihtoliitossa.

Hiihdon osalta asia nousi vahvasti otsikoihin viime viikolla, kun Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Michel Vion kommentoi saksalaiselle Bild-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että venäläiset tai valkovenäläiset saattavat palata lähtöviivalle jopa tulevan talven aikana.

Kommentti herätti vahvan vastareaktion.

– Vionin kommentit ovat herättäneet suurta ihmetystä. Suomen hiihtoliiton kanta on ehdoton ei. Sotarintamalla ei ole tapahtunut mitään sellaisia muutoksia, jotka antaisivat aihetta tällaisesta ääneen puhumiseen tai edes ajattelemiseen, Haapasalmi sanoi lauantaina.

Kansainvälisen hiihtoliiton pääyhteistyökumppaneihin kuuluva Coop uhkasi jopa lopettaa yhteistyön FIS:n kanssa.

Vion pahoitteli myöhemmin lausuntojaan FIS:n komitean suomalaisjäsenen Martti Uusitalon mukaan. Uusitalo kertoi Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) keskustelleensa Vionin kanssa.

Uusitalon mukaan Vion sanoi, että se oli virhelause häneltä ja hän oli vain viitannut KOK:n aiempaan lausuntoon, kun KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach puhui varautumisesta venäläisten ja valkovenäläisten paluuseen.

– Hän oli pahoillaan, että oli lausunut asioita, jotka oli tulkittu niin kuin oli, Uusitalo kertoi Iltalehdelle.

Lue lisää:

Hiihtoliitto tyrmää FIS-pomon lausunnot venäläisten paluusta kisoihin – pääsponsori uhkaa lopettaa yhteistyön

Pitäisikö venäläisten päästä kansainvälisille kilpakentille? Asia jakaa suomalaisurheilijoiden mielipiteet – "Siellä on myös urheilijoita, jotka tukevat johtajaa"

Suomalainen kiekkopomo ei näe isoa ristiriitaa, jos venäläisiä NHL-pelaajia saapuu Tampereelle – vuoden 2024 World Cup yhä alkutekijöissä

Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua"

Suomen olympiakomitealta tiukka linjaus venäläisurheilijoista: "Täysin mahdotonta edes ajatella"

KOK:n suomalaisjäsen paljastaa, että Venäjän paluusta huippu-urheiluun käydään kulisseissa keskusteluja – osa urheilijoista haluaa venäläiset takaisin

Suosittelemme sinulle