Hyppää sisältöön

Pankkiautomaattien tyhjentäminen itärajalla loppuu – pian venäläiset eivät voi enää käyttää rahan nostamiseen kiinalaista luottokorttia

Nosto-automaateista vastavaan yhtiön mukaan China UnionPay -korteilla tehtyjen nostojen määrä on viime viikkoina monisatakertaistunut.

Nosto-automaatti kaupan aulassa
Kuvan Nosto-automaatti sijaitsee Lappeenrannan Prismassa. Kuva: Petri Kivimäki/Yle
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Nosto-käteisautomaatit omistava yhtiö kertoo automaattien tyhjenemisen päättyvän itärajalla.

Nosto-käteisautomaateista vastaava Nokas CMS -yhtiö kertoo sopineensa maksujenvälittäjien ja kiinalaisen China UnionPayn kanssa, että China UnionPay -korttien toiminta keskeytetään Suomen Nosto-automaateissa ensi maanantaista alkaen.

Venäläismatkailijat ovat tähän mennessä voineet nostaa käteistä pankkikorteilla, joissa on UnionPay-luotto-ominaisuus.

Tämän ansiosta venäläiset ovat viime viikkoina tyhjentäneet Suomen itärajalla ja etenkin Kaakkois-Suomessa Nosto-käteisautomaatteja jopa tunneissa. Yle kertoi ilmiöstä ensimmäisen kerran elokuussa.

Nostojen määrä monisatakertaistunut

Nosto-käteisautomaateista vastaavan yhtiön mukaan samalla kansainvälisellä ei-sanktioidulla kortilla on voitu nostaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

– Aiemmin meillä ei ollut keinoja estää China UnionPay -korteilla tehtyjä käteisnostoja loukkaamatta kansainvälisiä sopimuksia. Nyt Norjassa käydyt neuvottelut tuottivat tulosta, kertoo Nosto-käteisautomaateista vastaavan Nokas CMS -yhtiön Suomen maajohtaja Risto Lepo yhtiön tiedotteessa.

Yhtiön mukaan China UnionPay -korteilla tehtyjen nostojen sekä eurojen määrä on viime viikkoina moninsatakertaistunut vuodentakaiseen verrattuna.

– Käteisnostojen summat ovat olleet isoimmillaan niin suuria, ettei kyse voi olla yksityisten venäläisten turistien ostoksista Suomen puolella, Lepo kertoo.

Yhtiö perustelee päätöstään sillä, että sen rahahuolto ja resurssit eivät ole pysyneet tämänkaltaisen käteisen hamstraamisen perässä.

– Suomessa olevien käteisautomaattien ensisijainen tehtävä on palvella suomalaisia käteistarpeissa, Lepo toteaa.

Venäläisillä on käytössä kiinalainen UnionPay-kortti. Sen avulla he tyhjentävät pankkiautomaatteja itärajalla. Näin asiasta kertoo Nosto-käteisautomaateista vastaavan Nokas CMS -yhtiön Suomen maajohtaja Risto Lepo elokuussa.

Yli 500 automaattia

Nostotapahtumien määrä Suomen itärajalla alkoi nousta sen jälkeen, kun Venäjä avasi itärajansa turistien ostosmatkailulle EU-alueelle heinäkuussa.

Monet länsimaiset luottokorttiyhtiöt, kuten esimerkiksi Visa, American Express ja Mastercard, eivät enää myönnä Venäjällä asuville Venäjän kansalaisille luotto- ja maksukortteja. Siksi venäläiset ovat käyttäneet kiinalaista UnionPay-korttia.

UnionPay tuli Suomeen takavuosina, kun kiinalaisten ja muiden aasialaisten turistien määrä alkoi Suomessa kasvaa.

– Suomalaisilta kauppakeskuksilta alkoi tulla silloin pyyntöjä, että olisi hyvä, jos UnionPay-korteilla saisi pankkiautomaateista käteistä, kun kortit eivät muuten toimineet maksupäätteissä, Risto Lepo kertoi Ylelle elokuussa.

Suomessa on myös Otto-automaatteja. Ne eivät hyväksy UnionPay -kortteja, Automatia Pankkiautomaatit oy:n toimitusjohtaja Marko Kolehmainen kertoo Etelä-Saimaalle.

Kaikkiaan Nokas CMS -yhtiöllä on Suomessa yli 500 Nosto-automaattia.

Lue lisää:

Itärajan pankkiautomaatit tyhjenevät nyt ennätysvauhtia – venäläisturistit löysivät keinon nostaa euroja Suomessa pakotteista huolimatta

Venäläismatkailijat tyhjentävät Nosto-automaatteja kiinalaisella luottokortilla – automaattiyhtiö voimaton: "Tämä on kiusallinen tilanne"

Suosittelemme