Hyppää sisältöön

Aikakoneen poplaulut vauhdittavat musikaalia Riihimäellä – osa näyttelijöistä ei ollut edes syntynyt, kun Nti Groove valloitti radiot

Anna mun bailaa -musikaali saa kantaesityksen Riihimäen nuorisoteatterissa. Aikakone pomppasi hittilistojen kärkeen vuonna 1995 esikoisalbumillaan. Uuden musikaalin toivotaan yhdistävän sukupolvia.

Riihimäen nuorisoteatterin syksyn 2022 suurin satsaus on upouusi musikaali, jonka tarinassa lukioikäinen kaveriporukka bilettää yökuppilassa ja kipuilee samalla ihmissuhteissaan. Esityksiä on loka-marraskuussa parikymmentä.
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Kino Sammon näyttämöllä on painettu tällä viikolla pitkää päivää ja yötä. Valmistumassa on Riihimäen Nuorisoteatteri suurin ja tärkein ensi-ilta. Musikaali Anna mun bailaa saa ensi-iltansa lauantaina.

–Tulen suoraan töistä tänne harjoituksiin, sitten menen kotiin ja nukkumaan. Sama uudestaan taas seuraavana päivänä. Vapaa-aika on todella vähissä tällä hetkellä, kertoo hausjärveläinen Milja Luokkakallio.

Aikakoneen musiikkiin perustuva musikaali saa Riihimäellä kantaesityksensä. Idea musikaalista syntyi ohjaaja Emmi Ihalaisen ja tuottaja Jukka Kurosen päässä terassikemuttelun päätteeksi.

Tatuoitu nainen lukee käsikirjoitus ja vierssä mies käyttää läppäriä.
Aikakoneen musiikkiin perustuvan musikaalin ideoivat ohjaaja Emmi Ihalainen (vas.) ja tuottaja Jukka Kuronen. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Emmi Ihalainen selittää, miksi hän ihastui lapsuudessa kuulemiinsa hittikappaleisiin.

–Aikakoneen kappaleissa viehätti laulujen monitasoisuus ja nostalgisuus. Tekstit ovat välillä herkkiä ja välillä jopa synkkiä. Toisaalta biiseissä on hyvä syke ja ne imaisevat mukaansa.

Lukioikäisen kaveriporukan kasvutarina

Nelihenkisen popyhtyeen Aikakoneen kulta-aika osui vuosille 1995–1998. Se loi lukuisia radiohittejä, kuten Alla vaahterapuun, Odota, Keltainen, Nti Groove ja Anna mun bailaa. Vuonna 1995 julkaistu esikoisalbumi Tähtikaaren taa myi triplaplatinaa.

Riihimäellä nähtävän musikaalin käsikirjoituksen leipoi kokoon Markus Vuorijärvi. Syntyi kepeä ja viihdyttävä musikaali, jossa kuullaan pätkiä kaikkiaan 16:sta Aikakone-laulusta.

Niiden ympärillä kerrotaan lukioikäisen kaveriporukan kasvutarina, jossa biletetään yökuppilassa ja puidaan ihmissuhdekiemuroita. Mutta myös surraan menetettyä läheistä.

–Tämä kertoo ystävyydestä, ihmissuhteista ja nuoruuden taiasta, kun poistutaan lapsuudesta ja suhteet alkavat monimutkaistua, maalailee Milja Luokkakallio roolihenkilönsä Nennan tuntemuksia.

Silmälasipäinen nuori nainen hymyille teattertin katsomossa.
Hausjärveläinen Milja Luokkakallio näyttelee Nennaa, joka on haaveilija. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Nuorisoteatterin esityksessä on pari pisaraa taikuutta, jota tuo mystinen peili. Sen kautta nuoret voivat nähdä väläyksiä tulevasta.

– Käsikirjoituksessa minua kiehtoi toisen tason läsnäolo. Esityksessä nähdään roolihenkilöiden unia, painajaisia ja näkyjä. Se on ollut minulle kaikkein kiehtovinta tässä teoksessa, sanoo ohjaaja Emmi Ihalainen.

Osa esiintyjistä ei ole koskaan kuullut Aikakonetta

Hyvinkääläiselle Mirjami Ojalalle Aikakoneen laulujen tekstit avautuivat kunnolla vasta musikaalin harjoituksissa.

– Näytelmän kautta varsinkin yhtyeen sanoitukset ovat heränneet minulle eloon. Lyriikat ovat vahvasti mukana esityksen kerronnassa, kertoo Ojala.

Kino Sammon lavalla nähdään kymmenen näyttelijää, nuorimmat ovat 15-vuotiaita ja vanhimmat jo 30 vuotta täyttäneitä. Osa esiintyjistä ei ollut syntynytkään kun Aikakone juhli hittilistoilla. Niinpä musiikki on harjoituksissa aiheuttanut monenlaisia tuntemuksia.

– On heitä, jotka tietävät kaikki Aikakoneen biisit ja heitä, jotka vasta nyt kuulevat näitä lauluja ensimmäistä kertaa. Sitten on niitä tyyppejä, jotka tunnistavat laulut, mutta eivät ole aiemmin ymmärtäneet yhdistää niitä Aikakoneeseen, Ihalainen nauraa.

Heihin kuuluu myös Milja Luokkakallio.

– Muistan, että perheen automatkoilla kuulin näitä radiosta. Yllätyin, kun aloin nyt kuunnella niitä. Olin että ai vitsi, tämäkin on Aikakonetta.

Kymmen nuorta näyttelijää on teatterin lavalla käsikynkässä
Riihimäen nuorisoteatterin lavalla Kino-Sammossa nähdään musikaalista parikymmentä esitystäkertaa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Aikakone-musikaalista toivotaan sukupolvikokemusta

Anna mun bailaa -musikaalille on varattu esityskalenterissa 21 esityskertaa loka- ja marraskuussa. Koulutusyhteistyö savonlinnalaisen ammattiopisto Samiedun teatteritekniikanlinjan kanssa on nostanut nuorisoteatterin osaamista lavastuksessa sekä ääni- ja valotekniikassa.

Musiikin on sovittanut ja lauluja on harjoittanut kapellimestari, pianisti Katja Lappi. Hänettunnetaan esimerkiksi Siskonpeti-, Putous- ja Joonas Nordman Show -tv-ohjelmien musiikkinumeroista.

Tekijät toivovat musikaalilta paljon, sillä se saattaa vedota monenlaisiin katsojiin. Ohjaaja Emmi Ihalainen kertoo odottavansa sukupolvia yhdistävää kokemusta.

– Odotan heitä, jotka ovat kuunnelleet Aikakonetta lapsena. Heitä, jotka ovat nuorina aikuisina bailanneet yhtyeen tahtiin. Ja myös heitä, jotka ovat vasta myöhemmin löytäneet musiikin uusien versioiden kautta. Tai vaikkapa silloin, kun Sani vieraili Vain elämää- ohjelmassa, pohtii Ihalainen.

Anna mun bailaa -musikaalin ensi-ilta on lauantaina 1.10.2022 kello 18.30 Riihimäen Nuorisoteatterissa.

Suosittelemme sinulle