Hyppää sisältöön

Katso kuvat Lahen Betonista rakennusvaiheessa ja nyt – suurmäen pystytys tarttui rakennusmestarin kameraan yli 50 vuotta sitten

Lahden museot vastaanotti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, yksityisen valokuvakokoelman, jossa on kolmen albumin verran mustavalkokuvia useista lahtelaisista rakennuskohteista 1970-luvulta.

Lahden kaupungin rakennusmestarina työskennelleen Seppo Niemelän perikunta lahjoitti kokoelman mustavalkokuvia Lahden Museoille. Kuvassa Niemelä on Karpalonsuon hyppyrimäkien rakennustyömaalla vuosien 1967 – 1968 taitteessa. Kuva: Seppo Niemelän perikunnan valokuva-albumi

Mustavalkokuvat ottanut Seppo Niemelä teki työuransa Lahden kaupungin rakennusmestarina. Hänen uransa aikana 1970-luvun taitteessa rakennettiin nykyinen mäkihyppystadion. Niemelä valokuvasi myös Lahden suurmäen, eli paikallisesti sanottuna "Lahen Betonin", työmaalla ahkerasti.

Iso betoninen hyppyrimäki, jossa on vihreä alastulorinne. Taustalla vihreää havumetsää ja kauempana järvi.
Vanha mustavalkokuva isosta hyppyrimäestä talvisessa maisemassa. Taustalla havumetsää.
Kuvaparissa vasemmalla on Salpausselän hyppyrimäet tänä syksynä. Liu'uttamalla kuvaa oikealla näkyy juuri valmistunut Lahen Betoni kuvattuna vuonna 1970-luvun alussa. Kuvat: Juha-Petri Koponen / Yle ja Seppo Niemelä

Rakennusmestari toivoi, että hänen ottamistaan valokuvista olisi iloa jälkipolville. Sirpa Löytönen halusi täyttää jo edesmenneen isänsä toiveen ja lahjoitti miehensä kanssa mustavalkokuvien kokoelman Lahden hiihtomuseolle.

– Isä tuntui etsivän elämässä aina jotain isoa. Koen, että tällä tavalla saan vietyä hänen työtään eteenpäin, toteaa Löytönen.

Betoninen hyppyrimäki ylhäältäpäin kuvattuna. Vihreä alastulorinne ja ympärillä maastoa, jossa on teitä ja nurmikkoa. n nurmikkoa
Mustavalkoinen kuva betonisesta hyppyrimäestä rakennusvaiheessa, kuva otettu ylhäältä. Pystypalkkeja, joiden yläosassa on rakennustelineitä.
1970-luvun alkaessa Salpausselällä pystytettiin ensin suurin mäki, joka korvasi entisen puisen suurmäen. Kuvaparissa vasemmalla kaikki kolme hyppyrimäkeä nyt ja oikealla suurmäki tekovaiheessa huiman korkeiden rakennustelineiden ympäröimänä. Kuvat: Juha-Petri Koponen / Yle ja Seppo Niemelä

Lahen Betoni ylhäisessä yksinäisyydessään

Museota kiinnosti kuvissa erityisesti vuonna 1971 valmistunut Lahden suurmäki ja kohteet, jotka liittyvät kaupungin hiihtohistoriaan.

Korkea, betoninen hyppyrimäki vierestä kuvattuna. Pystypalkit ja mäkiosuus, vieressä näkyy hiihtohissi ja verkko.
Mustavalkokuva betonisen hyppyrimäen rakentamisesta. Mäki on jo pystyssä, mutta sen ympärillä on rakennustelineitä. Yhden betonisen tornin päässä on nosturi.
Lahden suurmäki sai Vuoden betonirakenteen palkinnon 1971. Oikeanpuoleisessa mustavalkokuvassa näkyy, kuinka painavaa vauhtimäkeä nostetaan paikoilleen nostureiden avulla. Vasemmalla on suurmäen vauhtimäki nyt. Kuvat: Juha-Petri Koponen / Yle ja Seppo Niemelä

Hiihtomuseon amanuenssi Laura Häkkisen mukaan kuvat tekee arvokkaiksi myös se, että niissä on päästy niin sanotusti juurille, eli valokuvat on otettu kohteiden rakennusvaiheissa.

– Harvalla maallikolla on mahdollisuus päästä rakennustyömaalle ja paikkoihin, joista Niemelä on ottanut kuvia. Näissä näkyy rakennusmestarin käden jälki, iloitsee Häkkinen.

Kolme harmaata, eri kokoista hyppyrimäkeä rinnakkain kuvattuna edestä viistosti oikealta. Kaikissa on vihreä alastulorinne. Taustalla kelta-vihreää syksyistä metsää.
Mustavalkokuva hiekkarinteesta, johon rakennetaan betonista hyppyrimäkeä. Valmiina on vasta pätkä mäen betonikantta ja taustalla seisova hyppytorni. Kuvassa on myös nosturi.
Vasemmalla kolme hyppyrimäkeä, jotka nykyään muodostavat mäkihyppystadionin Lahden urheilukeskuksessa. Oikealla suurmäen alastulorinnettä vasta rakennetaan. Kuvat: Juha-Petri Koponen / Yle ja Seppo Niemelä

Vuonna 2015 Lahden suurmäkeä remontoitiin ennen vuoden 2017 hiihdon maailmanmestaruuskisoja. Betoniset rakenteet olivat yhä kunnossa, mutta vauhtimäen puurakenteet uusittiin ja mäkeen tuotiin uusi jäälatu Sloveniasta. Valaistus vaihdettiin led-tekniikkaan. Lisäksi alastulorinteestä uusittiin perusrakenteet ja ruohomatto.

Lisää aiheesta:

Rakastettu ja vihattu Lahden Betoni – suurmäestä ei tulla kuin ladon ovista

"Jyrkkiä rinteitä ja vaativia nostoja" – Lahden suurmäen remontti on haaste urakoitsijalle (2015)

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 3.10.2022 kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle