Hyppää sisältöön

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 91–73, näin äänet jakautuivat välikysymyksessä vanhushoivasta ja terveyspalveluista

Suurimmat oppositiopuolueet vaativat välikysymyksessä hallitukselta parannuksia vanhuspalveluihin ja ruuhkautuneeseen terveydenhuoltoon.

Hallitus ministeriaitiossa ensi vuoden budjettiesityksen käsittelyssä 20. syyskuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta äänin 91–73. Äänestyksestä oli poissa 35 kansanedustajaa, tyhjiä ääniä ei annettu.

Luottamusäänestys järjestettiin, koska kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tekivät välikysymyksen vanhus- ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä.

Luottamusäänestystä edelsi keskiviikkona vilkas keskustelu keinoista, joilla vanhustenhoivan ja ruuhkautuneiden terveyspalveluiden tilannetta voitaisiin parantaa.

Voit tutustua äänten jakautumiseen tästä grafiikasta.

Keskiviikkona käydyssä välikysymyskeskustelussa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi, että hallitus siirtää hoitajamitoituksen lopullista voimaantuloa ensi huhtikuusta joulukuuhun.

Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitusta porrastetaan siten, että huhtikuussa voimaan tulee 0,65 mitoitus ja joulukuussa 0,7 mitoitus. Tällä hetkellä hoitajia tulee olla kuusi kymmentä vanhusta kohden.

Lykkäämisen syynä on hoitajapula. Hoivayksiköissä pitää olla tarpeeksi hoitajia vanhuksia kohden, joten tämä on johtanut kesällä vanhusten hoitopaikkojen sulkemiseen.

Oppositio piti hallituksen lykkäyspäätöstä riittämättömänä ja vaati toimia, joilla hoitajia saadaan lisää ja jo alalla olevat pysyvät töissä. Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt mitään hoitoalan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi.

Lue lisää:

Ministeri Lindén: Hoitajamitoituksen lopullista voimaantuloa lykätään joulukuuhun – Sarkomaa: Tämä ei riitä, tarvitaan toimia hoitajapulaan

Oppositio jätti välikysymyksen vanhus- ja terveyspalveluiden kriisistä – kokoomuksen Sarkomaa: "Jos ei ole hoitajia, ei ole palveluita"

Suosittelemme sinulle