Hyppää sisältöön

Vesisade auttoi Kalle Rovanperää merkittävästi mestaruustaistelussa – Jari-Matti Latvalan mukaan Rovanperä hyötyi sateesta jopa minuutin

Auraamaan lähtenyt Kalle Rovanperä on lähes 160 kilometrin jälkeen vain reilun seitsemän sekunnin päässä kärjestä. Suomalainen hyötyi kosteista ja sateisista olosuhteista.

Kalle Rovanperä on reilun seitsemän sekunnin päässä kärjestä. Kuva: Hannu Rainamo
Tomi Tuominen,
Simo Arkko

Yle näyttää Uuden-Seelannin MM-rallin kanavillaan. Lähetystiedot, tallenteet ja videoklipit löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Kalle Rovanperällä oli tuuriakin Uuden-Seelannin MM-rallin avauspäivänä. Rovanperä lähti auraamaan ensimmäisenä kuljettajana, mutta pitkin päivää jatkunut sade tasoitti lähtöjärjestyksen merkitystä.

– Onneksi tuli sadetta. Se auttoi meitä. Jos olisi ollut kuivaa, niin olisi ollut aika vaikeaa, Rovanperä tiivisti Yle Urheilulle.

Lue lisää: Sebastien Ogier väläytti jopa lopettavansa, ellei MM-rallin sääntöä muuteta – tästä on kyse "auraamisessa", josta Kalle Rovanperä nyt kärsii

Rovanperä jäi lähes 160 kilometrin matkalla lopulta vain 7,2 sekuntia kisaa johtaneesta Hyundain Ott Tänakista. Virolainen sai kuitenkin viiden sekunnin aikasakon ja putosi toiseksi. Siispä Tänak on 4,8 sekunnin päässä kisan kärkeen nousseesta Toyotan Elfyn Evansista. Tänakia rangaistiin auton hybridimoottorin liiallisesta tehosta ensimmäisellä erikoiskokeella.

Tänak on vain 2,2 sekuntia Rovanperää edellä. Koko kärkinelikko on seitsemän sekunnin sisällä toisistaan.

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttilan mukaan Rovanperä selvisi kuin koira veräjästä.

– Vettä tuli aina silloin tällöin. Ei tullut koko ajan, eikä hirveän paljon, mutta sopivasti. Lopulta näytti siltä, että lähtöpaikoilla ei ollut ihan hirveästi merkitystä. Hyvä torjuntavoitto Kallelta, Anttila kommentoi.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala oli sanojensa mukaan todella tyytyväinen perjantaihin. Hän myönsi, että aurannut Rovanperä hävisi alussa kuivuuden takia enemmän, mutta märkä keli auttoi päivän aikana.

– Jos olisi ollut rutikuiva päivä, niin sitten Kallelle olisi tullut pataan äkkiä vähintään puoli minuuttia ellei jopa minuutin verran. Siinä mielessä Kalle on ajanut todella hyvin.

Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Jari-Matti Latvala kuvailee Kalle Rovanperän päivää. Rovanperä on perjantaipäivän jälkeen neljäntenä Uuden-Seelannin MM-rallissa.
EK6: Rovanperä takoi pohjat.

Rovanperä lähtee näin ollen odotettua paremmista lähtökohdista lauantaille. Latvalan mukaan ennustetun vesisateen takia lähtöpaikalla ei ole tosin muutenkaan enää niin suurta merkitystä.

Asiantuntija Anttila ei laske esimerkiksi 45,6 sekuntia kärjestä jäänyttä Hyundain Thierry Neuvilleä ulos kamppailusta.

– Hänelläkin on vielä saumoja. Kun lähtöjärjestys on käänteinen, niin mitä taaempaa lähdet, sen huonompaa sieltä on tulla. Keli on varmaan sellainen, että se pesee tietä puhtaaksi koko ajan ja mudan leviämistä ei välttämättä nähdä. Peli on ihan täysin auki ja mitä vain voi tapahtua, Anttila totesi.

MM-sarjaa johtavalla Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus tänä viikonloppuna. Ero Ott Tänakiin on 53 pistettä, joten Rovanperä tarvitsee kahdeksan pistettä virolaista enemmän MM-tittelin varmistamiseksi.

Rovanperä jopa hyötyi yhdellä osuudella vesisateesta. Hän pystyi ajamaan maaliin kuivana, kun moni muu joutui sateeseen. Kuva: Hannu Rainamo
Ott Tänak on ollut loistoiskussa Uudessa-Seelannissa. Kuva: Hannu Rainamo

Latvala kehuu Tänakin olevan kovassa iskussa. Tallipäällikkö uskoo hänen saaneen Suomen MM-rallin voitostaan lisää itseluottamusta.

– Siitä lähtien häneltä on nähty todella vahvaa tekemistä. Niin kuin tänäänkin. Hän tekee kyllä kaikkensa yrittääkseen pitää kiinni maailmanmestaruudesta. Ei tee Kallen elämästä helppoa, Latvala sanoo.

Latvalan mukaan lauantaipäivän pätkillä on paljon korkeuseroja, minkä lisäksi tie kääntyilee koko ajan. Tietyissä paikoissa on esimerkiksi vaikeampia jarrutuksia.

– Huomenna on teknisempää, mutta toivottasti löydämme paremmat säädöt tekniselle ja saisimme auton pelaamaan niin, että olisi vauhtia sielläkin, Rovanperä tuumaa.

Kalle Rovanperä varmistaa mestaruuden, jos hän saa kahdeksan pistettä Ott Tänakia enemmän. Kuva: HANNU RAINAMO

Rovanperä on todennut, ettei hän meinaa saada autoaan toimimaan, kun on enemmän käännöksiä. Latvalan mukaan autossa on parannettavaa tältä osin, mutta hän ei ole huolissaan lauantain suhteen.

– Tärkeintä on, että (huomenna) tiessä on leveyttä. Luulen, että (tänään) isoin ongelma oli se, että tie oli paikka paikoin kapea teknisillä osuuksilla. Se on ollut meille vaikeampaa. Kun on leveää, se ei ole niinkään ongelma.

Tilanne on siis hallinnassa.

– Ei meillä ole mitään hätää, Latvala totesi hyvin leveä hymy huulillaan.

Lauantai 1.10.

EK 8 (15,83 km) kello 22.00 TV2 (perjantaina Suomen aikaa)
EK 9 (22,63 km) kello 23.06 (perjantaina Suomen aikaa)
EK 10 (5,60 km) kello 00.14
Päivähuolto kello 01.52
EK 11 (15,83 km) kello 04.00 TV2
EK 12 (22,63 km) kello 05.06
EK 13 (5,60 km) kello 06.24
Iltahuolto kello 07.54

Päivän huippuhetket kello 10.00 TV2 (Uusinta kello 21.00 TV2)

Sunnuntai 2.10.

EK 14 (8,75 km) kello 01.03
EK 15 (6,42 km) kello 02.00 TV2
EK 16 (8,75 km) kello 03.38
EK 17 Rallin huippuhetket ja Power Stage (6.42 km) kello 05.00 TV2

Power Stage uusinta kello 10–11.30 TV2

TILANNE 7/17 EK:N JÄLKEEN

1. Elfyn Evans Toyota 1.36.48,8
2. Ott Tänak Hyundai +4,8
3. Sebastien Ogier Toyota +6,5
4. Kalle Rovanperä Toyota +7,0
5. Gus Greensmith Ford +43,6
6. Thierry Neuville Hyundai +45,4
7. Oliver Solberg Hyundai +1.28,1
8. Takamoto Katsuta Toyota +1.41,8
9. Hayden Paddon Hyundai +5.06,8 (WRC2)
10. Lorenzo Bertelli Ford +5.41,2

Päivitetty kello 14.55: Lisätty juttuun tieto Tänakin aikasakosta ja päivitetty tilanne seitsemän erikoiskokeen jälkeen.

Lue myös:

Kalle Rovanperällä loistava päivä! Suomalainen huippuasemissa vaikeasta lähtöpaikasta huolimatta – pahin vastustaja vain kahden sekunnin päässä

Katso EK 15 suorana: Rovanperä ylivoimaisessa johdossa, maailmanmestaruus yhä lähempänä – Yle seuraa Uuden-Seelannin MM-rallia

Sebastien Ogier väläytti jopa lopettavansa, ellei MM-rallin sääntöä muuteta – tästä on kyse "auraamisessa", josta Kalle Rovanperä nyt kärsii

Analyysi: Kalle Rovanperä on jo yhdellä osa-alueella kaikkien aikojen paras

Suosittelemme sinulle