Hyppää sisältöön

Uusiutuvaa metanolia tuottava laitos saamassa yli 35 miljoonan potin valtiolta – St1 rakentaisi tehtaan Lappeenrantaan

Tukipäätös tulee voimaan vasta sitten, kun Euroopan komissio on hyväksynyt sen.

St1 oy on suomalainen energiayhtiö ja osa St1 Nordic -konsernia. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo antaa St1 oy:lle rahoitusta 100 miljoonan euron metanolitehtaan rakentamista varten. Asia päätettiin torstaisessa Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta istunnossa.

Ilmastoystävällistä sähköpolttoainetta valmistava tehdas tulisi Ihalaisen teollisuusalueelle Finnsementin tehtaan kupeeseen Lappeenrantaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö on päätöksen myötä antamassa St1 oy:n laitoshenkkeelle noin 35,5 miljoonaa euroa rahoitusta tai maksimissaan 30 prosenttia koko hankkeen kustannuksista. St 1 oy on päätösluonnoksen mukaan hakenut rahoitusta 43,5 miljoonaa euroa.

Rahoituksessa on kyse RRF-energiainvestointituesta, joka on osa Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta. Rahaa myönnetään Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisiin energiainvestointeihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön tukipäätös tulee voimaan ja maksettavaksi vasta sitten, kun Euroopan komissio on hyväksynyt sen.

Synteettinen korvaisi fossiilista

St1:n uusiutuvaa metanolia tuottava laitos hyödyntäisi sementtitehtaan hiilidioksidipäästöjä. Metanolia voisi käyttää muun muassa laiva- ja muun liikenteen sekä kemianteollisuuden tarpeisiin. Synteettinen metanoli korvaisi fossiilista metanolia, jonka valmistukseen käytetään maakaasua. Prosessissa syntyvä hukkalämpö hyödynnettäisiin kaukolämpönä.

Raha-asiainvalikunnan päätösluonnoksen mukaan laitos olisi teholtaan 17 megawattia, ja se tuottaisi 138 gigawattituntia uusiutuvaa metanolia vuodessa.

Investointiin kuuluvat hiilidioksidin erotuslaitteisto, elektrolyysilaitteisto ja metanolintuotantolaitteisto sekä näihin liittyvät laitteistot.

Lisää aiheesta

Selvitys valmistui: synteettisiä polttoaineita tuottava pilottilaitos voitaisiin rakentaa Lappeenrantaan

LUT-yliopisto alkoi selvittää vetytalouden tulevaisuutta Itä-Suomessa juuri ennen Ukrainan kriisiä – nyt ala on entistä ajankohtaisempi: "Uusi Nokia"

Sementtitehtaan päästöistä polttoainetta? Lappeenrannassa suunnitellaan harvinaislaatuista pilottilaitosta – Professori: "Olemme suuren äärellä"

Etelä-Saimaa: Energiayhtiö St1 suunnittelee rakentavansa sadan miljoonan euron metanolitehtaan Lappeenrantaan

Suosittelemme sinulle