Hyppää sisältöön
Sisäministeri Mikkonen vakuuttaa kyselytunnilla, että viranomaiset seuraavat tarkasti itärajan tilannetta.
Eduskunnan kyselytunti

Opposition mukaan sotaan joutumista pakenevat Venäjän reserviläiset ovat turvallisuusuhka Suomelle, vaatii itärajaa kiinni kokonaan

Kyselytunnilla kuohutti myös se, että liikekannallepanoa pakeneville venäläisille voidaan myöntää turvapaikka. Hallituksen mukaan itärajan yli ei ole nyt tulossa suurta määrää turvapaikanhakijoita.

Terhi Toivonen
Terhi Toivonen

Lindén: HUSin ei pidä tehdä nyt hätäisiä leikkauspäätöksiä

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.) ovat huolissaan HUSin suunnittelemista noin 100 miljoonan euron säästöistä.

Pekosen mukaan tämä voi johtaa päivystysten lakkauttamiseen eri puolilla Uuttamaata.

Rehn-Kiven mukaan päivystysten lopettaminen Lohjalla ja Porvoossa voi heikentää hoidon saatavuutta ja vaarantaa potilasturvallisuuden.

Pekonen haluaa tietää, miten hallitus korjaa hyvinvointialueiden rahoitusta siten, ettei näihin leikkauksiin tarvitse ryhtyä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoo, että sote-ministerityöryhmä on keskustellut asiasta tänään.

– Kyse on siirtymävaiheen ongelmasta. HUSin rahoitus tulee vahvistumaan seuraavina vuosina, joten mitään hätäisiä leikkauspäätöksiä ei pidä nyt tehdä, Lindén sanoo.

Terhi Toivonen

Kaikkonen: Puolustusvoimat hereillä 24/7

 Ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja sisäministeri Krista Mikkonen eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 29. syyskuuta
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomen lähialueilla ei ole nyt merkkejä välittömästä turvallisuusuhasta, mutta valmiutta ollaan valmis nostamaan tarvittaessa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sari Essayah (kd.) kertoo, että Venäjän presidentin kansliasta kutsutaan erityisoperaatiota nyt Venäjän kansansodaksi Natoa vastaan.

– Eikö Puolustusvoimien pitäisi nostaa tämän takia valmiuttaan?

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vakuuttaa, että Puolustusvoimat on hereillä 24/7 ja tarvittaessa se nostaa valmiuttaan.

– Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole merkkejä välittömästä turvallisuusuhasta Suomen lähialueilla.

Veikko Vallin (ps.) haluaa tietää, miten Suomi turvaa maksuliikenteen tietoliikenteen mahdollisesti katketessa.

– Tietoliikennekaapeleita voidaan sabotoida, kuten kaasuputkille on nyt tehty.

Valtiovarainministeri Saarikko sanoo, että hallitus on parantanut tietoliikenteen turvaa jo keväällä.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo, että tärkeä tietoliikenne voidaan reitittää uudelleen. Hallitus on varautunut mahdollisiin häiriöihin.

Katso tästä koko kyselytunti.

Marin: Päätökset tehdään viranomaisten suositusten perusteella

Sofia Vikman (kok.) epäilee Venäjän tarkoitusperiä, kun se sallii asepalveluikäisten miesten poistumisen maasta. Ukraina kielsi omien miesten maasta poistumisen sodan alkaessa.

Venäläiset miehet ovat paenneet sotaan joutumista pääosin viisumivapaisiin maihin.

Sisäministeri Mikkonen kertoo, että nyt on näkyvissä merkkejä, että Venäjä on alkanut rajoittaa kutsuntaikäisten miesten poistumista maasta, vaikka virallista tietoa tästä ei ole tullut.

Kalle Jokinen (kok.) penää hallitukselta poliittista johtajuutta itärajan sulkemisessa.

Pääministeri Marin korostaa, että hallitus nojaa päätöksensä viranomaisten tietoon ja lakeihin, ei mielivaltaan.

– Meillä on kyky tarvittaessa tehdä päätökset, mutta tällä hetkellä meihin ei viranomaisten mukaan kohdistu välitöntä turvallisuusuhkaa.

Terhi Toivonen

Kokoomus huolissaan turvapaikanhakijoiden tulvasta

Sanna Marin (vas.), valtiovarainministeri Annika Saarikko ja ympäristöministeri Maria Ohisalo eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 29. syyskuuta
Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoo, että hallitus on tehnyt tänään päätöksiä, joilla nostetaan varautumista ja turvataan keskeinen infrastruktuuri. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Mauri Peltokangas (ps.) sanoo, että Nord Stream-kaasuputket eivät ole koskaan olleet vain ympäristökysymys, vaan niillä on ollut aina turvallisuuspoliittinen ulottuvuus.

– Suomi on ollut tässä asiassa sinisilmäinen. Mitä hallitus aikoo asialle tehdä?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistuttaa, että putkivuodot ovat Ruotsin ja Tanskan aluevesillä, ei Suomen.

– Olen ollut yhteydessä Ruotsin ja Tanskan pääministereihin, ja hallitus on käsitellyt asiaa iltakoulussaan. Olemme asiasta myös tiedottaneet eilen.

Kai Mykkänen (kok.) haluaa tietää, aikooko Suomi ottaa vastaan Venäjältä sotaan joutumista pakevia vastaan, antaa heille turvapaikan ja perustaa heille vastaanottokeskuksia.

Marin kertoo, että tilannetta seurataan, mutta toistaiseksi itärajalla ei näy suuria joukkoja, jotka pyrkisivät Suomeen.

Mari Rantanen (ps.) tivaa, onko hallituksella valmius sulkea koko itäraja rajavartiolain perusteella?

Sisäministeri Mikkonen sanoo, että toimia pitää tehdä suhteessa tilanteeseen, mutta tarvittaessa raja voidaan sulkea.

– Emme voi myöskään ylireagoida asiaan.

Antti Häkkänen (kok.) on myös huolissaan siitä, että Venäjältä voi tulla turvapaikanhakijoita sankoin joukoin.

Marin vakuuttaa, että hallitus on valmis kaikkiin lisätoimiin, jos turvallisuusviranomaiset näin suosittavat.

Pääministeri kertoo, että hallitus on myös valmis Rajavartiolaitoksen kokeiluun, jossa itärajan kriittisiin kohtiin rakennettaisiin aita.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja perussuomalaisten Jussi Wihonen eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 29. syyskuuta
Perussuomalaisten Riikka Purra hämmästelee hallituksen linjaa Venäjältä saapuvien suhteen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Riikka Purra (ps.) epäilee, ettei hallitus ole tehtäviensä tasalla, jos se ei näe Venäjältä tulijoissa turvallisuusuhkaa.

Marin vastaa, että hallitus nojaa päätöksissään turvallisuusviranomaisten arvioihin, joiden mukaan yksittäiset venäläiset tulijat eivät aiheuta tällä hetkellä turvallisuusuhkaa Suomelle.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoo salissa, että eduskunnassa järjestetään ensi tiistaina ajankohtaiskeskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Terhi Toivonen

PS: Liikekannallepanoa pakenevat miehet turvallisuusuhka

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja sisäministeri Krista Mikkonen eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 29. syyskuuta 2022
Venäjä ilmeisesti estää rajan toisella puolella tulijoita, koska Suomeen saapuvien venäläisten määrä on nyt vähentynyt, siäministeri Krista Mikkonen kertoo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ensimmäisenä kysyvän suurimman oppositipuolueen perussuomalaisten Jari Ronkainen vaatii hallitukselta toimi aidan rakentamiseksi itärajalle.

Ronkainen on myös huolissaan Venäjän liikekannallepanoa paenneista venäläismiehistä.

– Ovatko he turvallisuusriski Suomella? Ronkainen haluaa tietää.

Sisämisteri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, että vasta rajavartiolain säätämisen jälkeen on tullut mahdolliseksi rakentaa aita itärajalle.

Mikkonen kertoo, että liikekannallepanoa paenneet ovat menneet Suomesta pääosin, 80 prosenttisesti muihin Schengen-maihin.

– Aluksi viikko sitten, kun liikekannallepanosta kerrottiin, tulijoiden määrä hyppäsi, mutta tänään ja eilen heidän määrä on jo vähentynyt. Venäjä ilmeisesti estää rajan toisella puolella tulijoita.

Mikkosen mukaan sotaan joutumista pakeneville venäläisille voidaan myöntää tietyin kriteerein turvapaikka, mutta mitään suurta määrä hakemuksia ei ole jätetty. Venäläisiä turvapaikanhakijoita on ollut viikossa 154.

– Näistä turvapaikkahakemuksista 40 on jätetty rajalla, Mikkonen kertoo.

Ville Valkonen (kok.) on myös sitä mieltä, että venäläiset reserviläiset ovat Suomelle turvallisuusuhka.

Mikkonen vakuuttaa, että hallitus ja viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti ja ovat valmiit reagoimaan.

Valkonen tivaa myös, miten hallitus on varautunut hybridivaikuttamiseen ja energian turvaamiseen, ettei samantapaista tapahdu kuin Nord Stream- kaasuputkille.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että hallitus on tehnyt tänään päätöksiä, joilla nostetaan varautumista ja turvataan keskeinen infrastruktuuri.

Terhi Toivonen

Oppositio kysyy ministereiltä ajankohtaisista tapahtumista

Tällä viikolla on puhuttu Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksistä ja Suomen varautumisesta, Venäjän liikekannallepanon vaikutuksista itärajalla sekä venäläisten turismin rajoittamisesta.

Hallitus päätti tänään iltapäivällä rajoittaa merkittävästi Suomen itärajan matkustusliikennettä. Päätöksen mukaan muutokset astuvat voimaan rajalla heti torstaina keskiyöllä.

Pelkästään turismiin perustuva matkustaminen Suomeen tai Suomen kautta muihin maihin ei ole tämän jälkeen enää mahdollista.

Oppositio on vaatinut useammalla kyselytunnilla juuri venäläisten turismin estämistä.

Rajavartiolaitos haluaisi myös rakentaa aidan itärajalle.

Lue lisää:

Suomen raja sulkeutuu torstaina keskiyöllä venäläisiltä lomamatkailijoita – Sisäministeri Mikkonen: "Vaikutus liikennemääriin on merkittävä"

Saarikon mukaan Suomen on syytä tehostaa varautumista Nord Stream -vuotojen vuoksi

Suosittelemme sinulle