Hyppää sisältöön

Alle 20-vuotiaiden pelaajien määrä jääkiekon SM-liigassa on kasvanut hurjaa vauhtia – mestarivalmentaja huolissaan nuorten valmiuksista

Monille nuorille SM-liigakaukalot ovat unelmien täyttymys, mutta tähdeksi nousemiseen vaaditaan hyvien lajitaitojen ohella kokonaisvaltaista pelin ymmärrystä.

TPS:n Aron Kiviharju jäällä.
TPS:n 16-vuotias Aron Kiviharju on tämän liigakauden puhutuin lupaus. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP
Ilmari Pitkänen

Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraavan kerran perjantaina 30.9. klo 18 alkaen. Kierroksella perataan SM-liigan kuumimmat puheenaiheet ja seurataan illan viittä liigapeliä. Kuuntele suoraa lähetystä tästä.

Jääkiekon SM-liigassa on lähes poikkeuksetta saatu joka kausi nauttia nuorten tähtipelaajien edesottamuksista ennen heidän siirtymistään ulkomaan sarjoihin. 1990-luvun Selänne-mania on varmasti monella muistissa, puhumattakaan nuoren Mikael Granlundin häikäisevistä otteista HIFK-paidassa tai 17-vuotiaan Sebastian Ahon ratkaisumaalista kevään 2015 seitsemännessä liigafinaalissa.

Edellämainittujen lisäksi viime vuosien nuorista liigatähdistä puhuttaessa on helppo pudotella nimiä: Aleksander Barkov, Miro Heiskanen, Patrik Laine, Mikko Rantanen, Teuvo Teräväinen tai vaikkapa Anton Lundell.

Vaikka monen sittemmin NHL:ään ponnistaneen nuoren liigatähden tulevaisuuden näkymät on ollut helppo aavistaa, jokaiselta löytyy pohjalta vahva liikunnallinen tausta.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta elokuun MM-kisoissa valmentanut Antti Pennanen korostaa lapsi- ja nuoruusvaiheen merkitystä matkalla huippukiekkoilijaksi.

– Pelaajan kehittyminen on tietenkin monen asian summa. Lasten ja nuorten monipuolista liikuntaa ei saisi unohtaa kaiken kiireen keskellä. Ilman sitä ei ole mahdollista nousta huipulle nuorena, tai ollenkaan, Pennanen totesi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella, jossa käsiteltiin nuorten pelaajakehitystä.

– Se yhdistää kaikkia huippuja ja sitä kautta syntyy varhainen osaaminen ja kyky pelata huipputasolla.

Sebastian Aho tekemässä maalia Tapparaa vastaan.
Sebastian Aho oli jo nuorena valmis pelaamaan huipputasolla. Vuonna 2015 hän ratkaisi SM-liigan finaalit Tapparaa vastaan. Kuva: Tomi Jokela / All Over Press

Liigapeleihin noustaan yhä nuorempana

SM-liigassa alle 20-vuotiaiden pelaajien määrä on kasvanut yli viisikymmentä prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Sitä selittää osaltaan seurojen viime vuosien heikko taloudellinen tilanne, mutta myös hyvät ympäristöt kehittymiselle. Nuoret pelaajat ovat valmiimpia urheilijoita hypätessään aikuisten peleihin.

– Nuorten pelaajien kirjo on laaja. Sieltä löytyy hyviä pelureita ja niitä, joilla asiat ovat tasapainossa, pohtii nuorten MM-hopeaa elokuussa saavuttanut Pennanen.

Antti Pennanen vaihtoaitiossa.
Antti Pennasen valmennuspesti Nuorissa Leijonissa päättyi elokuun MM-kisoihin. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Vaikka pelaajia nousee laajalla rintamalla, Pennanen on havainnut myös huolestuttavia merkkejä nuorten pelaajien kanssa toimiessaan.

– Vähän olen huolissani siitä, että osalla nuorista viitekehys pelaamiselle on aika kapea.

Tänä päivänä yhdellä erikoistaidolla voi olla vaikeaa nousta kirkkaisiin valoihin. Esimerkiksi Aleksandr Ovetshkinin tyyppiset puhtaat maalintekijät ovat harvassa.

– Ne, jotka nousevat maailman huipulle, eivät päädy sinne yhden tai kahden ominaisuuden takia. Monipuolinen osaaminen korostuu, Pennanen jatkaa.

Sopeutumiskyky haasteena

Jääkiekko on äärimmäisen nopeatempoinen peli, jossa vauhti sekä pelaajien henkilökohtainen taitotaso ovat kasvaneet vuosien mittaan huimaa kyytiä. Harjoitteluolosuhteiden laatu sekä harjoitusmäärät kasvavat jatkuvasti, mutta määrä ei aina korvaa laatua.

Seurojen rakentamat pelaajapolut tuottavat nuorista harrastajista vuosi toisensa perään ammattilaisia jääkiekon SM-liigaan. Vaara piilee siinä, että yhden seuran sisään rakennettu polku voi pakottaa pelaajat tekemään asioita liian tiukassa muotissa. Ilman tarvetta sopeutua uusiin ärsykkeisiin.

– Vähän kuin elämäkin, peli ja pelaamisen vaatimukset ovat jatkuvassa muutoksessa. Sopeutumista vaaditaan maailman huipulla, 43-vuotias mestarivalmentaja muistuttaa.

– Polkujen ahtaus näkyy jo tietyissä taito-ominaisuuksissa ja osalta puuttuu kyky ratkoa ongelmia sekä sopeutua niihin.

Kamppailupelaaminen nousee isoon arvoon

Sopeutumiskykyä vaaditaan myös lajitaitojen osalta. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen korostaa, että mitä korkeammalle sarjatasolle pelaaja nousee, sitä suuremmassa roolissa on kamppailutilanteiden voittaminen.

– Euroopan sarjoissa pitää käyttää hauista ihan tosissaan, se on huomattu taas kerran Mestarien liigan (CHL) peleissä. Maajoukkuepelit ovat seuraava askel ja NHL:ssä ollaan jo aivan eri maailmassa, Lehkonen avaa näkemystään.

Nuoret Leijonat.
Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa on vuosi vuodelta enemmän pelaajia, joilla on paljon SM-liigakokemusta. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Pitkän päivätyön jääkiekon parissa tehnyt Lehkonen toivoisikin SM-liigan tuomaritoiminnalta sallivampaa linjaa kamppailutilanteissa. Se valmistaisi nuoria kohti maailman huippua.

– Pelaajat kuitenkin haluavat päästä vääntämään kunnolla, kiekkokonkari jatkaa.

Antti Pennanen haluaisi nähdä pelaajilta jatkuvuutta yksi vastaan yksi -tilanteissa. Se on monille Pohjois-Amerikkaan tähtääville haaste pienessä kaukalossa.

– Jos katsoo NHL-peliä, heti ensimmäisen kamppailun jälkeen tulee jo seuraava, Pennanen huomauttaa.

Entinen Nuorten Leijonien luotsi toivookin, että erityisesti nuoria valmennetaan kamppailupelaamiseen laaja-alaisesti.

– Kamppailutilanteita pitää pystyä luomaan harjoituksissa mahdollisimman paljon. Esimerkiksi niin, että aloitetaan suoraan kaksinkamppailusta tai viedään treenejä laitojen lähelle. Se valmistaa pelaajaa suhtautumaan jokaiseen tilanteeseen uniikisti.

Lue myös:

Kiekko-Espoo kaappasi nimekkään hyökkääjän – MM-hopeamitalisti Tommi Huhtala kertoo, miksi valitsi Mestiksen

Ilari Melartin taidokas maali sytytti HIFK:n vaihtopenkillä vertailun NHL-tähteen – 18-vuotiaan pakkiparin Jokerit-varusteet saivat tyrmäyksen

HIFK-pomolta tiukka vastaus kritiikkiin: "Hölmöä lähteä arvioimaan, kun vasta viisi ottelua on pelattu"

Jumboksi sysätyllä HIFK:lla heikoin alku SM-liigassa vuosiin – asiantuntijan mielestä suurseuran urheilujohdossa vedettiin kesällä vihkoon

Suosittelemme sinulle