Hyppää sisältöön

Joensuussa aletaan maksaa 20 prosentin lisäpalkkaa hoitohenkilöstölle "kriittisissä yksiköissä" – herättänyt ärtymystä muilla osastoilla

Siun sote alkaa maksaa 20 prosentin palkan lisää kaikille hoitajille muutamissa yksiköissä. Ansiot nousevat Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä sekä Siilaisen sairaalan kahdella osastolla.

Määräaikaisena aloitettu rekrytointilisä koskee vajaata 200 hoitotyöntekijää. Kaikkiaan Siun sotessa on noin 4500 hoitajaa. Kuva: Ari Tauslahti/Yle
Marja-Liisa Kämppi

Siun sote -kuntayhtymä on päättänyt maksaa hoitohenkilöstölle parempaa palkkaa muutamissa hoitoyksiköissään Joensuussa.

Kyse on 20 prosentin lisäpalkasta Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksessä sekä Siilaisen sairaalan kahdella vuodeosastolla: akuuttikuntoutuksessa ja kirurgisella osastolla.

Näissä paikoissa sairaanhoitajat, lähi- ja perushoitajat sekä lääkintävahtimestarit saavat lisää palkkaa käytännössä 400:sta yli 500 euroon kuukaudessa. Korotus on voimassa syyskuusta maaliskuuhun.

Lisäansioita maksetaan sairaanhoitopiirin tehokkuudelle tärkeissä paikoissa, joissa on nyt pulaa osaajista.

– Nämä yksiköt on toiminnan näkökulmasta arvioitu lääketieteellisen johdon kanssa kriittisiksi tällä hetkellä, perustelee Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

Pulaa on päivystys- ja ensihoitotaitoisista hoitajista. Lisäksi keskussairaalasta ei saada hoidettuja potilaita ripeästi eteenpäin, kun Siilaisen sairaalassa on tyhjiä vuodepaikkoja ja huoneita hoitajapulan vuoksi.

– Nyt toivotaan, että saadaan sinne lisähenkilöstöä ja paikkoja auki, koska se auttaa meidän erikoissairaanhoitoa, Bjerregård Madsen selittää.

Paksumpi tilipussi herättänyt jo ärtymystä muissa yksiköissä

Siun soten henkilöstöjohtaja sanoo, että kyse ei ole tehtäväkohtaisesta palkan korotuksesta, vaan rekrytointilisästä. Suuremman palkan saavat kuitenkin paitsi uudet myös valituissa yksiköissä jo työskentelevät.

Pettymys ja kateuskin on jo herännyt.

– Kyllä lisä aiheuttaa naapuriyksiköissä ja koko kuntayhtymän henkilöstössä tunteen epäoikeudenmukaisuudesta, miksei heidän yksikössään makseta tätä, Bjerregård Madsen myöntää.

Johanna Bjerregård Madsen myöntää, että tiettyjen yksiköiden lisäpalkka on herättänyt närää muissa Siun soten yksiköissä. Kuva: Meri Remes / Yle

Hän korostaa, että lisää ei makseta henkilöstövajauksen ja kuormituksen helpotukseen, vaan varmistamaan potilasturvallisuutta, henkilöstön pysymistä ja uusien osaajien houkuttelua.

Entä jos Siun sotessa haluaa siirtyä paremman ansion yksiköihin?

– Emme rekrytoi talon sisällä, mutta siirrot ovat neuvottelukysymyksiä. Emme tietenkään halua, että joku toinen yksikkö on hetken päästä pulassa, henkilöstöjohtaja vastaa.

Bjerregård Madsen ei usko, että uudella lisällä ratkaistaan Siun soten hoitajapula. Pysyvästä henkilöstöstä on viiden prosentin vaje ja lähes saman verran sijaisista, mikä tarkoittaa yhteensä 200–400 hoitajaa.

– Yksiköiden välillä on isoja eroja, mutta valtaosassa on vajetta joko perusmiehityksessä tai vähintään poissaolojen paikkaajista.

Aiheesta aiemmin:

500 euron lisäpalkka ei ole riittänyt houkuttelemaan uusia hoitajia Pohjois-Karjalaan – lääkäreiden porkkana on toiminut paremmin

Suosittelemme sinulle