Hyppää sisältöön

Sp Koti: reuna-alueiden veto hiipui asuntokaupassa koronan hellitettyä, keskustat vetävät taas

Kauppamäärillä mitattuna asuntokauppa on tähän mennessä pitänyt Jyväskylässä verraten hyvin pintansa korkojen noususta ja yleisestä epävarmuudesta huolimatta.

Korona-aikana kaupunkikeskustat menettivät suosiotaan asuntokaupassa, mutta nyt suunta on muuttanut. Kuva: Jyväskylän kaupunki

Asuntokauppa Jyväskylässä on pitänyt verraten hyvin pintansa korkojen noususta ja yleisestä epävarmuudesta huolimatta. Alkuvuoteen verrattuna kauppamäärissä on, mutta vähemmän kuin monessa muussa kaupungissa ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Koko toimialalla Jyväskylä kauppamäärät ovat miinuksella noin 10 prosenttia verrattuna tammikuun tilanteeseen, mutta koko maassa laskua on yli 15 prosenttia, kertoo kiinteistövälitysliike Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Vastaavasti keskineliöhinnat ovat Jyväskylässä laskeneet tammikuusta noin 5 prosenttia noustuaan sitä ennen vuodessa noin 10 prosenttia. On tosin otettava huomioon, että pienehkössä markkinassa kuukausikohtaisissa hinnoissa aiheuttaa heiluntaa myös kauppakohteiden vaihtelu.

Reuna-alueiden veto hiipui

Jyväskylä on Suomen opiskelijavaltaisimpia kaupunkeja, jossa vuokralla asujia on enemmän kuin omistusasujia. Korona-ajan oppilaitossulkujen aikana opiskelijat kaikkosivat vuokramarkkinoilta ja se hyydytti myös asuntosijoittajien aktiivisuutta. Nyt tilanne on toinen.

– Vuokra-asuntojen kysyntä on elpynyt Jyväskylässä koronan hellitettyä ja asuntosijoittajia on luultavasti liikkeellä enemmän kuin monilla muilla paikkakunnilla. Uskoisin, että se on vaikuttanut kauppamääriin, Rantanen sanoo.

Yleisesti ottaen Jyväskylässä on Rantasen mukaan havaittavissa sama ilmiö kuin muualla maassa: korona-aikaa leimannut hakeutuminen pois kasvukeskuksista aiempaa isoihin asuntoihin näyttää kääntyneen päinvastaiseen suuntaan.

Urbaanit asuinalueet vetävät taas, ja suunta on isommista asunnoista kompaktimpiin neliömääriin.

– Moni laskee paljon aiempaa tarkemmin, kuinka paljon perheen tuloista käytetään asumismenoihin. Polttoaineiden ja yleisen hintatason noustessa kaupunkikeskustoissa palvelutkin ovat lähempänä.

Suosittelemme sinulle