Hyppää sisältöön

Risto E.J. Penttilä: Vielä viime viikolla olisimme puhuneet Venäjän korttitalon hajoamisesta, nyt Putin pitää meitä varpaillaan

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat arvioivat Ylen A-Talkissa Venäjän strategiaa liittyen Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksiin.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi A-Talkissa, että Putin on onnistunut saamaan aikaan merkittävän narratiivin muutoksen.
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi A-Talkissa, että Putin on onnistunut saamaan aikaan merkittävän narratiivin muutoksen.

Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksissä mielenkiintoisinta on, että Putin on näyttänyt voivansa yllättää kansainvälisen yhteisön, arvioi kansainvälisen politiikan asiantuntija, konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä torstaina Ylen A-Talkissa.

– Vielä viikko sitten me olisimme täällä puhuneet siitä, että Venäjän koko korttitalo hajoaa, Venäjä häviää tämän sodan, Putin on viimeisillään vallassa. Nyt yhtäkkiä me puhummekin täällä siitä, miten Putin pitää meitä varpaillaan ja tekee hybridihyökkäyksiä, Penttilä pohti.

Penttilä kuvailee tilannetta uskomattomaksi narratiivin muutokseksi.

– Me olemme nauraneet Putinille siitä, kuinka huonosti sota on mennyt, ja kuitenkin tällaisia yllätyksiä hän pystyy tekemään, joissa Moskova ottaa takaisin otteensa, Penttilä sanoi.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto arveli, että Nord Stream -putkien räjäytysten taustalla olisi Venäjän strateginen sumutusyritys, jonka tarkoituksena olisi suunnata länsimaiden huomiota tiettyyn asiaan.

– Niitä mahdollisia paikkoja, joihin Venäjä pystyy vaikuttamaan ei voida suojata kaikkia yhtä aikaa. Se on mahdotonta jäniksen perässä juoksemista. Nyt täytyisi pitää pää kylmänä ja katse selkeänä sen suhteen, että mihin paukut laitetaan, Aalto sanoi.

– Venäjä haluaa, että me hypätään yhteen junaan, kun niitä on monta, Aalto sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari oli A-Talkissa samoilla linjoilla. Hän arvioi, että Venäjä pyrki pyrkii siirtämään lännen huomion pois Ukrainasta.

– Ehkä sitten kun maat keskittyvät enemmän tähän omaan kansalliseen turvallisuuteensa, niin saattaa unohtua se kaikkein merkittävin asia, eli Ukrainan sota ja Ukrainan suvereniteetin puolustaminen.

Tampereen yliopiston toinen kansainvälisen politiikan professori Juha Vuori taas arvioi, että Venäjä pyrkii Nord Stream räjäytysten kautta kenties oikeuttamaan laajempaa läsnäoloa Itä-merellä.

– Venäjällä esitetään, että tämä on terrori-isku ja se ehkä edellyttäisi Venäjän lisääntynyttä läsnäoloa ja ikäänkuin oltaisiin vartioimassa näitä putkia.

Venäjä on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle huomenna perjantaina keskustelemaan kaasuputkien räjähdyksistä. Useat asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että Venäjä olisi vuotojen takana. Todisteita asiasta ei kuitenkaan ole.

Kreml on myös ilmoittanut tänään torstaina, että Venäjä aikoo liittää Luhanskin, Donetskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet itseensä perjantaina 30. syyskuuta.

Katso koko A-Talkin lähetys Yle Areenasta. Voit keskustella aiheesta perjantaihin 30.9. klo 23 saakka.

Lue Lisää:

Seuraamme tässä artikkelissa Nord Stream -putkien vuotoja, vuotojen syyn selvitystä sekä vuotojen seurauksia.

Suosittelemme sinulle