Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Venäjän farssi ei naurata – Putinin päätös liittää vallattuja alueita Venäjään merkitsee sodan laajentumista

Venäjän presidentin Vladimir Putinin julistus alueliitoksen ikuisuudesta ennakoi sodan jatkuvan pitkään. Ukrainan alueiden liittäminen Venäjään madaltaa joukkotuhoaseiden käytön kynnystä.

Putin väitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin. Samalla hän vaati Ukrainaa laskemaan aseensa, ja julisti liitettyjen alueiden asukkaiden olevan ikuisesti Venäjän kansalaisia, kirjoittaa Jyrki Saarikoski. Kuvassa Hersonin, Zaporižžjan, Donetskin ja Luhanskin edustajat Kremlissä järjestetyssä tapahtumassa tänään. Kuva: Mikhail Metzel / AFP

Venäjän valtaamillaan alueilla hätäisesti järjestämät "kansanäänestykset" olivat vaalinäytelmien alinta tasoa jopa Kremlin mittapuulla. Farssi ei kuitenkaan naurata.

Neljän Venäjän valvoman alueen – Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden sekä hyökkäyssodassa valloitettujen Hersonin ja Zaporižžjan – tunnustamiselle tuli kiire sen jälkeen, kun Ukraina oli vastahyökkäyksellään kaapannut sotilaallisen aloitteen.

Sotaseikkailussa tappioita kärsinyt Venäjän asevoima ei kyennyt vastaamaan. Kremlin oli julistettava osittainen liikekannallepano ja järjestettävä vaali-ilveily valloittamillaan alueilla.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin oli pakko saada Moskovassa esitettäväksi todisteita "kansan tahdosta". Sen hän teki juhlallisissa kulisseissa Venäjän kansanedustajien seuratessa pitkää puhetta.

Putin sanoi, että miljoonat ihmiset ovat ilmaisseet halunsa liittää alueet Venäjään.

Tekaistut tulokset ovat Neuvostoliiton mallin mukaisia. Kolmella alueella Venäjään liittymisen kannattajien määrän ilmoitettiin ylittävän 90 prosenttia, Hersonissa jäätiin hieman alle.

Näin hyökkäyksellä haltuun otettuja alueita sementoidaan osaksi Venäjän valtiota. Tosin Venäjän sotakoneisto ei ole niitäkään saanut täysin valvontaansa.

Päätös liittää alueet Venäjään merkitsee Ukrainassa käydyn sodan laajentumista.

Se on samalla räikeästi kansainvälisen lain vastainen. Kaappausta tunnustaa tuskin mikään maa – kenties joitakin Moskovasta riippuvaisia hylkiövaltioita lukuun ottamatta.

Putin väitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin. Samalla hän vaati Ukrainaa laskemaan aseensa, ja julisti liitettyjen alueiden asukkaiden olevan ikuisesti Venäjän kansalaisia.

Liittäessään Ukrainalta vallatut alueet Venäjään Kreml antaa itselleen luvan kiihdyttää sotaa, mahdollisesti turvautumalla joukkotuhoaseisiin.

Venäjän ydinasedoktriini rajaa tuomiopäivän aseen käytön tilanteisiin, joissa valtio tai sen johto ovat uhattuina.

Arvausten varaan jää, tulkitseeko Kreml tämän tarkoittavan Ukrainalta kaapatulla alueella käytävää sotaa. Siinä epätoivoisessa tilanteessa, johon Venäjän johto on itsensä ajanut, ei vastaus ole enää varma.

Krimin kaappaus vuonna 2014 oli Ukrainan suunnalla ensimmäinen todistus Venäjän laajentumishalusta.

Putinille se oli ennakkotapaus.

Krimillä vuonna 2014 tunnuksettomien "vihreiden miesten" suorittama, Ukrainan ja koko maailman yllättänyt valloitus sujui lähes väkivallattomasti. Niemimaan ottaminen osaksi Venäjää sinetöitiin "kansanäänestyksellä".

Vielä tuolloin Putinin taktiikka toimi. Krimin niemimaa, jossa on Venäjän Mustanmeren laivaston legendaarinen Sevastopolin sotasatama, on monen kansallismielisen venäläisen mielestä valtakunnan historiallinen osa.

Vallatessaan Krimin Putin loi näin ansan Kremlin seuraavalle isännälle. Laitonta liitosta on Venäjällä vaikea perua, mutta niemimaan pitäminen Venäjän yhteydessä on räikeä laittomuus, jota länsi ei tule hyväksymään.

Nyt Putin koettaa liittää myös itäisen Ukrainan maakunnat osaksi umpikujaa.

Krimin esimerkin toistaminen tuskin onnistuu. Putinilla on taakkanaan surkeasti sujunut sotaretki, jolle joutumista Venäjän nuoret miehet pakenevat ulkomaille.

Myös pikavauhtia järjestettyjen vaalinäytelmien farssimaisuus on käynyt venäläisille luultavasti selväksi.

Mutta farssi on muuttunut jo tragediaksi.

Yli seitsemän kuukautta kestäneen hyökkäyksen, lukemattomien kuolonuhrien ja valtavan hävityksen jälkeen joutuu Putin palaamaan "erikoisoperaation" alkuun.

Venäjän kaappaamat Itä-Ukrainan alueet ovat olleet tavoitteena jo vuosikaudet. Presidentti Putin allekirjoitti asetuksen Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" tunnustamisesta vain kolme päivää ennen Venäjän hyökkäyksen alkua helmikuussa.

Nyt Venäjä on julistanut näiden alueiden kuuluvan itselleen ikuisesti. Tämä merkitsee, että sota jatkuu vielä kauan, ja tekee tilanteesta entistä vaarallisemman Ukrainalle ja koko maailmalle.

Putin julisti Venäjän "liittäneen" neljä Ukrainan aluetta itseensä. Liitokset tuomittiin laittomina ympäri maailmaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 1.10. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yle uutisten Venäjän hyökkäyksen jatkuva seuranta

Yle Ukrainassa: Ukrainan joukot pidättivät Bakhmutissa vihollisen avustajaksi epäillyn miehen – Venäjä on yrittänyt vallata kaupungin jo kuukausia

NYT julkaisi venäläissotilaiden puhelinkeskusteluja: sotilaat puhuivat siviilien surmaamisesta, ryöstelystä ja pettymyksestä sodanjohtoon

Suosittelemme sinulle