Hyppää sisältöön

Vaikka rajoitukset alkoivat, yön aikana Suomeen tuli satoja venäläisiä – näin aamu valkeni itärajan vilkkaimmalla raja-asemalla

Suurin osa maahantuloliikenteestä keskittyy Vaalimaalle, jossa maahan tuli yön aikana lähes 400 venäläistä.

Venäjältä Suomeen saapuneet Dmitry, Anna ja Olga Lobanova Vaalimaan raja-asemalla.
Lobanovan perhe oli huojentunut, kun he pääsivät rajan yli Suomeen. Heidän matkansa Moskovasta Vaalimaalle kesti yli 10 tuntia. He suuntaavat kohti Montenegroa.
Tekijät

Vaalimaan rajatarkastusasemalla Virolahdella on perjantaiaamuna seisahtunut tunnelma. Ihmisiä makaa odotustilassa, jossa he yrittävät nukkua samalla, kun odottavat matkaseuraansa maahantuloselvityksestä.

Ulkona sateessa Venäjältä Suomeen seisoo muutaman sadan metrin autojono. Se etenee hyvin hitaasti.

Porvoolainen Hannu Virtanen oli Vaalimaalla vastassa vaimoaan, joka oli tullut Pietarista. Vaimo oli jonottanut 14 tuntia päästäkseen rajan yli. Vaimoa saatellut sukulaismies ei päässyt rajan yli, ja hän joutuu palaamaan takaisin Pietariin.

Virtasen mukaan tilanne on ymmärrettävä, vaikka se tuntuukin katkeralta.

– Syyllisiä eivät ole suomalaiset, vaan syylliset ovat rajan toisella puolella. Siitä huolimatta olisimme toivoneet pientä joustoa ja että päätöksessä olisi ollut vaikka päivän siirtymäaika, Virtanen sanoo.

Autojono liikkuu hitaasti

Suomi tiukensi keskiyöllä venäläisten maahantuloedellytyksiä. Venäläiset turistit eivät enää pääse Suomeen ilman erityistä syytä.

Autot jonottivat perjantaiaamuna vesisateessa Vaalimaan raja-asemalla. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kaakkois-Suomen rajavartiosto tviittasi perjantaina ennen kello aamuyhdeksää, että Vaalimaalla on noin 400 metrin autojono. Lappeenrannassa Nuijamaalla oli jonossa kymmenisen autoa – myös Imatralla oli rauhallista.

Perjantaiaamuna autoja tuli harvakseltaan rajatarkastuksesta Vaalimaalla. Vaikka liikennemäärät ovat maltillisia, rajanylityksessä kestää pitkään.

– Jono johtuu vain siitä, että meillä menee paljon aikaa maahantuloedellytysten selvittämiseen ja hallinnollisten päätösten valmisteluun, kertoo Vaalimaan rajatarkastusaseman vartioupseeri Markus Haapasaari.

Satoja venäläisiä saapui Suomeen

Suurin osa maahantuloliikenteestä keskittyy Vaalimaalle. Yön aikana Suomeen saapui muutamia satoja venäläisiä.

Aamukuuteen mennessä noin 30 rajanylittäjältä oli evätty pääsy Suomeen. He olivat yrittäneet tulla Suomeen turismitarkoituksessa.

Vartioupseeri Markus Haapasaari uskoo, että Suomen määräämät rajoitukset ovat tavoittaneet useimmat matkustajat.

– Kaikki eivät ole vielä varmoja, täyttyykö juuri heillä maahantuloedellytykset. Sitten tullaan tänne kokeilemaan, Markus Haapasaari sanoo.

Autoja valui perjantaina hitaaseen tahtiin rajatarkastuksesta Vaalimaalla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Hän uskoo, että kokeilijoiden määrä vähenee, kunhan tieto leviää.

Yön aikana Vaalimaalle oli tullut noin viisi turvapaikanhakijaa ja 11 ukrainalaista, jotka hakivat tilapäistä suojelua. Rajavartiosto on lisännyt henkilökuntaa käsittelemään hakemuksia.

– Olemme saaneet muutaman kymmenen hengen lisäosaston tänne meidän asemalle, jotta voimme käsitellä hakemuksia ja hallinnollisia päätöksiä, kertoo Vaalimaan rajatarkastusaseman vartioupseeri Markus Haapasaari.

Yle seuraa itärajan tilannetta jatkuvasti päivittyvässä artikkelissa.

Lue lisää:

Vaalimaalle saapuneilta venäläisiltä löytyi ymmärrystä Suomen päätökselle rajaliikenteen tiukentamisesta: "Viisumi on nyt pikkujuttu"

Suosittelemme sinulle