Hyppää sisältöön

Outokumpu hakee investointitukea jopa yli 100 miljoonan euron biokoksaamon rakentamiseen

Yhtiö suunnittelee mahdollisesti jopa yli sadan miljoonan euron investointia Tornion terästehtaan yhteyteen kaavailtuun laitokseen.

Biokoksaamo ja biometaanilaitos toisivat Tornioon joitakin kymmeniä uusia työpaikkoja. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Outokumpu oyj tekee 25 miljoonan euron investointukihakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle biokoksaamo- ja biometaanilaitoksen rakentamiseksi Tornioon.

Yhtiö ei halua tässä vaiheessa lähteä arvioimaan hankkeen kokonaiskustannusta, mutta aiemmin julkisuudessa on esitetty, että investointi voisi olla reilut 100 miljoonaa euroa.

Biokoksaamo hyödyntäisi metsäteollisuuden sivuvirtoja, ja biometaania valmistettaisiin kromin tuotannossa syntyvästä hiilidioksidista.

– Uudelle laitokselle pyritään hakemaan investointipäätöstä vuonna 2023, mikäli investointitukihakemus saa myönteisen päätöksen. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on jo aloitettu ja ensimmäiset kuulemiset pidetty, kertoo Outokummun vastuullisuusjohtaja Juha Erkkilä.

Jos hanke etenee suunnitellusti, laitos voisi aloittaa koksi- ja metaanituotannon kahden vuoden kuluttua rakentamispäätöksestä.

Laitos toisi uusia työpaikkoja

Biokoksaamon tuotteella eli biomassasta tehdyllä koksilla pystyttäisiin korvaamaan ulkomailta tuotavaa kivihiilestä tehtyä koksia, jota Outokumpu käyttää ferrokromin valmistuksessa termokemiallisena pelkistimenä. Biometaanilla pystyttäisiin korvaaman ulkomailta tuotavaa nesteytettyä maakaasua.

– Toteutuessaan hanke vähentäisi samalla fossiilisten polttoaineiden tuontia ja käyttöä, pienentäisi nesteytetyn maakaasun käyttöä ja toisi myös mukanaan uusia työpaikkoja Tornion alueelle, Erkkilä sanoo.

Laitoksen myötä syntyisi joitakin kymmeniä vakituisia työpaikkoja.

Uusi laitos vähentäisi Outokummun Tornion tehtaan hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Kivihiilikoksin osittainenkin korvaaminen biomassasta tuotetulla koksilla ja maakaasun käytön vähentäminen laitoksen tuottamalla metaanilla toisi jo suoraan reilun 30 prosentin vähennyksen päästöihin.

Tällä hetkellä Outokummun vuotuinen hiilidioksidipäästö on noin 700 000 tonnia. Uusi laitos voisi leikata siitä jopa yli 200 000 tonnia.

Lue myös:

Outokumpu on pienentänyt hiilijalanjälkeään teräksen tuotannossa – vähennys on tehty biopolttoaineilla ja vähähiilisellä sähköllä

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle