Hyppää sisältöön

Maantie-, vesiväylä- ja ratahankkeet keskiössä Hämeen kansanedustajien talousarvioaloitteissa

Kansanedustajat hakevat Kanta-Hämeeseen valtiolta rahoitusta 11 hankkeelle, Päijät-Hämeessä vastaavia hankkeita on yhdeksän.

Valtatie 4 on yksi kehittämiskohde, jonka parantamiseksi haetaan valtionavustusta. Arkistokuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hämeen kansanedustajat ovat tehneet 20 yhteistä Kanta- ja Päijät-Hämeen keskeisintä talousarvioaloitetta ensi vuodelle. Kehittämiskohteet liittyvät valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen, jonka hallitus on antanut eduskunnalle.

Molempien maakuntien aloitteet painottuvat saavutettavuutta parantaviin ja elinkeinoelämän kehittymistä tukeviin väylähankkeisiin. Päijät-Hämeestä mukana on myös alueen elinvoimaa ja kasvua vahvistavia kehittämiskohteita.

Päijät-Hämeen yhdeksän kehittämiskohteen joukossa on muun muassa valtatie 24:n Holman liittymän parantaminen. Lisäksi valtion kassasta toivotaan tukea selvitykselle Saimaa–Päijänne–Suomenlahti -kanavan rakentamiskustannuksista.

– Meillä on maakunnassa isoja tavoitteita, mutta yritämme saada niitä vietyä myös konkreettisempaan suuntaan. Esimerkiksi valtatie 24, sitä pyritään nopeuttamaan alkupäästä. Holman liittymän parantamiseen on haettu miljoonan euron verran, sanoo Päijät-Hämeen vaalipiirin kansanedustajien puheenjohtaja, keskustan Hilkka Kemppi.

Monille hankkeille haetaan vain osarahoitusta

Kanta-Hämeen kehittämislistassa on 11 kohtaa, joiden joukossa on muun muassa valtatie 2:n ja kantatie 54:n parantaminen. Tukea haetaan myös esimerkiksi ohituspaikkojen rakentamiseksi pääradalle Riihimäen ja Tampereen välille.

Rahasummia ajatellen mukana on melko pieniä hankkeita, joita halutaan nostaa esiin niiden tärkeyden vuoksi. Lisäksi listalla on suurempia ja kalliimpia hankkeita, joihin haetaan "liikkeellelähtörahaa", sanoo Kanta-Hämeen vaalipiirin kansanedustajien puheenjohtaja, SDP:n Tarja Filatov.

– Esimerkiksi liikennehankkeissa halutaan pitää esillä tiettyjä teitä, joille voidaan osoittaa pieniä summia, jos hankkeet ovat valmiita. Nämä niin sanotut valmiit hankkeet rahoitetaan ja toteutetaan joka tapauksessa, Filatov toteaa.

Sekä Filatovin että Kempin mukaan rahallisen tuen saaminen kahdelle tai kolmelle kehittämiskohteelle on realistista. Kohteisiin haettavat ja myönnettävät summat ovat melko pieniä, yleensä korkeintaan miljoona euroa per hanke.

Lisää Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeenuutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle