Hyppää sisältöön

Bornholmissa asuva suomalainen: Nyt tuli Venäjä lähemmäksi Tanskaakin

Nord Stream -kaasuputkissa tapahtuneet räjähdykset puhuttavat läheisen Bornholmin saaren asukkaita. Jotkut ovat huolestuneita, mutta suurin osa on erittäin rauhallisia, kertoo Bornholmin pormestari.

Minulle suomalaisena Venäjä on aina ollut lähellä, sanoo Bornholmissa opiskeleva Johan Urrutia. Kuva: Johan Urrutia
Karoliina Kantola

Bornholmia sanotaan Tanskan aurinkoisimmaksi paikaksi. Tähän mennessä saari on ollut tunnettu etenkin suosituista kesälomakohteista sekä suurista maa- ja merituulivoimahankkeista.

Nyt saaren alue sai entistä suurempaa kansallista ja kansainvälistä huomiota. Kaksi Nord Stream -kaasuputkien vuotokohtaa on Bornholmin koillisosassa ja yksi kaakkoisosassa.

Nexøn kaupungissa asuva Johan Urrutia opiskelee Tanskan Kuninkaallisen taideakatemian Bornholmin-yksikön keramiikkalinjalla. Koulussa aiheesta on puhuttu jonkin verran.

– Opettajat kertoivat asiasta heti, kun vuodot tulivat ilmi. Kyllä siitä huomasi, että kyseessä voi olla isompi ongelma. Mutta siinä vaiheessa tilanteesta ei tiedetty juuri mitään, Urrutia kertoo Ylelle.

Myöskään opiskelukaveri Nooa Hietaniemi ei ole juurikaan huolestunut tilanteesta.

– Täällä on edelleen kaikki hyvin. Onhan tuo iso ja vakava tapahtuma, ja koska Bornholm on tärkeällä paikalla keskellä Itämerta, paikalliset varmasti seuraavat tilannetta, Hietaniemi kirjoittaa Ylelle Messenger-viestissä.

Pormestari: Uusi luku kansainvälisessä turvallisuudessa

Tanskan viranomaisten tavoin Bornholmin kunta tiedottaa, että asukkaille ei koidu tapauksesta terveyshaittoja. Viranomaiset seuraavat tilannetta koko ajan ja ovat asettaneet rannikolle laitteita, joilla mitataan ilman kaasupitoisuutta.

Bornholmin pormestari Jacob Trøst sanoo uutistoimisto Reutersille, ettei huomaa minkäänlaista paniikkia saarella kaasuvuodoista huolimatta.

– Tämä on asia, josta ihmiset puhuvat samoin kuin puhutaan nousevista energianhinnoista ja siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Trøst toteaa, että koska Bornholm on Tanskan itäisin kohta, saari on saanut entistä enemmän huomiota Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Jotkut ihmiset ovat huolestuneita, mutta suurin osa asukkaista on erittäin rauhallisia. Tämä on nyt vain uusi luku tässä kansainvälisen turvallisuuden eskaloituneessa tilanteessa, pormestari Trøst kuvailee Reutersille.

Itä tuli lähemmäksi

Bornholmin pieni naapurisaari Christiansø on kaikkein lähimpänä Nord Stream 1:n ja Nord Stream 2:n risteyskohtaa, jonka lähettyvillä kaksi kaasuvuotoa havaittiin.

Tanskan yleisradion DR:n haastattelemat kyläläiset kertovat näkevänsä sotalaivoja mutta kiittävät, että heille ei sinänsä ole koitunut turvallisuusuhkaa. Jacob Pescettini on yksi Christiansøn 90 asukkaasta.

– On erittäin huolestuttavaa, että takapihalla tapahtuu räjähdyksiä, Pescettini kertoo DR:lle.

Johan Urrutian mukaan kaasuvuotojen aiheuttama tilanne ei näy erityisemmin bornholmilaisen Nexøn kaupungin kaduilla tai rannikolla. Kuva: Johan Urrutia

Bornhomin saarella Nexøssä tapahtuma on herättänyt monenlaisia ajatuksia. DR:n haastattelussa osa kaupunkilaisista kertoo seuranneensa uutisia huolestuneina ja pohtineensa, voiko Bornholmin energiansaanti olla lähitulevaisuudessa uhattuna.

Sen sijaan suomalaisen Johan Urrutian mukaan Nexøn kaduilla tai rannikolla tilanne ei näy erityisemmin. Puolustusvoimien lentokoneet tekevät harjoituslentoja saaren yllä muutenkin säännöllisesti.

Muuttuva maailmantilanne kuitenkin mietityttää. Loppukesällä Tanskan Bornholmiin muuttaessaan Urrutia ajatteli siirtyvänsä kotimaataan kauemmaksi idästä.

– Kyllähän tämä Venäjä-asia tuli nyt lähemmäksi. Mutta olen suomalainen, eli minulle Venäjä on aina ollut lähellä, Urrutia hymähtää.

Lisää uutisia Nord Stream -kaasuputkien vuodoista täältä.

Suosittelemme sinulle