Hyppää sisältöön

Herätys: Itäraja sulkeutui venäläisturisteilta | Putin tunnusti ukrainalaisalueiden "itsenäisyyden" | Väestöennusteet povaavat pahaa Suomen työvoimalle

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Vaalimaan raja-asemalla polkupyöräilijä pääsi viimeisten joukossa Suomeen. Kuva: Antro Valo / Yle

Puomit laskivat itärajalla

Venäläisten turistien pääsy Suomeen ilman erityistä syytä lakkasi torstain ja perjantain välisenä yönä. Maahanpääsyn tiukennukset tulivat voimaan rauhallisissa merkeissä. Jonoja kuitenkin syntyi keskiyötä kohden esimerkiksi Vaalimaan raja-asemalla.

Venäjä tunnusti kahden miehitetyn alueen "itsenäisyyden"

Venäjän järjestämät "kansanäänestykset" Ukrainassa on tuomittu laajasti. Kuva: STELLA Pictures / ddp / abaca press

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tunnustanut Hersonin ja Zaporižžjan alueiden "itsenäisyyden" Ukrainassa. Asia selviää Putinin myöhään torstaina allekirjoittamista määräyksistä. Kremlin ilmoituksen mukaan tänään aiotaan järjestää viralliset juhlallisuudet myös Donetskin ja Luhanskin "itsenäistymisen" kunniaksi. YK:n turvallisuusneuvosto äänestää tänään, hyväksyykö se Venäjän toimet.

Seuraamme Ukrainan tilannetta tässä artikkelissa.

Kokeile koneella, miten "Ruotsin mallin" maahanmuutto vaikuttaisi kotikuntasi väkilukuun

Miltä Suomen väestön koko näyttäisi, jos Suomen muuttovoitto ulkomailta nousisi Ruotsin tasolle suhteessa väkilukuun vuoteen 2040 mennessä? Kuva: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Uusien väestöennusteiden mukaan Suomen työvoima kuihtuu. Työikäisen väestön koko kasvaa parin vuosikymmenen aikana ainoastaan maahanmuuttoa lisäämällä. Jutustamme näet, miten kotipaikkakuntasi väestötilanne kehittyy erilaisissa tulevaisuusskenaarioissa.

Gleb Yarovoy tarjoaa Suomessa yösijan Venäjältä lähteville

Vladimir (oik.) kertoo olevansa ikuisesti kiitollinen Gleb Yarovoylle ja tämän vaimolle Annalle heidän tarjoamastaan avusta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tuhannet venäläismiehet ovat jättäneet kotinsa liikekannallepanon takia. Moni heistä yrittää selviytyä sukulaisten ja ystävien turvin. Toisin kuin Ukrainasta sotaa paenneille, venäläisille ei ole tarjolla järjestelmällistä tukea. Joensuussa asuva Gleb Yarovoy on perheensä kanssa tinkinyt mukavuudesta ja avannut kotinsa liikekannallepanoa pakeneville.

Energiaministerit etsivät keinoja kriisin lievittämiseksi

Uusi kaasulaitos Puolan Strachocinassa, josta kulkee kohta kaasua Slovakiaan. Viisitoista EU-maata toivoo kaasulle hintakattoa Kuva: Artur Widak / STELLA Pictures / ddp / abaca press

EU:n energiaministerit neuvottelevat tänään Brysselissä hätätoimista energiakriisin hillitsemiseksi. Jäsenmaiden odotetaan pääsevän sopuun sitovista velvoitteista sähkön säästämiseksi sekä sähkö- ja energiayhtiöiden ylisuurten voittojen leikkaamisesta kuluttajien hyväksi. Viisitoista jäsenmaata haluaisi myös kaasulle hintakaton, mutta ehdotus on kiistelty.

Sää jatkuu sateisena

Kuva: Yle

Päivä on koko maassa varsin sateinen, heikkoja vesisateita ja tihkuja tulee eri puolilla maata. Sademäärät ovat kuitenkin vähäisiä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle