Hyppää sisältöön

Suomen viimeinen esillä oleva Lenin-patsas poistetaan ensi viikolla – myös patsaan jatkeena toimiva käsi lähtee

Kotkan Lenin-patsas siirretään varastoon, eikä sen tulevaa käyttötarkoitusta tiedetä vielä.

Kotkan Lenin-patsas on viimeinen Suomessa esillä oleva Vladimir Leniniä esittävä patsas. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kotkassa oleva Leninin patsas siirretään varastoon tiistaina 4. lokakuuta.

Patsaan siirtoajankohtaa on odotettu kesäkuusta asti. Silloin Kotkan kaupunginvaltuusto päätti, että Leninin patsas otetaan pois.

Virolaisen kuvataiteilijan Matti Varikin veistämä Leniniä esittävä patsas sijaitsee Kotkan keskustassa, Kotkansaaren Pohjoispuistokadulla. Patsas on saatu lahjana vuonna 1979 Kotkan ystävyyskaupungilta Tallinnalta, joka vielä tuolloin kuului Neuvostoliittoon.

Myös samalle aukiolle myöhemmin sijoitettu Krzysztof M. Bednarskin veistämä käsiveistos siirretään samassa yhteydessä varastoon.

Patsaiden siirto varastoon alkaa tiistaina 4. lokakuuta klo 13.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan patsaan siirto on varsin tekninen operaatio. "Käänteisiä patsaan avajaisia" tai vastaavia ei ole ohjelmassa.

– Puistotoimi on selvittänyt, millä tavoin patsaan osat pystytään irrottamaan ja nostamaan. Se nostetaan sopivalla nostolaitteella ja välineillä kuorma-auton lavalle ja kuljetetaan varastoon, Hannonen kertoo Ylelle.

Krzysztof M. Bednarskin teos lisättiin Lenin-patsaan liepeille 1990-luvulla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Töhritty ja väitelty patsas

Kotkan Leninin patsas on vuosien aikana joutunut useaan otteeseen vandalismin kohteeksi ja sitä on töhritty.

Kotkassa keskustelu patsaan tulevaisuudesta alkoi jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta keskustelu kiihtyi viime keväänä.

Tältä kaksi taideosta näyttävät yhdessä. Krzysztof M. Bednarskin teos Leninin puuttuva käsivarsi on tulkittu kannanottona ja neuvostokriittisenä teoksena. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Yksimielisesti patsas ei Kotkan katukuvasta poistu. Kesäkuisessa Kotkan kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuusto äänesti Joona Mielosen (vas.) esityksestä, jossa ehdotettiin, että asia palautetaan vielä kerran uudelleen valmisteltavaksi. Mielonen on perustellut säilyttämistä sillä, että puistokokonaisuus on neuvostokriittinen.

Mielosen esityksessä patsas säilytettäisiin nykyisellä paikalla ja varustettaisiin opastauluilla. Palautusehdotus hävisi äänestyksen lukemin 9–41. Kotkassa valtuusto päätti jo kerran aiemmin, että patsaan poistamiselle ei ole tarvetta.

Leninin patsas kuuluu Kotkan kaupungin taidekokoelmiin, ja sen myöhemmästä näyttelykäytöstä päättää museo. Alun perin museon kannalta paras ratkaisu olisi ollut säilyttää patsas paikoillaan ja lisätä sen jalustaan tai sen lähistölle historiasta kertova laatta.

Turku päätti viime huhtikuussa poistaa oman Lenin-patsaansa ydinkeskustasta, koska se oli herättänyt yleisössä ja mediassa toistuvasti tunteita ja keskustelua. Leningradilta lahjaksi saatu Leninin rintakuva oli ollut Turun keskustassa vuodesta 1977. Jatkossa sen paikka on museopalveluiden säilytystiloissa.

Kotkan Lenin-patsas on aiheuttanut keskustelua jo kauan. Kysyimme keväällä Kotkan kaupunginvaltuutetuilta mielipidettä patsaan säilyttämisestä paikallaan.

Puistolle uusi alku

Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen kertoo tiedotteessa, että kaupunki käynnistää patsaan poiston yhteydessä aukion tulevaan käyttöön ja merkityssisältöön liittyvän prosessin, jossa on mukana paikallisia taiteilijoita.

– Haemme merkityksellistä ja viisasta tapaa toteuttaa aukion tulevaisuus, ja uskomme, että taiteilijoilla on tähän erityistä osaamista.

Tarkempia reunaehtoja tai aikataulua puiston uudistamiselle ei Hannosen mukaan ole.

– Tärkeintä ei ole aikataulu vaan se, että löydämme jotakin viisasta ja toteuttamisen arvoista. Se saattaisi viedä vaikkapa vuoden päivät. Sitä käynnistetään nyt sillä tavoin, että taitelijoita käy siellä tutustumassa kulttuurijohtajan kutsumina, hän kertoo Ylelle.

Lisätty Hannosen haastattelukommentit 29.9. klo 16.56 ja Mielosen perustelut kello 18.54.

Lue lisää

Lenin-patsaat poistetaan Suomen katukuvasta – miksi muut Neuvostoliittoa ihailevat patsaat saavat jäädä?

Joona Mielonen piti niin kovaa ääntä Lenin-patsaasta, että se kuului Kanadaan saakka – kertoo nyt, miksi Leninistä pitäisi jättää edes vasen käsi

Suomen viimeinen iso Lenin-patsas poistuu katukuvasta – Neuvostoliitolta saatu lahja siirtyy museoon

Suomen viimeisen Lenin-patsaan ympärille kerääntyy lauantaina juhlijoita – puistojuhlan tarkoituksena puolustaa patsaan säilyttämistä

Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: "En ymmärrä logiikkaa"

Leninin patsas Turussa peitetään vanerilla – patsas poistetaan ensi viikolla

Tekstiin korjattu 30.9.2022 kello 8.34 , että patsas kuuluu Kotkan kaupungin taidekokoelmiin, eikä Kymenlaakson museon taidekokoelmiin.

Suosittelemme sinulle