Hyppää sisältöön

Sähkölämmittäjän lasku voi nousta yli 10 000 euroon

Monilla perheillä on iso hätä, jopa paniikki tulevan talven sähkölaskujen kanssa. Edellisen sopimuksen loppuessa tarjolla on monilla vain pörssihinta tai jopa yli 50 sentin sopimus.

Anne Kalanderin sähkölasku moninkertaistuu sekä Pudasjärven mökillä että Oulun omakotitalossa. Haravointiseurana labradorinnoutaja Ilona. Kuva: Anne Kalanderin kotialbumi

Talvi ja lämmityskausi alkaa poikkeusoloissa. Sähkön hinnat ovat moninkertaistuneet edellistalvesta.

Kaikkein hankalimmassa tilanteessa ovat taloudet, joiden edellinen sähkösopimus on päättymässä tai juuri päättynyt. Heidän tarkkaa määräänsä on hankala edes arvioida.

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on Suomessa vajaat 500 000. Vaikka monilla apuna on lämpöpumppu, vuosikulutus voi olla lähes 20 000 kilowatin luokkaa.

Noin puolella kotitalouksista on määräaikainen sähkösopimus, kymmenellä prosentilla pörssisähkö ja lopuilla toistaiseksi voimassa oleva hinta.

Vielä vuoden alussa tarjolla oli 6-7 sentin hintaisia määräaikaisia sopimuksia. Kesällä niiden hinta nousi yli 10 sentin ja syyskuun alusta voimaan tulleissa sopimuksissa rikkoutui 20 sentin raja.

Suomen suurimpiin sähkönmyyjiin lukeutuvan Lumme Energian liiketoimintajohtaja Mika Ahola korostaa, että kovimmat hinnat koskevat vielä varsin pientä joukkoa, jonka entinen sopimus on päättynyt tai päättymässä.

– Määräaikaisista sopimuksistamme viidesosa on yli 10 senttiä, kymmenesosa yli 15 senttiä ja vain prosentin verran 30 sentin luokkaa.

Mika Aholan edustama Lumme tarjoaa päättyville sopimuksille jatkoksi vuoden määräaikaista noin 30 sentin hintaan. Uusille asiakkaille on tarjolla vain pörssisähkö. Kuva: Petri Vironen / Yle

Vanhoja edullisia määräaikaisia loppuu Lumpeen kohdalla lähes 10 000 kuukaudessa, joten vaikeuksissa olevien määrä kasvaa vauhdilla.

Lumpeen toistaiseksi voimassa oleva hinta nousee lokakuun alussa vajaasta 15 sentistä reiluun 22 senttiin. Vuodessa hinta on kolminkertaistunut.

Lumme Energian asiakaskanta on noin 300 000 taloutta. Poikkeuksellinen hintapiikki näkyy jopa paniikkina kuluttajien keskuudessa.

– Hirveä kyselytulva päällä. Ihmiset ympäri Suomea kyselevät tarjouksia. Osa ihmisistä tiedostaa tilanteen ja tunnistaa, millainen lasku on tulossa. He selvittävät vaihtoehtoja.

– Eniten olen huolissani siitä, että on paljon ihmisiä, jotka elävät kädestä suuhun. Pelkään heidän heräävän, kun ensimmäiset laskut pamahtavat eteisen lattialle, Mika Ahola kuvailee.

Lumme Energialla pörssisähkö on ainoa tarjolla oleva tuote uusille asiakkaille.

– Entisille asiakkaille tarjoamme vuoden sopimusta noin 30 sentin hinnalla. Muille emme pysty sitä epävarmassa tilanteessa tarjoamaan. Jos pystyisimme, meille olisi jono, Ahola arvioi.

Hätä kasvaa some-kanavilla

Iso joukko suomalaisia etsii parhaillaan vinkkejä sähkösopimuksen tekoon muun muassa Facebookin sähkön kilpailutus -ryhmässä.

Yle pyysi keskustelijoita kertomaan millaisia sopimustarjouksia he ovat viime aikoina saaneet.

Tällä hetkellä tarjoushinnat liikkuvat vajaasta 30 sentistä jopa 55 senttiin.

Monesti tarjolla on vain pörssihintaisia sopimuksia. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat 20 sentistä ylöspäin.

Yksi koviin hintoihin törmännyt on oululainen Anne Kalander. Perheen kesämökin entinen sopimus päättyi. Uusi jatkuu kahden vuoden määräikaisena ja uusi hinta on 28,55 kilowattitunnilta.

Oulun omakotilalossa tilanne on vielä synkempi.

– Oomin toistaiseksi voimassa oleva hinta nousee 15 sentistä 40 senttiin. Sähkölasku nousee kotona 9 000 euroon vuodessa, Kalander kertoo.

Kesämökin lasku nousi 1 300 eurosta 2 700 euroon, mutta mökin jättäminen talveksi kylmilleen on harkinnassa.

Teija Koivisto perheessä on saatu sähkönkulutusta kuriin alkusyksyn aikana. Seurana bordecollie Siiri. Kuva: Teija Koiviston kotialbumi

Uhkaa viedä puolet palkasta

Kauhajoella perheensä kanssa asuva Teija Koivisto sai tarjouksen, jolla entinen noin viiden sentin sopimus jatkuisi kahden vuoden määräaikaisena 29,7 sentin hinnalla. Toinen vaihtoehto on 39 sentin toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Omakotitalon ja piharakennuksen kulutus on 30 000 kilowattituntia vuodessa.

– Aiemmin ei tullut kiinnitettyä juuri huomiota sähköön, mutta nyt kun se uhkaa viedä puolet kuukausipalkasta, on pakko toimia, Teijo Koivisto kertoo.

Perhe on hakenut jo säästöjä vaihtamalla lamput pienitehoisiin, korvaamalla lämmitysöljyä puulla ja lopettamalla rumpukuivauksen. Ilmalämpöpumppu ja varaava takka ovat olleet jo aiemmin ahkerassa käytössä.

Espoolainen omakotiasuja kertoo, että lokakuun alussa sähkön hinta seitsenkertaistuu. Sähköä kuluu 18 000 kilowattituntia vuodessa. Päiväsähköstä saa jatkossa pulittaa 44 ja yösähköstä 35 senttiä.

Vielä suurempi korotus on edessä Kankaanpäässä asuvalla Petri Ahokankaalla. Nykyinen 4,79 sentin sopimus päättyy marraskuun alkupuolella.

– Helenin jatkotarjous on 42,22 senttiä vuoden määräaikaisella sopimuksella, Ahokangas kertoo.

Vastaajista korkeimman tarjouksen on saanut Jaana Visulaaka. 51 neliön rivitaloasunto lämpenee sähköllä, jota kuluu 7500-8500 kilowattituntia vuodessa.

Vattenfallin tarjous ensi vuoden alusta lähtien on 55 senttiä päiväsähkölle ja 52 senttiä yösähkölle.

– Hinta on noussut pitkin vuotta. Tähän asti olen vain maksanut laskut, nyt katson ne tarkkaan.

iPhonen laturin sähkönkulutusmittarissa. Kulutus näyttää 0 wattia.
Mitä erilaiset kodin laitteet ja kojeet vievät sähköä kuukaudessa? Yle testasi ja tässä näet tulokset. Video: Jarkko Riikonen / Yle

Valtion tuet riittämättömiä

Poikkeuksellinen tilanne on huomattu myös Kuluttajaliitossa.

– Pitää muistaa, että sähkön hinnan lisäksi asuntolainojen korkoihin ja ruoan hintaan on tullut tai tulossa isoja korotuksia, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo.

Liitto vetoaakin sähköyhtiöihin, että nämä olisivat valmiita joustamaan ja myöntämään maksuaikaa talven isoille sähkölaskuille.

– Se on erittäin tärkeää, etteivät kuluttajat joudu perintään ja ulosottoon.

Myös Omakotiliitto vetoaa sähköyhtiöihin.

– Kuluttajille pitää antaa maksuaikaa ja korkojen perimiseltä olisi pidättäydyttävä. Eikä omakotitalojen sähköjä pitäisi missään nimessä mennä katkaisemaan. Nykytilanne johtuu täysin kuluttajista riippumattomista syistä, toiminnanjohtaja Marju Silander vaatii.

Omakotiliitto muistuttaa että kaikkein vaikeimmissa asemassa ovat vanhahkossa ja isossa omakotitalossa asuvat eläkeläiset ja lapsiperheet, joiden sähkösopimus on päättymässä.

– Siellä ei ole energiaa säästäviä remontteja ehkä tehty ja lämmityskausi on pitkä.

Hallituksen päättämät tuet, kotitalousvähennys ja sähkötuki saavat liitoilta sekä kiitosta että moitetta.

– Omasvastuu on sähkötuessa liian korkea ja kotitalousvähennys tulee kuluttajalle vasta pikkuhiljaa viiveellä kuukausia kuluessa ja iso lasku on pitänyt maksaa heti, Juha Beurling-Pomoell sanoo.

– On vaara, että kaikkein haavoittuvimmat eli pienituloiset eläkeläiset ja lapsiperheet voivat jäädä väliin, eivätkä saa kumpaakaan, Marju Silander sanoo.

Juha Beurling-Pomoell toivoo sähköyhtiöiltä malttia isojen laskujen perintään. Kuva: Kuluttajaliitto

Kolmen viikon maksuaikaan varauduttu

Lumme Energian Mika Aholan mukaan sähköyhtiökin on varautunut asiakkaiden maksuvaikeuksiin. Laskuille saa lisää maksuaikaa pyytämällä.

– Kolme viikkoa pystyy eräpäivää siirtämään, mutta pidempi on hankala, sillä seuraavan kuukauden lasku on jo lähellä.

Talven kylmien kuukausien sähkölaskut voivat olla sähkölämmitteisissä taloissa tuhansia euroa. Sähköä voi vanhassa, ilman energiaremontteja olevassa talossa kulua kovilla pakkasilla reilut 3 000 kilowattituntia kuukaudessa.

Kuluttaja voi säästää etenkin huonelämmitystä ja lämpimän veden käyttöä vähentämällä.

– Hintoihin voi jokainen vaikuttaa. Myös niiden, joilla edelleen on edullinen määräaikainen sopimus, kannattaa yhteisen edun nimissä säästää ja leikata kulutuspiikkejä, Mika Ahola vetoaa.

Juttua muokattu 3.10. klo 10.01 :Poistettu eri lämmitysmuotoja vertaileva grafiikka, jossa esitetystä suorasähkölämmityksen kWh-hinnasta puuttui siirtomaksu. Tämän vuoksi grafiikasta saattoi saada harhaanjohtavan kuvan eri lämmitysmuotojen kustannuksista.

Suosittelemme sinulle